‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleViticultor: Regret, că nu am instalat sistemul Pergola pe toată suprafața de viță de...

Viticultor: Regret, că nu am instalat sistemul Pergola pe toată suprafața de viță de vie de la bun început

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Valeri Coțofană, originar din orășelul Căinari, raionul Căușeni, crede că viticultura este o ramură de perspectivă, în care se merită de investit și care poate oferi venituri stabile și sigure, mai ales dacă se implementează sisteme moderne de producere, cum ar fi Pergola.

Se ocupă cu agricultura de prin 2011, iar plantația de viță de vie a înființat-o în 2017, după ce a văzut la unul dintre prietenii săi cum cresc strugurii pe sistemul Pergola. Cele văzute l-au impresionat și a decis să încerce și el, chiar dacă investițiile erau destul de mari.

„Plantația de viță de vie a fost fondată în anul 2017 cu soiul de struguri Moldova. Am ales acest soi, deoarece se păstrează foarte bine și este solicitat pe piață. La moment, dețin 14 ha de viță de vie. Pe lângă agricultură mai am și alte activități în alte domenii. Ideea de a planta vița de vie a apărut atunci când am văzut la un prieten cum cultivă struguri pe sistemul Pergola. Am procurat terenul și am început să muncesc. Pe lângă aceasta, mai lucrez și alte 500 de ha de teren agricol pe care îl arendez și pe care cultiv porumb, floarea soarelui, grâu”, a menționat pentru Agrobiznes Valeri Coțofană.

Afacerea pe care o dezvoltă a pornit ca o aventură, iar banii investiți au fost adunați din activitățile pe care le desfășoară. 

„Din banii pe care îi aveam am reușit să instalez sistemul de susținere la aproximativ jumătate din suprafață pe care o am, iar pentru cealaltă jumătate nu îmi ajungeau finanțe. Am început să caut programe, proiecte care să ofere finanțare, pentru că îmi doream să instalez sistemul de susținere de tip Pergola pe toată suprafața de vie. Din presă am aflat că Proiectul Livada Moldovei oferă credite și am decis să pregătesc dosarul de acte”.

‹ adv ›

Valeri Coțofană a menționat că nu a fost complicat să colaboreze cu Livada Moldovei, specialiștii proiectului au fost foarte receptivi.

„De fiecare dată când aveam nevoie de consultare, ei îmi ofereau suportul lor, sfaturi și recomandări cum să procedez, ce acte trebuie să pregătesc. Pentru a putea accesa surse financiare prin intermediul Livada Moldovei trebuie să respecți mai multe cerințe. Nu am avut dificultăți nici cu banca comercială, deoarece am avut o istorie creditară destul de bună, cred că este mult mai greu pentru începători”.

Din banii accesați a procurat tot necesarul pentru instalarea sistemului Pergola. 

„Din ceea ce am văzut la prietenul meu, m-am informat și am înțeles că sistemul Pergola oferă mai multe avantaje, printre care: strugurii sunt mai calitativi, având acces liber atât la razele solare, cât și la aerisire; este mult mai ușor de lucrat în plantație pornind de la curățare, lucrări în verde, cules, tratări. Muncitorii nu mai sunt nevoiți să stea aplecați toată ziua. Regret că, atunci când am plantat vița de vie nu am avut surse financiare ca să instalez imediat și sistemul de susținere. Totodată, cantitatea de recoltă este mai mare decât cea pe care o obținem în sistemul clasic”. 

Producătorul spune că intenționează, cu suportul Livada Moldovei, să instaleze și sistemul de irigare.

„Fără irigare, mai ales dacă vorbim de sistemul Pergola, nu este posibil să obții rezultate înalte și de calitate. Strugurii îi comercializăm angro la exportatorii locali. Din păcate, nu dispun de o cameră frigorifică personală, sunt nevoit să apelez la serviciile unor persoane care au frigidere”.

‹ adv ›

Crede că pentru a produce struguri de calitate, solicitați pe piață, producătorii trebuie să investească în sisteme performante, moderne. 

„Indiferent spre care piață ne orientăm, trebuie să producem calitativ. Chiar și piața rusă solicită, deja, să deținem certificate de calitate a produselor. Sistemul Pergola oferă posibilitatea de a omite anumite lucrări, care se efectuează în sistemul clasic. La moment, am 6 muncitori angajați permanenți, dar după suprafața pe care o dețin îmi sunt suficienți. La recoltare voi avea nevoie de mai mulți muncitori, dar e complicat cu angajarea, deoarece pleacă foarte mulți peste hotare”.

Viticultorul spune că „pofta vine mâncând” și își dorește, pe viitor, să instaleze sistemul antigrindină și antiploaie.

„Poate chiar și să construim un frigider propriu ca să putem păstra producția. O afacere în viticultură poate fi profitabilă, doar că este nevoie de foarte multe investiții și dacă ești gata și dispui de surse libere, atunci poți investi”. 

Fermierul a enumerat mai multe avantaje pe care le oferă accesarea creditului prin intermediul Proiectului Livada Moldovei, unul dintre care este și restituirea taxei TVA la utilajele importate. 

„Totodată, perioada pe care ne-o oferă pentru reîntoarcerea creditului este de 7 ani, pe când dacă lucram direct cu banca, atunci această perioadă ar fi fost de 5 ani”. 

‹ adv ›

Valeri Coțofață a remarcat faptul că cea mai mare provocare pentru sectorul viticol este comercializarea producției, dar și condițiile meteo care de multe ori joacă festa producătorilor, astfel că aceștia trebuie să fie pregătiți să facă față și să investească în performanță.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›