‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTehnologia no-till de prelucrare a solului devine tot mai populară în Moldova

Tehnologia no-till de prelucrare a solului devine tot mai populară în Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Peste 100 de fermieri şi gospodării agricole au trecut în anul trecut la tehnologia no-till de prelucrare a solului, au relatat specialiştii Fondului Internaţional de Dezvoltare Agricolă (IFAD) în Moldova corespondentului „INFOTAG”, Iurie Uşurelu.

Potrivit spuselor sale, dacă în 2013 tehnologia no-till se aplica pe 39-40 mii ha de terenuri agricole, atunci acum, conform datelor preliminare, această cifră s-a majorat până la 150 mii ha.

„Oamenii văd diferenţa între tehnologia simplă de prelucrare a solului şi no-till. Cheltuielile pentru motorină sunt mai mici, iar recolta mai mare. Pentru comparaţie, noi am organizat un experiment, semănând porumb pe două câmpuri la distanţa de 300 m. În rezultat, pe câmpul unde s-a folosit no-till recolta a fost de 14 t/ha, iar unde s-a folosit tehnologia tradiţională – 8 t/ha”, a spus Uşurelu.

Expertul a relatat că toate câmpurile unde se foloseşte no-till sunt într-o stare bună, iar în curând IFAD va începe să acorde granturi pentru procurarea tehnicii agricole specializate.

„Dacă în anul trecut doar 20 de fermieri au decis să încerce no-till, la momentul dat numărul acestora s-a majorat de 8-9 ori. Fermierii recunoscut că trecerea la o nouă tehnologie poate fi comparată cu trecerea de al căruţă la automobil. Nimeni nu vrea să revină la căruţă când ai maşină. Programele de acordare a granturilor în curând vor fi lansate. Este vorba de granturi de până la $10 mii pentru procurarea utilajului. De asemenea, programul de ajutor extern „Agricultură Competitivă” (MAC-P) este dispus să acorde alte $20 de mii”, a spus Uşurelu.

El a mai menţionat că în curând vor avea loc cursuri pentru agricultori de implementare a tehnologiei no-till, la care vor participa specialişti din domeniul prelucrări subterane din Germania, Argentina şi România.

‹ adv ›

„Noi nu impunem fermierilor această tehnologie. Sarcina noastră este de a învăţa oamenii cum să aplice corect inovaţiile”, a spus expertul.

Ideea principală a no-till constă în reducerea prelucrării mecanice a solului, cum a r fi aratul şi dubla prelucrare a pământului. Tehnologia no-till permite păstrarea calităţilor solului şi reducerea cheltuielilor pentru carburanţi de 2-3 ori

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›