‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleZmeur Polka – descriere, avantaje și dezavantaje

Zmeur Polka – descriere, avantaje și dezavantaje

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Zmeurul Polka este un soi de referință în Europa de Est și unul dintre cele mai timpurii soiuri remontante care se pretează pentru cultivarea industrială, pentru piața de fructe proaspete și pentru grădinăritul amator.

Soiul a fost selectat la Institutul Experimental de Horticultură din Brzezna, (Polonia) de către Jan Danek în anul 1998.

La fel ca și alte soiuri remontante, Polka fructifică pe vârful tulpinilor de un an, începând de vara târziu până la sfârșitul toamnei.

‹ adv ›

În regiunea noastră maturarea zmeurelor Polka începe, de regulă, la sfârșitul lunii iulie și fructifică până în octombrie sau până la primele înghețuri, iar în în teren protejat perioada de fructificare se extinde până în decembrie.

Pentru referință, coacerea începe cu două săptămâni mai târziu decât la soiul Autumn Bliss și cu două săptămâni mai devreme decât la Heritage.

Dacă sunt lăsate peste iarnă aceste tulpini produc din nou în anul următor, vara devreme, pe partea inferioară a tulpinilor.

‹ adv ›

Totuși, calitatea fructelor pe tulpinile de doi ani de multe ori este mai joasă, iar recoltarea mai dificilă, din cauza intercalării tulpinilor de doi ani cu cele de un an, care sunt în creștere.

Avantajele și dezavantajele soiului Polka

Printre avantajele incontestabile ale zmeurului Polka se remarcă:

  • perioada lungă de fructificare;
  • randamentul ridicat;
  • calitățile gustative excelente ale fructelor;
  • transportabilitatea înaltă a zmeurelor;
  • fructele sunt potrivite atât pentru consumul în stare proaspătă, cât și pentru orice tip de prelucrare;
  • absența ghimpilor mari pe tulpini;
  • poate fi cultivat fără sistem de susținere;
  • rezistență înaltă la cele mai frecvente boli fungice și virale.

Dezavantajele soiului sunt puține, dar ele există totuși. Printre ele putem numi:

‹ adv ›
  • sensibilitatea la îngheț a tulpinilor, aceasta însă nu este o problemă în cazul când se cultivă doar pentru recolta de toamnă;
  • rezistență slabă la secetă;
  • vulnerabilitatea sistemului radicular la putregai și cancerul de rădăcină.

Descrierea zmeurului Polka

Planta este de vigoare mijlocie, atingând în înălțime, în mediu 1,5 m, de aceea poate fi cultivat fără suporturi. Totuși, în plantațiile comerciale, pentru a înlesni îngrijirea și întreținerea se instalează un sistem de suport.

Află aici despre Spalierul la mur și zmeur. Materiale necesare la un hectar

Sistemul radicular este puternic și posedă o capacitate de drajonare slab-mijlocie. Capacitatea de formare a lăstarilor depinde de agrotehnică, în medie o plantă va da până la 10 tulpini de înlocuire.

Tulpinile sunt practic lipsite de ghimpi, iar cei puțini prezenți sunt moi și rari.

Fructele sunt de dimensiuni mijlocii spre mari (2,9-3,5 g), conic-alungite, de culoare roşie, dulci, cu gust deosebit şi aspect foarte atractiv. Semințele sunt mici și discrete.

Zmeurele sunt destul de tari, tolerează bine depozitarea și transportarea.

Pe tulpini se dezvoltă 10-15 lăstari fructiferi, iar pe fiecare lăstar fructifer se dezvoltă 7-10 zmeure, astfel atingând cu ușurință o productivitate de 9 – 12 t/ha.

În plantațiile comerciale se recomandă cultivarea zmeurului Polka numai pentru recolta de toamnă.

Deoarece pe tulpinile de doi ani zmeurele vor fi mai mici și mai puțin dulci, din cauza umbririi provocate de tulpinile anuale în creștere.

De asemenea, când păstrăm tulpinile în anul al doilea, cele care cresc sunt mai subțiri și mai înalte, deci recoltarea este mai dificilă și în toamnă.

Dacă privim în asamblu, atunci când păstram toate tulpinile fructifere (din anul întâi și doi) avem o produție mai mare dar de calitate mai slabă și recoltarea este mai dificilă.

De aceea, e recomandabil să se renunțe la producția de vară de pe tulpinile din anul doi în favoarea unei producții mai mici, dar de calitate mai bună obținută în perioada iulie-octombrie.

În acest caz toate tulpinile se taie la nivelul solului, după recoltarea fructelor. Tulpinile noi vor crește în fiecare an și vor fructifica toamna.

Este important ca tulpinile sa fie tăiate cât mai aproape de suprafața solului. Dacă se taie mai sus, în anul următor din muguri de la suprafața solului vom avea multe creșteri laterale care ne îndesesc plantația și vor fi o gazdă pentru numeroase boli și dăunători.

Sfaturi la plantarea zmeurului Polka

Alegerea terenului. Preferă terenurile deschise, bine încălzite și protejate de vânturile reci. Crește bine pe soluri fertile, de la slab acide până la slab bazice (5,5-7,5 pH).

Se plantează de preferință pe soluri ușoare, bine drenate, iar apele freatice trebuie să fie la cel puțin 1,5 m adâncime. Pe soluri nisipoase și argilo-nisipoase, sunt necesare fertilizări organice anuale și irigare moderată, dar regulată.

Plantarea zmeurului Polka

În grădinile casnice schema optimă de plantare este de 2 x 0,5 m. Pe când în plantațiile comerciale, pentru a permite accesul tehnicii și a înlesni îngrijirea se recomandă ca distanța dintre rânduri să fie de minim 2,5 m, iar între plante 0,5 m.

Rândurile se orientează pe direcția N-S, astfel nu vor fi probleme cu aerisirea și asigurarea luminii suficiente.

Tulpinile nu se adâncesc, respectând zona coletului, iar după plantare trebuie scurtate la 30 cm deasupra solului.

Plantarea de primăvară se realizează înainte de desfacerea mugurilor (sfârșit de februarie – martie) însoțită de irigare regulată timp de două săptămâni.

Toamna, materialul săditor se plantează de la jumătatea lunii septembrie până la început de noiembrie.

Boli și dăunători la zmeurul Polka

Acest soi este rezistent la majoritatea bolilor fungice. Însă este sensibil la unii dăunători ca: viermele sticlos al zmeurei, musculița galicolă a tulpinilor gărgărița zmeurului, gândacul zmeurului.

Mai multe despre protecție puteți să aflați în articolul Tratamente la zmeur și mur. Măsuri de protecție

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›