‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 19 mai, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriViticultorii, instruiți în domeniul mecanizării lucrărilor de îngrijire şi optimizare a cheltuielilor în plantaţii

Viticultorii, instruiți în domeniul mecanizării lucrărilor de îngrijire şi optimizare a cheltuielilor în plantaţii

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) continuă instruirile pentru specialiştii din sectorul viticol. În data de 22 iunie 2017 la Căușeni s-a desfășurat Seminarul naţional cu ieşire în teren „Bunele practici privind mecanizarea maximă a lucrărilor în plantaţile viticole şi optimizarea cheltuielilor în viticultura din RM”, organizat de către ONVV, cu suportul companiei „Alidared-Com” SRL.

Scopul seminarului a fost de a familiariza specialiștii cu situaţia din domeniul mecanizării lucrărilor în viticultura RM şi cu bunele practici din ţările vitivinicole dezvoltate, inclusiv cu executarea lucrărilor mecanizate în plantaţiile viticole utilizând tehnologiile moderne. La eveniment au participat reprezentanţi ai instituţilor de cercetare şi pregătire a cadrelor pentru sectorul vitivinicol, reprezentanţi ai birourilor de proiectare a plantaţiilor viticole, specialişti viticultori ai companiilor vitivinicole şi agricole.

Seminarul cu ieșire în teren s-a desfășurat în două etape:

  • în partea practică – la sectorul viticol al „Sălcuţa” SRL, s. Tănătari, r-l Căuşeni – participanții au fost inițiați în subiect, fiindu-le prezentate maşini agricole de producţie germană, destinate pentru executarea lucrărilor în viticultură, precum și o demonstrație practică privind executarea lucrărilor mecanizate în plantaţiile viticole.
  • partea teoretică – la Consiliul raional Căuşeni – unde experții au aflat despre bunele practici privind mecanizarea maximă a lucrărilor de înfiinţare şi exploatare a plantaţiilor viticole, prognozarea afectării viţei-de-vie de boli şi dăunători cu ajutorul staţiilor meteo locale, dar și au făcut schimb de experienţe privind optimizarea cheltuielilor în viticultură.

Subiectele seminarului au fost prezentate de experții:

  • Dr. Vladimir COROBCA, expert, Direcția Asigurarea Calității și Conformității Produselor vitivinicole, ONVV;
  • Dr. Vasile SALAUR, expert Catedra Tractoare şi Maşini Agricole, UASM;
  • Dmitrii Gheidebreht, expert „AGRO-Maschinen & Technologie Handels” GmbH, Germania;
  • Sergiu SMOCINSCHII, expert „Imetos” SRL.

Dr. Vladimir COROBCA, expert în DACCPV, ONVV: „Bunele practici din ţările vitivinicole dezvoltate ne indică faptul că cca 60-75% din toate lucrările agro-fitotehnice în plantaţiile viticole pe rod sunt executate mecanizat. Setul complet de echipamente pentru îngrijirea plantaţiilor viticole include cca 15 maşini agricole şi 10 dispozitive. Aceste dotări contribuie la eficientizarea considerabilă a sectorului vitivinicol, ca urmare a executării corecte și la timp a majorităţii lucrărilor de îngrijire a viilor, care se reflectă pozitiv asupra produselor vitivinicole (struguri, produse vinicole). În Republica Moldova situația este diferită, iar pentru a avea produse de o calitate durabilă şi competitive pe plan internațional, trebuie să adoptăm cât de curând practicile și tehnologiile care și-au demonstrat eficiența.”

În Republica Moldova, o analiză estimativă a Fişelor tehnologice de exploatare a plantaţiilor viticole pe rod (densitatea – cca 3200 viţe/ha; schema de plantare – 2,5×1,25 m) arată că din volumul total de lucrări de cca 160 om-zile necesare pentru îngrijirea a 1,0 ha de vie, numai cca 6 om-zile (4,0%) sunt executate mecanizat, pe când restul, de cca 154 om-zile (cca 96%) – sunt executate manual. Conform acestor fişe, pentru a executa la timp şi calitativ toate lucrările agro-fitotehnice manuale, un muncitor calificat poate deservi numai cca 1,4 ha/anual (în ţările vitivinicole avansate, acest indicator este de cca 6-10 ha/anual). Ținând cont de situaţia din ultimii 12 ani, legată de exodul masiv din ţară a cetăţenilor şi înregistrarea lipsei de brațe de muncă, prticipanții au constatat că sectorul vitivinicol al Republicii Moldova se confruntă cu deficiențe grave, care influenţează negativ asupra productivităţii plantaţiilor şi calităţii strugurilor.

Experții consideră că una dintre soluţii (chiar dacă, aparent, este una foarte scumpă) ar fi mecanizarea maximă a majorităţii lucrărilor agro-fitotehnice de îngrijire a plantaţiilor viticole. Mulți producători rămân reticenți din cauza mitului conform căruia achiziţionarea setului complet de maşini agricole/dispozitive, precum şi răscumpărarea eficientă a acestora (pe parcursul a 7-10 ani) poate avea loc numai dacă acestea se utilizează la îngrijirea plantaţiilor viticole pe suprafeţe de cca 200 ha. Însă în prezent se produc tractoare, maşini agricole și dispozitive care pot fi utilizate eficient şi în plantaţii cu densitatea mai mare (cca 2,0 metri – între rânduri), pe suprafeţe mai mici şi care se răscumpără eficient pe parcursul a 8-10 ani.

‹ adv ›

În ceea ce privește optimizarea cheltuielilor în viticultură, la seminar au fost puse în discuţie majoritatea lucrărilor manuale (tăiatul butucilor, legatul în uscat şi verde al butucilor, copcitul, plivitul lăstarilor verzi etc.) şi modalităţile de majorare a productivităţii muncii la execuarea acestora, în scopul majorării considerabile a eficienţei sectorului vitivinicol.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă, creat în rezultatul unui amplu proces de reformă legislativă în domeniu.  ONVV este expertul nr.1 în sectorul vitivinicol, iar printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol ”Wine of Moldova. A legend alive”.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›