‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 19 martie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVIDEO. Plante anormal de mari crescute în grădina unui român: floarea soarelui de peste...

VIDEO. Plante anormal de mari crescute în grădina unui român: floarea soarelui de peste patru metri înălţime

‹ adv ›
‹ adv ›

În manualele de specialitate scrie că floarea soarelui este o plantă anuală, cu înălţimea de până la 2,5 metri. O găsim însă şi de două ori mai înaltă, de peste patru metri, în grădina unui locuitor din Buzău, România, care spune că plantaţia sa gigantică este rezultatul unei combinaţii perfecte: teren fertil, lucrări făcute la timp  şi precipitaţii din abundenţă. Seminţele au fost aduse din America, scrie adevarul.ro.

O parcelă de câţiva metri pătraţi din grădina familiei Trif, cultivată cu floarea soarelui, este subiect de discuţii în tot satul. S-a dus vestea din gură în gură că într-o curte din Brădeanu floarea soarelui a crescut cât casa. Mulţi nu cred şi vin să vadă minunea cu ochii lor.

”Aşa recoltă nu am mai văzut în viaţa mea. De obicei creşte cam de cel mult doi metri, dacă este solul bun şi este udată cum trebuie”, spune o vecină.

Oamenii devin brusc curioşi şi îl asaltează pe proprietar cu întrebări despre soiul din grădina sa. Domnul Viorel Trif se transformă frecvent în ghid de ocazie pentru vecinii care-i calcă bătătura ca să se minuneze de uriaşele plante.

”Era bine dacă puneai un hectar întreg cu aşa ceva. Era bun şi pentru seminţe, şi pentru foc. Este productiv pentru că văd că o singură tulpină are mai multe inflorescenţe”, spune unul dintre vizitatori.

Norocosul agricultor din Brădeanu spune că a plantat seminţe americane, pe care le-a primit anul trecut de la un prieten, pentru consum.

”Este floarea soarelui americană pe care nici nu mai ştiu de unde am primit-o. E foarte bună şi spornică. Trebuie să fie şi terenul foarte bun, să îi faci şi toate lucrările la timp. Trebuie săpat de cel puţin trei ori”, explică Viorel Trif.

Floarea soarelui demnă de cartea recordurilor se dezvoltă atât de repede încât măsurărtorile nu se mai potrivesc de la o zi la alta. A depăşit patru metri şi, spune agricultorul, câteva dintre plante vor ajunge la cinci metri. Uriaşele din grădina familiei Trif trebuie recoltate în luna august. Ca să ajungă la pălăriile de floarea soarelui, oamenii vor fi nevoiţi să taie mai întâi tulpina, de la bază.

Aproape toată planta este valorificată.

”Luăm un topor, o tăiem de la rădăcină apoi rupem paleştile separat, curăţăm de frunză iar cotoarele groase le porţionăm şi le punem la uscat ca să facem focul iarna. Seminţele le dăm la păsări, mai facem urluială pentru animale şi cine are dantură le mănâncă”, spune proprietarul culturii de floarea soarelui.

‹ adv ›

Originară din America Centrala şi de Nord, floarea soarelui este cultivată pe tot globul în special pentru obţinerea uleiului. În ţara noastră, se cultivă pe suprafeţe mari mai ales în Dobrogea, Câmpia Română şi de Vest.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii