La cei 37 de ani, horticultura este laitmotivul care i-a călăuzit întreaga viață. Serghei Goncearuc face legumicultură de mai bine de 12 ani, iar traseul său în domeniul dat a pornit datorită părinților, horticultori și ei.
Inspirat de ideea de a face agricultură acasă, a trecut oceanul, muncind în SUA în domeniul serviciilor și așteptând momentul când banii adunați vor fi suficienți pentru procurarea de sere. Visul american s-a dovedit a fi unul infim față de aspirațiile sale.
Suprapunând cheltuielile, lansarea unei afaceri cu teren protejat pare a fi o investiție colosală, motiv pentru care, susține Goncearuc, în curând domeniul legumicol va fi abandonat.
La etapa respectivă, producția legumicolă din Speia ajunge pe piața locală, însă începuturile afacerii au fost mult mai îndrăznețe.
Întrebat despre subvenții, protagonistul articolului este reticent, fapt datorat procesului tărăgănat de alocare a banilor.
Întrebat despre anul 2020 și impactul acestuia asupra afacerii sale, oferă totaluri laconice. Susține că a fost un an dezastruos, ca pentru majoritatea agricultorilor, însă datorita faptului că are un portofoliu diversificat pe partea legumicolă, a reușit să aibă poate nu neapărat o rentabilitate mare, dar una sigură.
‹ adv ›
Cât privește planurile de viitor în domeniul horticol, Goncearuc este văzut de colegii de breaslă drept un adevărat guru. Nu vine cu sfaturi multe nici aici, declarând că cea mai bună și verificată idee rămâne a fi rotația culturilor, pe care acesta o realizează la 3 ani.
Privind retrospectiv la afacerea sa, susține că nu este un business rentabil și ar renunța, dar mereu apar noi și noi idei de îmbunătățire a muncii în teren protejat, fapt care-l face să-și continue afacerea.
De curând, un imbold a fost și câștigarea concursului republican „Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM” unde a obținut premiul întâi la nominalizarea Cel mai bun antreprenor – inovator.
‹ adv ›
Pentru toți cei care-și văd viitorul acasă, dar și-n horticultură, Goncearuc vine cu sfaturi practice, aplicate și de el în propria afacere.
Comentarii