‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 5 ianuarie, 2025
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVladimir Miron - îngrijirea albinelor în condițiile unei primăveri reci

Vladimir Miron – îngrijirea albinelor în condițiile unei primăveri reci

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vremea rece și ploioasă poate influența dezvoltarea albinelor. Unii apicultori susțin că primăvara curentă nu este una favorabilă, iar alții spun că condițiile meteo curente implică mai multă muncă în stupină.

Vladimir Miron, apicultor din raionul Nisporeni ne-a comunicat că, până acum primăverile nu erau favorabile, pe când în acest an avem parte de o primăvară normală, așa cum ar trebui să fie, chiar dacă este un pic mai răcoroasă. 

Apicultorul a menționat mai multe lucrări care trebuie realizate în această perioadă în stupină și la ce trebuie să acorde o atenție deosebită proprietarii prisăcilor. 

‹ adv ›

Nutriția albinelor

Pe tot parcursul anului, apicultorii trebuie să atragă o atenție deosebită la nutriție. În primul rând, contează hrana glucidică, adică nectarul din natură, dacă acesta lipsește, atunci trebuie să ofere sirop artificial din zahăr sau procurat. 

După aceasta urmează hrana proteică, adică polenul din natură sau înlocuitor de polen cum ar fi turtele proteice.

Nu în ultimul rând, este importantă asigurarea cu apă curată.

‹ adv ›

În perioada în care timpul este cu soare și destul de cald, iar pomii sunt înfloriți nu există probleme cu hrană. Dacă este mai mult de 2 zile înnorat și albinele nu zboară, atunci trebuie să intervenim cu hrană. 

În această perioadă, albinele consumă foarte multă proteină, având în vedere că sunt antrenate în creșterea larvelor. Și albinele tinere, la fel, consumă mai multă proteină în primele zile de viață. 

„Nu trebuie să ne gândim că dacă într-o zi a adus mai mult polen înseamnă că albinele au cu ce se hrăni, polenul în această perioadă se consumă foarte repede. Pentru dezvoltare este important ca în stup să fie asigurată hrana glucidică, ceea ce este deja în stup nu ajută la dezvoltare, mai mult menține familia în viață, dar nu o dezvoltă. Astfel că, dacă nu sunt condiții de cules trebuie să asigurăm familiile de albine cu hrană glucidică”.

În plus, cantități semnficative de apă sunt consumate de către larve. Totodată, din cauza că, nopțile sunt destul de reci ar fi bine să asigurăm albinele cu apă caldă de dimineață. 

‹ adv ›

Microclimatul

Având în vedere că noaptea este destul de frig, nu trebuie să ne grăbim să extindem cuibul, este necesar să-l menținem destul de restrâns, dar, totodată, să nu stopăm albinele din dezvoltare prin restrângerea excesivă. 

Astfel că, la fiecare 2-3 zile vom verifica starea și dacă vedem necesitatea, lărgim cuibul. În anii cu temperaturi mai mari adăugăm 2-3 rame o dată în săptămână, acum este necesar să nu le lărgim excesiv. 

Se poate de pus faguri artificiali la familiile puternice și medii ce au potențial și la care albina a ajuns deja la vârsta care poate crește faguri. 

Având în vedere că avem în anul curent familii destul de neuniforme trebuie să vedem care sunt familiile mai dezvoltate și au o cantitate de puiet mai mare. Extragem puietul de la familiile puternice și-l trecem la cele mai slabe, astfel încercăm să uniformizăm familiile. 

Tratamente

Este important ca apicultorii să verifice stupii dacă nu există infectarea cu Varroa, dacă este cazul se intervine cu tratamente.

Metode de verificare a prezenței Varroa în stup găsiți pe acest link.

„Atrag atenția că tratamentele se realizează doar în cazul în care există această necesitate, nu facem tratamente dacă nu depistăm Varroa. Familiile nu sunt atât de puternice ca să intervenim și cu substanțe chimice”.

Produse utilizate la combaterea Varroa și perioada aplicării acestora găsiți pe acest link.

Producerea mătcilor (reginelor)

Cei care cresc regine trebuie să fie atenți și să crească și trântorii pentru a avea regine de calitate. În circa 10 zile, începe creșterea reginelor propriu-zise.

Casarea ramelor

Ramele provenite din stupii care au fost cu probleme, adică au pierit albinele, trebuie topite, astfel ca albina să nu aibă acces la ele, deoarece ar putea să fie focare de boli și infecții. Ramele vechi trebuie casate, topite. 

Este perioada când încep stropirile în livezi, respectiv trebuie de discutat cu fermierii ca apicultorii să fie informați despre realizarea acestor lucrări. 

„Îndemn apicultorii și fermierii să aibă un dialog, o conlucrare ca să nu avem pierderi nici noi apicultorii, dar și fermierii să realizeze intervențiile necesare”. 

Pregătirea stupilor, utilajelor

Stupii care sunt goi sau în care au murit albinele trebuie dezinfectați și pregătiți pentru perioada de înmulțire a albinelor. Totodată, cei care fac pastoral trebuie să pregătească locația și tehnica necesară cum ar fi remorcile, mașinile, ș.a. 

Vladimir Miron spune că timpul nu este rău, albinele se dezvoltă destul de bine.

„Unica problemă poate ar fi faptul că este nevoie de mai multă atenție din partea apicultorilor. Sperăm că vom avea un an bun. Vedem că înflorirea salcâmului o să fie după 20 mai, respectiv albinele cât de cât o să se dezvolte”. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›