luni, 23 decembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
HomepageAgroEco10 ani fără arătură. Fermier: Avem cu 30% mai puține cheltuieli și un sol...

10 ani fără arătură. Fermier: Avem cu 30% mai puține cheltuieli și un sol bogat, cu râme

Recomandate

Orientarea fermierilor autohtoni spre tehnologii ce ar permite menținerea umidității în sol, păstrarea structurii solului, dar și reducerea cheltuielilor devine tot mai evidentă în ultimii ani.

Fermierul Gheorghe Panfil, întreprinderea „Agro-Panfil”, încă acum 16 ani a decis să evite unele lucrări ale solului, înlocuindu-le cu altele, care au impact mai mic asupra solului, dar sunt mai eficiente.

„Din anul 2004 am început a studia posibilitatea de a implementa sistemul Mini-Till. De atunci am redus realizarea a așa lucrări cum ar fi arătura – o realizam doar dacă aveam sfecla de zahăr în asolament. Timp de 6 ani m-am convins că solului nu-i plac lucrările agresive, astfel în 2010 am cumpărat un scarificator, cu care pregăteam solul pentru sfecla de zahăr”, ne-a spus Gheorghe Panfil.

Fermierul susține că realizând mai puține lucrări, a atins un scop mult mai important decât reducerea cheltuielilor: a stimulat dezvoltarea organismelor din sol.

„După 7-8 ani de când am minimizat realizarea lucrărilor, ne-am început a bucura pe deplin de avantajele sistemului, organismele din sol au început a „lucra pentru noi”, iar cantitatea de râme din sol s-a majorat considerabil”.

3 piloni asigură succesul în agricultură

„Primul pilon care contribuie la realizarea unei agriculturi sănătoase este asigurarea cantităților cât mai mari de resturi vegetale pe sol. Solul trebuie să fie acoperit, acest covor format asigură păstrarea umidității”.

Al doilea aspect important este respectarea asolamentului.

„Un asolament echilibrat, care să răspundă necesităților plantei este extrem de important. Spre regret, în țară avem asolamente foarte sărace, care includ doar 2-3 culturi, ceea ce practic, nici nu poate fi numit asolament. În cadrul gospodăriei cultivăm circa 10 culturi: sfeclă de zahăr, grâu, orz, rapiță, porumb, soia, mazăre verde, porumb zaharat, fasole și floarea soarelui. Fiecare specie își are locul în asolament și contribuie la formarea recoltei pentru cultura următoare”.

Al treilea principiu este perturbarea minimă a solului.

„Evităm să deranjăm solul atunci când acest lucru nu este necesar. De aceea, realizăm doar lucrările de semănat. Cred că perioada de tranzație, care a durat până în 2010, a fost puțin mai grea, deoarece trebuia să ne adaptăm, însă nu aș spune că recoltele erau mai mici. Din start am lăsat toate resturile vegetale la suprafața solului, iar acest lucru a contribuit esențial la obținerea recoltelor bogate”.

A redus esențial cantitatea de îngrășăminte administrate

„Administrăm îngrășăminte concomitent cu semănatul, iar o dată la 4 ani, atunci când realizăm scarificarea – administrăm îngrășăminte cu macroelemente. Microorganismele din sol ne furnizează cantități mari de îngrășăminte necesare plantelor, iar solul este bogat, nu se compară cu ceea ce a fost”.

Cheltuieli mai mici cu 30%

„Am redus costurile de producere cu circa 30%: am redus cheltuielile pentru motorină și pentru îngrășăminte. Plus, nu mai luăm în calcul alte cheltuieli ce apar la realizarea lucrărilor. Banii care am reușit să-i economisim, i-am investit în tehnică performantă, astfel am reușit să devenim mai rentabili. În plus, dacă e să analizăm cheltuielile făcute pentru produsele de uz fitosanitar, acestea nu sunt mai mari comparativ cu tehnologia convențională. Acest lucru se datorează faptului că noi respectăm asolamentul și astfel nu permitem dezvoltarea în masă a bolilor și dăunătorilor”.

S-a îmbunătățit structura solului

„Râmele ne arată cât de sănătos este solul. Masa vegetală a îmbunătățit structura acestuia. Atunci când am luat terenurile, starea era mult mai rea. Acum, nu avem doar râme, avem milioane de vietăți care lucrează pentru noi. Mulți producători nu știu ce să facă cu resturile, le dau foc, nouă nu ne ajung pentru că vietățile din sol le consumă foarte rapid. Chiar și resturile rămase de la porumb sau rapiță în al doilea an toamna nu mai sunt vizibile”.

Culturile de acoperire – pentru decompactare

„După culturile ce lasă mai puține resturi vegetale, cum ar fi orzul sau grâul, semănăm culturi de acoperire pentru a proteja solul și asigura nutriția necesară organismelor din sol. În acest an am optat pentru un mix din 9 culturi: mazăre, soia, secară, facelia, măzăriche și altele. Culturile de acoperire ajută și la decompactarea solului, ceea ce este foarte important mai ales dacă nu realizăm lucrările”.

Obiectivul pentru următorii ani – excluderea scarificării

„Pentru noi, sfecla pentru zahăr nu este rentabilă deja de circa 5 ani, ne propunem să o excludem din asolament. În acest mod, nu vom realiza nici scarificarea solului. Astfel, vom vorbi despre implementarea sistemului No-Till cu toate avantajele acestuia”.

Gheorghe Panfil gestionează circa 1700 de hectare de teren agricol.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:52
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco