‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 8 mai, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCe se știe despre compensațiile pentru fructe și struguri ca urmare a embargoului impus...

Ce se știe despre compensațiile pentru fructe și struguri ca urmare a embargoului impus de Rusia în 2014

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Peste 6 mii de producătorii de fructe și struguri din întreaga țară, care au fost afectați de restricțiile impuse de Federația Rusă la export în 2014, au depus cereri de alocare a compensațiilor. Suma totală a compensațiilor solicitate este de peste 56 mln. lei, dintre care 36,7 mln. lei au fost deja transferate către fermieri. În proces de perfectare a dispozițiilor de plată au mai rămas circa 1300, care vor fi trecute pînă la finele lunii ianuarie – prima decadă a lunii februarie 2016. AIPA explică întârzierea prin existența problemei legate de necesitatea reperfectării conturilor după sistemul nou IBAN.

Mărimea sprijinului financiar este: 1,93 lei/kg pentru mere, de 1,35lei/kg pentru prune, de 1,54 lei/kg pentru struguri soiuri europene, şi de 0,77 lei/kg pentru struguri de tip „Isabella”, la o recoltă medie per hectar pentru mere de până la 40 t/ha, pentru prune de până la 18 t/ha şi pentru struguri de viţă de vie de până la 12 t/ha. Acordarea sprijinului financiar este efectuată prin intermediul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură.

Reamintim, că în iulie 2015, a fost  lansată componenta ”Compensații pentru Susținerea Vânzărilor” al proiectului MAC-P, care a venit să susțină producătorii de fructe și struguri afectați de restricțiile impuse de Federația Rusă la export în 2014, oferindu-le sprijin financiar în formă de compensații la fructele și strugurii destinați procesării. Valoarea componentei a fost de 12 milioane de dolari SUA. Conform acordului, pentru acordarea sprijinului financiar au fost producătorii de fructe și struguri, persoane fizice și juridice, care dețin în proprietate sau în folosință plantații pomicole de măr sau prun sau plantații viticole ce nu depășește suprafața de 15 ha.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›