În pofida uzurii avansate, sistemul de irigare de la Coșnița a furnizat apă pentru terenurile agricole și în anul curent. Necesitatea apei este imperativă prin definiție, mai ales că localitatea Coșnița are tradiții de decenii în cultivarea legumelor.
Proximitatea Nistrului determină fermierii din localitate să dezvolte afaceri în domeniul agricol, care însă nu pot prospera în absența apei pentru aceste culturi.
Spre deosebire de alte sisteme de irigare, sistemul de la Coșnița este într-o stare mai puțin deplorabilă. A fost păstrat și protejat în măsura posibilităților de distrugere, chiar și în timpul operațiunilor militare de la Nistru din 1992, afirmă Vladimir Cibuc, Președintele Asociației Utilizatorilor de Apă „Coșnița”.
A fost deja semnat contractul de reabilitare a sistemului de irigare din localitatea Dvs. Ce așteptări împărtășesc producătorii agricoli?
Avem așteptări mari. Tradițional platoul Coșnița este cunoscut atît în Moldova, cât și în fosta URSS, grație legumelor cultivate în zonă. Cartofii, ardeiul, roșiile și porumbul sunt cele mai frecvente culturi la noi. Deși, constat că în ultimii ani au început a fi sădite și livezi. Accesul la apă va spori extinderea ariilor cultivate și mărirea cantităților de producție, precum și calitatea acesteia, atât a legumelor, cât și a fructelor. Alte așteptări ale membrilor asociației țin și de faptul că odată cu lansarea noului sistem de irigare vor scădea și prețurile pentru apa consumată.
Ce tarife au fost stabilite în anul curent pentru apa irigată?
În 2012 tariful a alcătuit 1,41 lei per metru cub. După transferul managementului sistemului ide irigare către AUAI, tariful stabilit a fost de 1,20 lei. Este evident că prețul la apă va scădea dacă vom avea un sistem modern de irigare și dacă vor exista mai mulți solicitanți de a se conecta. Și aceste solicitări vor veni de îndată ce vor fi funcționale noile rețele. În 2013 au fost livrați 256 mii metri cubi de apă, iar suprafața irigată a alcătuit circa 655 ha.
Gestiunea sistemului de irigare implică mai multe responsabilități ale membrilor AUAI?
Suntem la început de cale, multe lucruri le învățăm din mers. Pot să spun că membrii asociației noastre manifestă responsabilitate în colectarea cotizațiilor și marea majoritatea a înțeles ce înseamnă să gestionezi cu spirit de gospodar o resursă strategică cum este apa.
Reabilitarea sistemului de irigare va afecta cumva lucrările agricole ale deținătorilor de terenuri?
Ne-am gîndit și la aceste riscuri și aceste aspecte au fost discutate cu echipa de ingineri. Lucrările de construcție a rețelelor sistemului au fost planificate astfel încît să nu existe impedimente pentru agricultori. Noi am comunicat cu echipa de proiectare și prin urmare vom menține un dialog și cu reprezentanții companiei de construcție, pentru a preveni orice problemă care ar putea periclita activitatea agricolă pe durata lucrărilor de reabilitare.
Material publicat în cadrul buletinului Compact Moldova.
Comentarii