‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 30 octombrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleZece soiuri de piersic din Italia vor fi testate în Republica Moldova

Zece soiuri de piersic din Italia vor fi testate în Republica Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cultura piersicului cu numeroasele sale varietăți ca: piersicul plat, nectarinele, nectarinele plate este deosebit de valoroasă datorită fructelor delicioase, intrării rapide pe rod și productivității înalte.

Totuși, seceta și înghețurile târzii de primăvară pot compromite recolta. De aceea, pentru a obține rezultate bune, e necesar ca producătorii sa atragă o atenție deosebită la alegerea soiurilor care trebuie să corespundă cerințelor consumatorilor și la implimentarea tehnologiilor avansate.

O bună parte din soiurile de piersic omologate la noi au o productivitate scăzută, iar calitatea fructelor și durata lor de păstrare cedează mult în fața soiurilor actuale. Astfel apare necesitatea de a înlocui sau exclude unele soiuri din sortimentul actual și de a le înlocui cu soiuri noi și de perspectivă.

‹ adv ›

În ultimul timp se bucură de o popularitate deosebită piersicii și nectarinele plate. Aceasta se datorează următoarelor avantaje:

  • rezistența înaltă a pomilor la temperaturile scăzute;
  • capacitatea mare de refacere după iernile geroase;
  • cerința pe piața internă și cea externă;
  • prețul atractiv de comercializare;
  • durata lungă de păstrare după recoltare;
  • fructele posedă fermitate, gust și aromă fină.

Iar la utilizarea portaltoiului vegetativ GF 677, pomii intră rapid pe rod.

Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct ” în colaborare cu un centru de cercetare din Italia și-au propus ca în anul 2021 să înființeze 2 loturi demonstrative cu 10 soiuri de piersic plat și nectarin.

‹ adv ›

Acest lucru va fi realizat cu scopul testării adaptabilității pomilor la condițiile climaterice ale Republicii Moldova și determinarea caracteristicilor de calitate a fructelor. Loturile vor fi amplasate în 2 regiuni diferite ale țării noastre.

Soiurile care vor fi testate au perioadă de maturare diferită, cele timpurii se coc începând cu mijlocul lunii iunie, iar cele tardive pot fi recoltate până la mijlocul lunii septembrie. Unele dintre aceste soiuri, din grupul UFO, chiar dacă nu sunt omologate, deja se plantează la noi și se obțin rezultate bune.

Unul dintre soiurile care urmează sa fie testat, este soiul Platifirst. Acesta are creșterea verticală și viguroasă, intră rapid pe rod și are un randamente ridicat. Mărimea fructelor este mare (AA/A), iar forma lor este omogenă.

‹ adv ›

Culoarea pieliței este atractivă, de un roșu intens pe cea mai mare parte a suprafeței, iar pe restul de roz-alb. Fermitatea fructelor este foarte bună, astfel pot fi manipulate cu ușurință la recoltare. Procentul de crăparea a fructelor este redus.

Soiul Platifirst; FOTO:cepinnovation-novadi.com

Alt soi, care se coace de la mijlocul lunii iulie este Platibelle. Pomii de acest soi au vigoare de creștere puternică, iar coroana este semi-erectă.

Înflorește târziu, de aceea riscul afectării florilor de înghețurile târzii de primăvară este minim. Mărimea fructelor este mare (AA), iar greutatea este de 160-170 g. Pielița colorată 90% în roșu intens pe fundal roz. Pulpa are o fermitate excelentă și un gust dulce, ușor acidulat. De asemenea, este rezistent la crăpare.

Soiul Platibelle; FOTO: cepinnovation-novadi.com

Acestea și alte soiuri au fost prezentate de către Stefano Foschi la Conferința Națională „Businessul fructelor în Republica Moldova” Ediția a VI-a. Specialistul, de asemenea a menționat importanța gestionării corecte și eficiente a unei livezi de piersic. Pentru aceasta a recomandat:

  • Utilizarea dispozitivelor inteligente de monitorizare ca stațiile meteo, instrumentele de determinare a calității apei și solului;
  • Îmbunătățirea gradului de mecanizare la rărirea florilor și la tăieri;
  • Utilizarea sistemelor de acoperire multifuncționale.

O tendință nouă este utilizarea foliei reflectorizante în livadă, cu 2-3 săptămâni înainte de maturarea fructelor pentru a mări cantitatea de lumină în partea inferioară a coroanei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›