Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici, consideră că înregistrarea afacerilor în sectorul apicol nu este un proces anevoios.
Acesta mai spune că această decizie a fost luată în special pentru a proteja consumatorul local.
Directorul general al ANSA recunoaște însă, că în lege există lacune și ar fi bine să fie stipulat de la câți stupi de albine apicultorii trebuie să-și înregistreze afacerea, însă acest lucru nu ține de competența agenției.
În următoarea perioadă ar urma să aibă loc o ședință la care vor participa reprezentanți ai Consiliului de Producere a Mierii, ANSA, dar și ai Ministerului Agriculturii, unde se va discuta subiectul și cel mai probabil se vor găsi posibilități pentru înlăturarea neclarităților din cadrul legal. Totodată, apicultorii nu pot beneficia de subvenții, dacă nu-și înregistrează afacerile legal.
ANSA amintește că, potrivit datelor de la AIPA, pe parcursul anului 2020, 91 de apicultori au primit subvenții în valoare totală de 8,7 milioane de lei pentru construcția a 38 de ferme apicole și modernizarea altor 53. De asemenea, 77 de apicultori au primit 4,2 milioane de lei pentru procurarea a circa 166 652 de familii de albine. Alte două milioane de lei au fost acordate pentru 5 apicultori care au procurat utilaje de prelucrare a mierii.
Menționăm că, subiectul dat a provocat mai multe discuții și dezbateri, iar apicultorii consideră că legislația actuală creează obstacole atât la comercializarea mierii pe teritoriul țării, cât și la export, și chiar la dezvoltarea întregului sector apicol. Asociațiile cer deblocarea comercializării mierii pentru apicultorii care nu sunt înregistrați ca agenți economici.
Comentarii