joi, 23 mai, 2024
11.1 C
Chișinău
HomepageAgroEco#40. Recomandări la cultivarea legumelor în solar pe lângă casă: cum să dezinfectezi solul,...

#40. Recomandări la cultivarea legumelor în solar pe lângă casă: cum să dezinfectezi solul, aplici tratamente

Recomandate

Dacă planificați să produceți legume pentru propriul consum și sunteți în identificarea unor alternative sănătoase preparatelor chimice utilizate, vă recomandăm acest articol spre citire.

Mai mulți cititori Agrobiznes ne-au întrebat care ar fi metodele naturale de dezinfectare a solului, dar și combatere a bolilor și dăunătorilor în serele de lângă casă. Am discutat acest subiect cu Maria Darii, fermiera care de ani buni utilizează doar metode naturiste și produse eco în acest sens.

Cu ce putem dezinsfecta solul?

Dezinfectarea solului este o măsură necesară, deoarece aceasta reduce rezerva de boli și dăunători cum ar fi nematozii din sol.

În acest scop puteți utiliza peliculă de culoare neagră cu care veți acoperi în lunile călduroase de vară solul lucrat. Temperatura înaltă formată sub peliculă poate distruge o parte din patogeni.

Semănarea muștarului și încorporarea acestuia în sol atunci când atinge înălțimea de 30-35 cm. Potrivit Mariei Darii, de când utilizează metoda, n-a mai întâlnit nematozi sau viermi sârmă în sol.

  • Perioada de semănat – prima decadă a lunii octombrie;
  • Încorporarea în sol – la 30-35 de zile după semănat.

Ce îngrășăminte putem folosi?

La cultivarea legumelor puteți utiliza diverse îngrășăminte organice, printre cele mai populare se numără:

  • gunoiul de grajd fermentat (norma e de circa 3-3,5 tone/10 ari);
  • cenușa – circa o lingură per cuib;
  • diverse macerate de urzică, cozi de ceapă și altele;
  • îngrășăminte cum ar fi compostul.

„La tomate, mai administrăm cenușa concomitent cu prașila solului, pentru că au sistemul radicular bine dezvoltat și o consumă rapid. Cenușa mai poate fi amestecată cu apă (un borcan de un litru la 10 litri de apă clocotită, apoi se mai adaugă 10 litri de apă. Se administrează în cantitate de 0,5 l/plantă”.

Ce remedii naturiste putem utiliza pentru combaterea bolilor și dăunătorilor?

Protejarea culturilor de legume fără produse chimice este destul de ușor de realizat, dacă tratamentele se fac la timp.

Eficiente în acest sens se dovedesc a fi maceratele care, apropo, constituie și îngrășăminte bune pentru plante.

Macerat de urzică preparare:

Într-un vas se adaugă 3/4 urzică (este important ca aceasta să fie recoltată până la înflorire), apoi apă și se acoperă vasul.

 „Dacă urzica este lăsată la fermentat în apă pentru 48 de ore, aceasta este utilizată ca insecticid sau fungicid, dacă 2 săptămâni, o utilizăm ca fertilizant. Cantitatea ce nu a fost utilizată se păstrează la loc rece”.

Pe lângă aceasta, mai poate fi utilizat maceratul produs din cozi de ceapă, Coada calului sau infuzie de apă și usturoi.

Macerat de cozi de ceapă preparare:

1 kg de cozi de ceapă+3 litri de apă clocotită se lasă pentru formarea maceratului, după care se adaugă 10 litri de apă.

La fel, o alternativă bună produselor chimice, potrivit Mariei Darii, este următorul amestec:

1 litru de lapte+1,5 ml de iod+3-5 g acid boric – amestecul obținut se diluează în 9 litri de apă, apoi se realizează stropirile.

Borul stimulează și procesul de fecundare al plantelor.

„Este foarte important ca tratamentele să se realizeze sistematic, minim o dată la două săptămâni, indiferent dacă vorbim de soluția cu lapte și iod, maceratul de urzică sau altele. Aceste tratamente nu trebuie realizate seara, pentru că plantele noaptea nu se simt confortabil în acest caz”.

Semănarea speciilor de plante ce resping insectele, cum ar fi gălbenelele, busuiocul sau cimbrul la fel se dovedește a fi eficientă. Mai multe detalii pe acest link.

Dacă sunteți producător certificat ecologic sau produceți pentru comercializare și nu doriți să utilizați produse de sinteză chimică, aveți la îndemână următoarele produse omologate:

Pentru combaterea insectelor, acarienilor sau nematozilor din sol

Pentru prevenirea sau combaterea bolilor provocate de ciuperci sau bacterii

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco