‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSemințele moldovenești, la mare căutare în Europa, nu însă și la noi în țară

Semințele moldovenești, la mare căutare în Europa, nu însă și la noi în țară

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În timp ce soiurile și hibrizii din afară își fac tot mai mult loc pe piața autohtonă, cel mai mare producător de semințe din R. Moldova vinde în Olanda, Franța, Belarus și Rusia.

De aproape o jumătate de secol, a fost mereu aproape de bătăile inimii pământului, cum îi spune Iurie Tulei agriculturii, iar acum, ajuns la vârsta de pensionare, este mulțumit că tradiția va fi dusă mai departe. Are grijă de 360 de hectare de pământ la Olănești, Ștefan Vodă, pe care răsare o gamă variată de legume pentru producerea semințelor.

„Agricultura este inima pământului”

„Este adevărat că a fost o perioadă când tendința printre fermieri era să încerce soiuri și hibrizi de semințe aduse de pe piața estică sau cea europeană. Acum observăm că se întorc la ceea ce este tradițional, autohton. Nici nu are cum să fie altfel, fiindcă semințele selectate aici sunt cele mai adecvate condițiilor climaterice, solului specific acestui teritoriu. Agricultura este inima pământului. Dacă iei inima și o pui în alt trup, ea încet se stinge”, spune agricultorul.

De la Olănești, în Franța, Olanda, Belarus și Rusia

Iurie Tulei susține că semințele nu au căzut sub incidența interdicțiilor impuse de Kremlin și de aceea exportă anual pe piața rusă semințe în valoare de peste 100 de mii de dolari. De asemenea, anual livrează în Belarus producție de 130-140 de mii de dolari. În același timp, în gospodăria de la Olănești sunt produși hibrizi care sunt destinați pieței din Olanda și Franța.

‹ adv ›

„Sunt sigur că cererea pentru soiurile tradiționale va fi în continuă creștere și fermierii vor renunța la experimente în favoarea semințelor perfecționate de oamenii de știință de la noi. Soiurile omologate în R. Moldova sunt cele mai potrivite pentru cei care doresc rezultate calitative. Totuși, cea mai mare durere a producătorilor de legume rămâne a fi lipsa accesului la irigare. Avem sisteme învechite, care consumă multă energie și care trebuie reutilate. Dezvoltarea legumiculturii autohtone depinde anume de irigare. Dacă această problemă va fi soluționată, vom fi capabili să ridicăm agricultura noastră la un alt nivel și am putea face față concurenței din afară”, susține Iurie Tulei.

Semințele de soiuri tradiționale, în mâinile fiului

Fermierul de la Olănești se gândește să se retragă din activitatea agricolă în acest an, însă o face cu sufletul împăcat. „Fiica mea este medic, iar fiul meu a fost mulți ani în SUA. Acum a revenit acasă și este alături de mine pe acest tărâm al agriculturii, care este unul plin de obstacole, dar și de împliniri frumoase. Sunt sigur că este nevoie de mult curaj ca să lupți pentru ceea ce este tradițional, însă fiul meu va prelua ștafeta și sunt sigur că va atinge obiective frumoase. Tinerii sunt cei care vor continua ceea ce am inițiat și am luptat pentru ca să fie păstrat pentru generațiile viitoare”, a afirmat producătorul.

‹ adv ›

Semințele pure

Ștefan Ciobanu reprezintă unul dintre puținii agenți economici de pe piață care ambalează semințe autohtone. O mare parte dintre acestea este procurată de la Iurie Tulei. „Sunt crescute în condiții practic ecologice, sunt aplicate tratamente foliare, adică pe frunze, fiindcă sunt din cei care toarnă la rădăcină găleți de îngrășăminte și așteaptă să crească roșia cât capul. De exemplu, este foarte important ca pe o suprafață de circa cinci hectare să fie cultivat doar un soi. Sunt semințe curate, pure, care nu sunt polenizate cu alte soiuri. Este un producător deja testat și calitatea semințelor este incontestabilă”, susține Ștefan Ciobanu, care vinde semințele ambalate la standarde europene în capitală.

Cum sunt induși în eroare cumpărătorii?

Potrivit lui Ștefan Ciobanu, sunt încă doi agenți economici care ambalează semințe autohtone și de multe ori cumpărătorii sunt induși în eroare. „Vedem pe piață semințe din Ucraina care sunt ambalate în pachețele pe care scrie „made in Moldova” pentru a înșela cumpărătorii. Aceste pachețele au un conținut de 0,2 grame, în timp ce cantitatea de semințe autohtone ambalate constituie un gram”, a explicat Ștefan Ciobanu.

Prețurile pentru un pachețel de semințe de legume variază de la un leu până la 2,5 lei, însă tânărul spune că se fac reduceri de până la 30%, în cazul în care există cerere pentru o cantitate mai mare. Ștefan Ciobanu este convins că pachețelele cu semințe de legume de soiuri moldovenești ar avea priză pe piața externă, însă susține că sunt necesare investiții consistente.

„Este greu să pătrundem în afară, deoarece nu avem nici volumul care se cere, dar este necesar și de automatizat procesul. Noi, de exemplu, ambalăm semințele manual, însă sunt convins că semințele autohtone își vor face ușor loc datorită gustului legumelor noastre care până acum a impresionat orice străin”, susține procesatorul.

Tânărul spune că prețurile la semințele procesate de firma sa nu s-au schimbat în ultimii cinci ani și, chiar dacă deprecierea leului a scumpit mai totul în jur, cei care vor legume de calitate le pot cultiva procurând semințe autohtone fără să-și golească prea mult punga.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›