‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
11.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDe ce România este outsider în competiția cu Rusia pe piața internațională a grâului

De ce România este outsider în competiția cu Rusia pe piața internațională a grâului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Grâul, cel mai important produs de export al agriculturii românești, are frâna de mână trasă în competiția cu marfa produsă în Rusia în condițiile în care fermierii locali au costuri de producție cu 50% mai mari, relatează agrofinanciar.ro.

Nivelul costurilor de producție se reflectă, în consecință, în prețurile de export iar rușii au în prezent cele mai competitive cotații din piața internațională.

„Costurile medii pentru o producție bună de cel puțin 5 tone/ha sunt de 2.700 lei/ha (600 euro/ha). Costurile sunt aceleași, dar diferă rezultatele. Contează cum și când semeni, condițiile de clima, ce soi folosești”, spune Nicolae Sofone, șeful cooperative Dobrogea Sud, entitate care strânge sub aceeași umbrelă ferme cu 25.000 de hectare.

Dintr-o recoltă medie de 5 tone/ha și costuri de 600 euro/ha rezultă o cheltuială medie de 120 euro pentru a produce o tonă de grâu.

Fermierii ruși au produs în acest an grâul la un preț mediu de 90 dolari/tonă (80 euro/tonă), potrivit informațiilor din mediul comercial internațional.

Acest nivel de costuri de producție arată că fermierii români susțin costuri cu 50% mai mari față de cei din Rusia.

Diferența de costuri între România și Rusia este vizibilă la nivelul productivității medii din ferme, dar acest element nu are capacitatea de a face diferența în piața internațională în condițiile în care recolta rusească este de nouă ori mai mare față de cea locală.

‹ adv ›

România are o producție de grâu de 8,4 milioane de tone în acest an și o productivitate medie de 4,3 tone/ha. Ambii indicatori sunt la niveluri de record istoric.

Condițiile meteo bune din primăvară au ajutat și fermierii din Rusia, astfel că și ei au volume de producție record. Rusia are o recoltă de grâu estimată la 72 milioane de tone și o productivitate medie de 2,7 tone/ha.

Acest volum de producție permite rușilor să exporte 30 milioane de tone de grâu în acest sezon, de 6,2 ori mai mult față de progamul de export al economiei locale.

‹ adv ›

Rușii vor avea o cotă de piață de 17,4% din volumul total de grâu tranzacționat la nivel mondial în sezonul 2016/2017, nivel susținut și de niveluri de preț mai scăzute față de competitorii direcți.

Spre comparație, grâul românesc are prognozată o cotă de numai 2,7% în totalul volumelor ce vor fi tranzacționate internațional în acest sezon.

Prețul mediu al grâului rusesc de panificație (12%) era astăzi 162 dolari/tonă (145 euro/tonă), iar marfa românească cu specificații similare pleca la export pentru o cotație medie de 169 dolari/tonă (151 euro/tonă).

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›