Tranzitul cerealelor ucrainene este un proces benefic pentru Calea Ferată a Moldovei. O spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, după ce la București președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a anunțat că în curând urmează să fie deschis un coridor de cereale din Ucraina, prin Republica Moldova, către România.
Ministrul Agriculturii dă asigurări că cerealele ucrainene nu rămân pe teritoriul Republicii Moldova și nu-i împiedică pe agricultorii noștri să-și exporte sau să-și proceseze produsele, transmite IPN.
La București, președintele ucrainean Zelensky a anunțat că Republica Moldova devine un important coridor de tranzit al produselor ucrainene. Ministrul Agriculturii de la Chișinău spune că anunțul este unul benefic, întrucât cerealele ucrainene nu rămân pe teritoriul Republicii Moldova, iar includerea țării în acest circuit economic este un proces de perspectivă.
Anterior, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au cerut autorităților interzicerea importului de floarea soarelui, menționând să prețurile la acest produs s-au prăbușit până la 2 lei pentru un kilogram și există riscul ca cel mai mare producător de ulei de floarea soarelui din țară să importe materie primă din Ucraina.
Asociația „Forța Fermierilor” cere interzicerea importului de floarea soarelui până la data de 31 decembrie 2023, în caz contrar amenință cu noi proteste.
Potrivit reprezentanților Asociației, fabrica de producere a uleiului vegetal din Bălți, controlată de grupul Trans Oil, deja a importat din Ucraina 9 vagoane de materie primă și urmează să mai primească alte 30 de vagoane. Totodată, compania ar fi încheiat un contract pentru importul a sute de mii de tone de floarea soarelui, până la finele anului 2023.
Comentarii