Una dintre principalele probleme a producătorilor europeni rămâne a fi deficitul tot mai mare de umiditate. Experții susțin, pe măsură ce se apropie vara, temperaturile înalte și seceta ar putea crea mari probleme.
Fermierii speră, că în curând vor cădea precipitații și se tem de efectele secetei asupra culturilor. Potrivit specialiștilor, există o perspectivă foarte reală ca, dincolo de continuarea pandemiei coronavirusului, Europa să se confrunte cu recolte slabe induse de vreme în viitorul apropiat.
Pe lângă aceasta, fermierii sunt preocupați de o lipsă acută de brațe de muncă sezoniere, rezultatul direct al interdicțiilor puse în aplicare în efortul de a reduce răspândirea COVID-19.
Încălzirea globală nu a dispărut
„Ianuarie a fost prea cald. Nu există dovezi că încălzirea globală s-a întrerupt sau a încetinit. Mai mult, în ianuarie și martie era mult prea uscat, iar în februarie multă umiditate”, spune Andreas Becker, Serviciul Meteo German (DWD) din Frankfurt am Main.
Nivelul apei în cel mai mare râu al Germaniei, Rhine, a fost cu peste 6 metri peste medie la începutul lunii martie, deși acum scade din nou. În prezent, Rhine este aproape de norma de 3,5 metri, dar nivelul apei continuă să scadă.
Becker susține, că partea bună a umidității din februarie este că a ajutat la compensarea pierderilor de apă din sol care au avut loc în ultimii doi ani, deoarece temperaturile au depășit și 40°C. Potrivit lui, plantele a căror masă principală de rădăcini este amplasată la adâncimea de 20-50 de centimetri în sol, s-au descurcat mai bine decât arborii. Meteorologul afirmă că a rămas foarte puțină apă la adâncime.
Acum, avertizează el, lucrurile se vor agrava și mai mult, deoarece luna martie a fost foarte uscată. În acest an, în Germania au căzut doar 50-75% din precipitațiile ce cad în această perioadă.
Cea mai uscată – Europa de Est
Andreas Marx, Centrul Helmholtz pentru Cercetări de Mediu din Leipzig, subliniază că în ultimii trei ani au fost înregistrate cantități neobișnuit de mici de precipitații. Lucru caracteristic nu doar pentru nordul Germaniei, ci și Polonia, Ucraina, Belarus, Rusia și România.
Cât de uscată va fi această vară?
Deoarece prognozele meteorologice chiar și pentru o săptămână sau două sunt considerate incerte, meteorologii se feresc de a face o prognoză meteo pe termen lung. Atât Becker, cât și Marx adaugă, că datorită reliefului variat al Europei este mult mai dificil să faci o prognoză.
Totuși, experții se așteaptă ca această vară să fie mai caldă decât de obicei. Serviciul meteo german, de exemplu, a sugerat deja că temperaturile din Germania ar putea fi cu jumătate de grad Celsius mai înalte decât media. Totodată, vor fi înregistrate mai puține precipitații.
Căldura poate amplifica efectele coronavirusului
Dacă lucrurile merg așa cum prognozează experții, europenii nu vor face față doar restricțiilor de mișcare impuse de COVID-19, dar vor fi afectați și de secetă și temperaturi înalte. Totodată, măsurile de protecție (măști, mănuși) sunt greu de purtat în perioada mai caldă.
Secetele cresc, de asemenea, șansa de apariție a incendiilor forestiere.
Comentarii