Pe parcursul anului trecut, volumul de export la toate categoriile de fructe s-a mărit substanțial, pe toate piețele – și în Uniunea Europeană, și în Rusia, și CSI în ansamblu. S-a mărit volumul de mere exportat, peste 90% ajungând pe piața rusească. Și exporturile spre Uniunea Europeană au fost mai mari ca înainte. De exemplu, la struguri de masă s-a ajuns la cifra de 80 de mii, în comparație cu perioada precedentă când această cifră era sub 60. A crescut și exportul fructelor procesate, și la miez de nucă, nuci în coajă. Informațiile au fost prezentate de către directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.
Directorul ANSA a comunicat că spre UE au fost exportate vreo patru mii de tone de mere pentru procesare, vreo două mii și ceva de tone pentru consum, în stare proaspătă. La prune exportatorii moldoveni au ajuns la 20 de mii de tone în UE. S-a mărit exportul şi la struguri.
„Am valorificat dublu cota care ni s-a dat, noi am exportat încă 10 mii de tone supracotă, cu taxe vamale plătite, în Uniunea Europeană. S-a schimbat geografia exporturilor și chiar avem o creștere. La struguri de masă am ajuns la cifra de 80 de mii”, a notat Gheorghe Gaberi.
Cea mai mare cantitate de mere, peste 90%, a ajuns pe piața rusească, în Federația Rusă cererea fiind mai mare. Cât ține de faptul că foarte multe mere au fost preluate de firmele care au dreptul să exporte de la cele care nu au dreptul, directorul ANSA a spus că sunt niște companii specializate în exporturi, care au parteneri buni acolo. În opinia sa, şi în continuare nu fiecare producător va putea să-și ducă marfa în Rusia, pentru că cerințele acum și pe piața Federației Ruse sunt ca merele să fie spălate, calibrate, împachetate etc.
În altă ordine de idei, șeful ANSA a menționat că autoritățile moldovenești depun eforturi pentru a deschide piețe noi de export. Se lucrează pentru a obține dreptul de a exporta spre India, de exemplu. Potrivit lui, acolo sunt operatori care deja au manifestat interesul la „Moldova Fruct” şi sunt gata să preia cantități de 300 de mii de tone și mai mult.
Referindu-se la scandalul produselor lactate, în care au fost descoperite grăsimi vegetale peste normă, Gheorghe Gaberi a declarat că acolo unde au fost depistate neconformitățile echipele ANSA au ridicat marfa de pe rafturi. O parte din rezultate s-au confirmat. La începutul săptămânii viitoare va fi convocată o ședință cu toți producătorii: 29 de întreprinderi de procesare a laptelui și se va discuta foarte dur situația. Urmează să fie impuse condiții stricte.
Comentarii