Orientarea fermierilor autohtoni spre tehnologii ce ar permite menținerea umidității în sol, păstrarea structurii solului, dar și reducerea cheltuielilor devine tot mai evidentă în ultimii ani.
Fermierul Gheorghe Panfil, întreprinderea „Agro-Panfil”, încă acum 16 ani a decis să evite unele lucrări ale solului, înlocuindu-le cu altele, care au impact mai mic asupra solului, dar sunt mai eficiente.
Fermierul susține că realizând mai puține lucrări, a atins un scop mult mai important decât reducerea cheltuielilor: a stimulat dezvoltarea organismelor din sol.
3 piloni asigură succesul în agricultură
Al doilea aspect important este respectarea asolamentului.
Al treilea principiu este perturbarea minimă a solului.
A redus esențial cantitatea de îngrășăminte administrate
Cheltuieli mai mici cu 30%
S-a îmbunătățit structura solului
Culturile de acoperire – pentru decompactare
Obiectivul pentru următorii ani – excluderea scarificării
Gheorghe Panfil gestionează circa 1700 de hectare de teren agricol.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.
(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.