‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 13 iunie, 2025
23.3 C
Chișinău
RO
IT
‹ adv ›
HomepageArticoleVremea rece și ploile favorizează dezvoltarea bolilor în culturi. Tratamentele greu de realizat

Vremea rece și ploile favorizează dezvoltarea bolilor în culturi. Tratamentele greu de realizat

Comentarii

‹ adv ›

În această perioadă, condițiile vremii caracterizate prin temperaturi scăzute și precipitații frecvente influențează semnificativ starea culturilor de câmp, creând un mediu favorabil dezvoltării unor boli, limitând intervențiile tehnologice la timp.

Grâu și orz – boli în dezvoltare și riscul fuzariozei

Am discutat cu Sergiu Panuța, director comercial și tehnic ADAMA Moldova, care a subliniat că unul dintre cele mai mari riscuri în cultura de grâu îl reprezintă fuzarioza.

sergiu panuta adama

„Perioada recomandată în care trebuie făcute tratamentele contra acestui patogen este BBCH 61 – BBCH 65, adică începutul înfloririi și înflorirea propriu-zisă. Practic, în unele regiuni, riscul este foarte înalt dacă luăm în calcul faptul că trebuie făcute tratamentele, însă precipitațiile continuă.

Micotoxinele din recoltă sunt foarte periculoase pentru sănătatea oamenilor. Dacă nu se face acum acest tratament de bază, riscurile sunt foarte sporite”, a explicat Sergiu Panuța.

În plus, există condiții de dezvoltarea pentru boli cum ar fi Făinarea (Erysiphe graminis) care afectează frunzele și reduce intensitatea fotosintezei, iar pătarea în ochi a bazei tulpinilor poate compromite stabilitatea plantelor și potențialul de producție.

‹ adv ›

În culturile de orz, helmintosporioza (Helminthosporium turcicum) poate deveni o problemă semnificativă, afectând masa foliară și randamentul final.

Rapița – pericolul putregaiurilor și alternariozei

La cultura de rapiță, nivelul crescut de umiditate și temperaturile relativ scăzute au favorizat apariția bolilor precum putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), care afectează silicvele și baza tulpinii, putregaiul cenușiu și alternarioza.

Sergiu Panuța a atras atenția că „fermierii care nu au reușit să realizeze tratamentele înainte de ploi, vor avea probleme la dezvoltarea semințelor, ceea ce va avea impact foarte mare asupra recoltei.”

Porumb și floarea-soarelui – stagnare în creștere și intervenții dificile

În cazul porumbului și al florii-soarelui, vremea actuală are efecte mixte. Pe de o parte, fermierii beneficiază de rezervele de apă din sol datorită precipitațiilor frecvente.

‹ adv ›

Pe de altă parte, temperaturile scăzute au provocat stagnarea creșterii, generând un stres fiziologic accentuat.

Sergiu Panuța a precizat că „există recomandări, însă aceste recomandări costă. După ploi, în cazul în care nu au fost făcute și în funcție de perioada înființării culturii, în mare parte urmează tratamentele de bază la porumb (în faza de 5-6 frunze) și la floarea-soarelui (4-6 frunze).

Din cauza că nu a fost posibilitate de a interveni la timp, mulți vor combina un graminicid pentru controlul buruienilor cu frunza îngustă cu un erbicid pentru combaterea buruienilor cu frunză lată, iar acest lucru va influența starea culturilor.”


Resursele și logistica – limitări

Mulți fermieri se confruntă cu lipsa resurselor financiare și cu imposibilitatea de a aplica tratamentele în fereastra optimă de timp. Această realitate va avea un impact direct asupra nivelului producției și asupra calității recoltei.

Sergiu Panuța recomandă ca tratamentele fitosanitare să fie efectuate cu stropitoare tractată, care asigură o distribuție uniformă a soluției și crește eficiența intervențiilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Site, logo și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură

Simplu și rapid. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.

Află mai multe

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›