O particularitate specifică pentru apicultura autohtonă este activitatea de selecție și reproducție a familiilor de albine. Ameliorarea genetică are loc prin reproducerea, selectarea și exploatarea reginelor cu potențial genetic performant.
Totodată, în mare parte, apicultorii de la noi își produce propriile regine, pe cale naturală. Dar din cauza mai multor factori caracterele și parametrii reginelor scad ceea ce duce la diminuarea performanțelor generale a familiilor, și în consecință la reducerea rezultatelor finale.
Recent, MADRM a publicat lista actualizată a stupinilor de prăsilă. În anul trecut, lista cuprindea doar 7 ferme apicole, care în ultimii 5 ani au acoperit cererea de regine de prăsilă în medie în volum de circa 3,0% din totalul necesar.
Un lucru important, pe care trebuie să-l cunoască producătorii este că, atunci când procură animale de la fermele de prăsilă sau de peste hotare pot beneficia de subvenții, dar obligatoriu trebuie să fie însoțite de certificatul de rasă. Certificatul de rasă poate fi eliberat doar în cadrul fermei de prăsilă.
Ținem să amintim că, doar fermele zootehnice atestate pot comercializa material genetic.