‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVișinele, tot mai solicitate pe piețele externe. Producătorii autohtoni majorează suprafețele

Vișinele, tot mai solicitate pe piețele externe. Producătorii autohtoni majorează suprafețele

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În maxim 2 săptămâni va începe recoltarea vișinelor, care sunt tot mai solicitate atât pe piața locală, cât și pe majoritatea piețelor externe. În ultima perioadă, se observă o tendință de creștere a suprafețelor plantate cu vișin, iar producătorii speră la recolte bogate care să le asigure un venit.

Contactat de Agrobiznes, Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, a menționat că majorarea suprafețelor se explică prin faptul că există cerere pe mai multe piețe de desfacere.

„Asociația promovează plantarea soiurilor de vișin moderne. În anul trecut, am organizat o vizită de studiu în Ungaria, unde producerea vișinelor se consideră că a atins un nivel tehnologic destul de înalt. Mai mult ca atât, mai multe soiuri sunt importate anume din Ungaria. Vișina este tot mai solicitată, deoarece poate fi consumată atât în stare proaspătă, cât și procesată. Producătorii trebuie să definească clar care sunt soiurile destinate pentru consum proaspăt și care sunt pentru export. Vișinele, spre deosebire de alte fructe, au o epidermă destul de fină. Mulți horticultori din cadrul Asociație inițiază producerea vișinului. Acesta nu este atât de pretențios la protecție, are mai puțini dăunători. Una dintre principalele probleme este faptul că nu avem suficiente produse de uz fitosanitar înregistrate la această cultură. Principalele piețe de desfacere pentru vișine este Federația Rusă și Belarus”.

Petru Maler deține o livadă de vișin de 45 de hectare, soiurile Meteor și Pandy. În curând, va începe recoltarea, dar spune că o parte a fost totuși afectată de îngețurile din această primăvară.

„În anul curent, vișinii la fel au fost afectați de înghețuri. Pe un sector de circa 15 hectare practic nu am nimic, adică a fost înghețat în totalmente. Principala piață de desfacere este Federația Rusă. Dacă inițial așteptam o recoltă de circa 300-400 de tone de vișine, cred că după înghețuri o să putem aduna aproximativ 150 de tone. Mai mult de jumătate din recolta prognozată a fost compromisă. Sperăm că, prețul măcar să fie unul mai bun și astfel să ne compensăm pierderile. Oricum nu ar fi, mergem înainte, vișinii nu sunt culturi plantate pentru un singur an. Am făcut investiții în sistemul de irigare și nu putem da înapoi. Lipsa precipitațiilor influențează recolta. Până la moment, am realizat 3-4 irigări, am introdus îngrășăminte. Atunci când mergem cu vișine pe piața din Rusia suntem printre primii și respectiv avem un avantaj. Polonia și Serbia vin un pic mai târziu decât noi”.

‹ adv ›

Diana Vlasiuc, manager de dezvoltare în cadrul companiei Agarista Agricolă, ne-a spus că livada, fiind amplasată în zona centru, nu a fost afectată de înghețuri.

„Noi avem circa 20 de hectare de vișin. Din cele comunicate de agronomii care se află în teritoriu, plantația nu a fost afectată de îngheț și nici de grindină. Livada este încă tânără, respectiv nu putem să facem o estimare a recoltei. În anul trecut am obținut circa 20 de tone de vișine. Nu avem parteneri de pe piața europeană interesați de vișine, deoarece consumatorilor de acolo nu le este cunoscut acest fruct ca produs de consum, ei mai mult îl utilizează în stare procesată. La moment, nu avem cantități atât de mari, ca să putem merge pe piața din Rusia”.

Conform datelor, în Republica Moldova avem o suprafață de 3700 de hectare de vișin și producem anual 8 000 de tone. Totodată, în anul 2019 s-au plantat 222 de hectare de vișin, iar în anul 2018 195 de hectare. În 2019 fabricile de procesare de la noi au colectat doar 77 de tone de vișine, pe când în anul 2006 au achiziționat 3000 de tone.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›