‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleWebinar: Obținerea autorizației pentru irigarea culturilor

Webinar: Obținerea autorizației pentru irigarea culturilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Obținerea autorizației pentru irigarea culturilor agricole (folosința specială a apei), uneori, este anevoioasă pentru producătorii agricoli, aceștia susținând că întâmpină mai multe dificultăți.

Autorizațiile de folosință specială a apei pentru irigare se obțin în baza setului de documente prevăzut în Legea apelor (Articolul 25), și include:
  • documentul care atestă dreptul de proprietate sau de folosinţă asupra terenului pe care este situat corpul de apă, asupra construcţiilor hidrotehnice, precum şi asupra altor construcţii destinate folosinţei apelor (solicitat de la Apele Moldovei în cazul râurilor, iar pentru apele de suprafață – Administrația Publică Locală). Este necesar de stabilit un contract de arendă sau folosință cu administrația publică locală.
  • planul şi/sau schema terenului, cu indicarea, după caz, a construcţiilor hidrotehnice, a mijloacelor de măsurare a cantităţii de apă care urmează a fi folosită şi deversată, precum şi a altor construcţii destinate folosinţei apelor;
  • paşaportul prizei de apă, în cazul fântânilor arteziene;
  • regulamentul de exploatare a barajelor, iazurilor şi a lacurilor de acumulare, dacă acesta nu este introdus în Sistemul informațional automatizat „Cadastrul de stat al apelor;
  • calculele privind cantitatea de apă care urmează a fi folosită şi volumul de ape uzate (hectarele ce urmează a fi irigate și cantitatea planificată de administrat pentru fiecare cultură, nr de zile pe an);
  • planul de acțiuni/investiții privind protecţia resurselor de apă în perioada de folosinţă a apei;
  • rezultatele analizelor privind proprietăţile fizico-chimice şi/sau bacteriologice ale apei corpului de apă, dacă analizele nu au fost efectuate de alți solicitanți;
  • contractul pentru folosirea sectorului de subsol, în cazul apelor subterane;
  • contractul de transportare şi receptare a apelor uzate pentru epurare, în cazul lipsei propriului sistem de evacuare şi epurare a apelor uzate;
  • dovada afișării anunţului cu privire la solicitarea eliberării autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei (Primăria locală).

Potrivit informației furnizate în cadrul webinarului AgTech – Obținerea autorizației de folosință specială a apei în regim online, Angela Savca, reprezentanta Agenției de Mediu a menționat că, în primul rând, trebuie realizată analiza chimică a apei în cadrul unui laborator acreditat, pentru a determina dacă aceasta este pretabilă sau nu pentru irigarea culturilor agricole.

Solicitantul autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei este obligat să afișeze la primăria din localitate un anunţ cu privire la solicitarea eliberării autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei.

‹ adv ›

Instituţia competentă, în termen de 30 de zile de la primirea cererii, trebuie să prezinte decizia de eliberare sau de refuz al eliberării autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei.

„În cazul utilizării apei de suprafață pentru irigarea culturilor agricole (lac, bazin de acumulare, iaz) este necesar Regulamentul de exploatare a corpului de apă – elaborat de instituția de proiectări. În cazul în care iazurile sunt prevăzute și pentru piscicultură, în aviz este inclusă norma de apă permisă spre utilizare, pentru a nu afecta flora și fauna. În plus, este necesar de asigurat plasa pentru a evita pătrunderea organismelor acvatice în sistemul de irigare”, a specificat Angela Savca.

Dacă apa este utilizată pentru pregătirea soluțiilor de lucru în apropiere, trebuie asigurată obligatoriu evitarea scurgerii acestora în apă, toată aceste aspecte trebuie incluse în Planul de măsuri privind protecția apelor.

Setul de documente este depus fie direct la Agenția de Mediu sau prin intermediul sistemului informațional de gestionare și eliberare a actelor permisive cu semnătură digitală – autorizatiimediu.gov.md.

‹ adv ›

În plus, producătorul poate scana actele și să le transmită pe adresa electronică a agenției – [email protected].

Detalii despre pașaportul E-permis – Autorizație de mediu pentru folosința specială a apei găsiți pe acest link.

Galina Norocea, șef Serviciul informații de mediu, educație și conștientizare ecologică în cadrul Agenției de Mediu a menționat că primordială este utilizarea rațională a apei, mai ales că resursele disponibile sunt limitate.

‹ adv ›

Mai multe detalii despre experiența producătorilor la solicitarea cererii și obținerea autorizației aflați în următorul video:

Acest webinar a fost produs cu suportul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›