‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 15 martie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Pentru a vinde mai ușor fructele, 5 producători de la Ceadâr-Lunga au fondat...

FOTO. Pentru a vinde mai ușor fructele, 5 producători de la Ceadâr-Lunga au fondat o cooperativă

‹ adv ›
‹ adv ›

Asigurarea unei cantități mari de producției omogenă reprezintă, până în prezent, o problemă pentru producătorii mici și medii de fructe din Republica Moldova. În aceste condiții, ei nu sunt în stare să facă față cerințelor înaintate de rețelele de supermarket sau alți potențiali cumpărători.

5 producători de fructe din Ceadâr-Lunga au decis, cu suportul unui proiect implementat de People in Need (PIN) și susținut de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, să se asocize pentru ași dezvolta capacitățile logistice de sortare, ambalare și păstrare a fructelor și a obține acces la piață.

„Cooperativa „Ceviz Erik” a fost fondată în anul 2016. Este una dinte cele 9 cooperative care au beneficiat de asistență din partea PIN. Suportul a fost oferit în aspecte de: planificare a afacerii, instruiri în tehnologii de producere, păstrare și uscare a fructelor, asistență în marketing”, spune Grigore Daraban, manager de proiect în cadrul PIN.

Anterior, cei 5 producători au cooperat neformal, în special la achiziționarea produselor de uz fito-sanitar. În prezent, achiziționează carburanți la un preț mai accesibil.

„Dețin o suprafață de 308 hectare de livezi. Produc mere și prune. Am înțeles că ne va fi mai ușor să activăm în cooperativă. Fiecare trebuie să îndeplinească sarcina sa: producătorul trebuie să se ocupe de producere, cooperativa – de comercializare.  Am fost într-o vizită de studiu în Polonia și am rămas impresionat de faptul cum funcționează cooperativele în această țară. Producătorii nu își fac griji unde vor vinde marfa și la ce preț, ei au sarcina de a produce doar, iar cooperativa vinde. Acum avem și noi un manager în cooperativă care se ocupă exclusiv de vânzări. Am reușit să divizăm clar responsabilitățile, ca într-o familie”, relatează cu mândrie Mihail Uzun, agronom, membru al cooperativei „Ceviz Erik”.

În foto: Mihai Uzun, membru al cooperativei

Anul trecut, cooperativa a reușit să livreze mere în Belorus și Federația Rusă. Pentru anul curent au fost încheiate deja contracte de comercializare a întregii cantități de fructe. Membrii cooperativei afirmă că nu sunt încă pregătiți să-și vândă marfa pe piața Uniunii Europene.

În cadrul proiectului implementat de PIN cu suportul Agenției Cehe pentru Dezvoltare, cooperativa „Ceviz Erik” va beneficia de construcția unui depozit frigorific.

„Este o investiție foarte mare pe care nu ne-am fi permis-o în următorii ani. Am început construcția frigiderului în luna iulie, sperăm ca anul viitor să putem deja depozita”, spune Ivan Ghenov, președintele cooperativei.

Depozitul frigorific va avea o capacitate de 600 tone. Investiția totală depășește 300 mii de euro. 70 la sută reprezintă contribuția proiectului, alte 30% vor fi achitate de cooperativă.

‹ adv ›

„În prezent, vindem fructele practic din livadă, trebuie să achităm pentru calibrare, pentru prerăcire. Frigiderul ne va permite să achiziționăm și să instalăm ulterior și o linie de sortare. Astfel, vom avea întreg ciclul: producere, sortare și depozitare. Vom reuși pe această cale să obținem și un preț cu 25 la sută mai mare pentru fructe. Astfel, vom avea posibilitatea de a oferi salarii mai mari lucrătorilor noștri”, spune cu speranță Mihail Uzun.

Producătorul menționează că cooperativa nu întâmpină probleme la capitolul forță de muncă.  Diviziric are 48 de angajați permanenți, la sezon numărul acestora depășește o sută de persoane. Întreprinderea le achită salarii de 3-4 mii de lei, astfel îi motivează să lucreze și să nu plece peste hotare.

„Iubesc pământul, aici m-am născut, aici vreau să trăiesc. Suntem o țară agrară care trebuie să se dezvolte. Noi am crescut, pentru că am înțeles ce înseamnă cooperarea. Suntem recunoscători PIN-Moldova că ne-a oferit posibilitatea de a ne dezvolta”, mai spune Mihai Uzun.

People in Need (PIN) este o organizație neguvernamentală cehă care oferă suport și asistență pentru dezvoltare și ajutor umanitar în peste 20 de țări ale lumii. PIN-Moldova tinde să contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării.

‹ adv ›

În cadrul proiectului „Susținerea producției de fructe și legume cu valoare adăugată de piață” PIN contribuie la dezvoltarea producătorilor mici și mijlocii prin susținerea creșterii producției calitative de fructe și legume cu valoare adăugată. Acest obiectiv este realizat prin optimizarea și îmbunătățirea condițiilor de activitate ale cooperativelor selectate, precum și prin gestionarea și buna funcționarea a cooperativelor prin oferirea know-how-urilor în domeniul managementului și vânzării produselor agricole. PIN oferă suport în aspectele individuale de producere și de comercializare a produselor. Acestea vor permite accesul pe piață și schimbul reciproc de cunoștințe și experiențe între cooperativele individuale. Proiectul a fost lansat în anul 2014, în această perioadă de asistență au beneficiat 9 cooperative.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii