‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVor utiliza lumânări și tunuri anti-îngheț pentru a-și proteja livezile

Vor utiliza lumânări și tunuri anti-îngheț pentru a-și proteja livezile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Compania Agrodenidan a procurat încă în anul 2010 un tun anti-îngheț, care se alimentează cu gaz și permite protejarea a 5 ha de livadă. 

Dacă suprafața este mai mare, atunci este nevoie de mai multe tunuri de acest fel, susține Denis Vornices. 

„Tunul, cu ajutorul unui ventilator distribuie aerul cald la circa 15 m în ambele părți. La o alimentație plină, tunul pot fi folosit circa 4 ore. În anul 2020, am utilizat tunul anti-îngheț când erau înfloriți pomii, pentru că atunci când mugurii sunt închiși nu este atât de mare pericolul. Eficiența a fost vizibilă, mai ales în livezile amplasate în depresiuni, pentru că acolo temperatura este mai mică cu 2-3 grade. Am folosit tunul anti-îngheț în livezile de măr și cireș”.

Cu toate acestea, producătorul spune că au căutat și alte modalități de a proteja livezile și au găsit o soluție la producătorii din Bulgaria.

„Acum câteva zile am discutat cu câțiva producători din Bulgaria, care ne-au spus că ei folosesc lumânările anti-îngheț, care de fapt sunt niște găleți cu mâner și capac. Acestea se aprind și ajung pentru 4 ore. Lumânările anti-îngheț sunt utilizate și de producătorii din Austria, Suedia. Dacă temperatura aerului coboară până la -2 grade Celsius, atunci se utilizează circa 250-300 de asemenea găleți pentru a proteja un ha, dacă sunt – 50C se folosesc 450, dacă -7 grade Celsius, atunci sunt necesare 500. O găleată costă circa 7 euro. Dacă sunt folosite doar 2 ore le stingi și le poți utiliza într-o altă zi. Totodată, acestea sunt cu mult mai ecologice”.

‹ adv ›

Denis Vornices susține că, fermierii trebuie să acorde o atenție deosebită sistemelor anti-îngheț pentru că, practica arată în fiecare an livezile sunt afectate, iar producătorii înregistrează pierderi. 

„După 20 aprilie, când apare pistilul, atunci este perioada critică pentru livezi și trebuie să fim pregătiți. Ne propunem în anul curent, dacă o să fie nevoie, să încercăm aceste găleți, vom procura să experimentăm care metodă este mai convenabilă și eficientă”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›