‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole45 de vagoane cu îngrășăminte - blocate în Ucraina. A fost simplificată înregistrarea noilor...

45 de vagoane cu îngrășăminte – blocate în Ucraina. A fost simplificată înregistrarea noilor fertilizanți

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De la începutul anului curent tot mai mulți producători agricoli au menționat despre lipsa pe piața internă a îngrășămintelor și fertilizanților.

Totodată, fermierii au vorbit și despre majorarea prețului de circa 3-4 ori la aceste produse atât de necesare la începutul campaniei de primăvară.

Deficitul fertilizanților s-a accentuat din cauza tensiunii dintre Federația Rusă și Ucraina, care a făcut dificil importul pe piața din Moldova prin Ucraina.

‹ adv ›

În cadrul unui interviu oferit pentru Agrobiznes, Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a anunțat că Moldova va importa îngrășăminte din Uzbekistan și Kazahstan, iar primele loturi au fost deja livrate.

Totodată, prin intermediul Consiliului Republican Interdepartamental pentru aprobarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanților (CRI) se realizează mai multe acțiuni pentru a facilita înregistrarea și omologarea acestora. 

Solicitat de Agrobiznes, Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA, a specificat că decizia de înregistrare a îngrășămintelor în Registrul produselor de uz fitosanitar se adoptă, la moment, printr-o procedură mai simplificată, astfel ca producătorii agricoli să aibă acces la fertilizanți și îngrășăminte mult mai ușor.

„În urma mai multor discuții s-a decis utilizarea procedurii de recunoaștere a produselor, care presupune recunoașterea și utilizarea evaluărilor efectuate de către unul din statele-membre ale UE asupra produsului ce conține indici identici cu indicii produsului înaintat spre omologare în Republica Moldova, cu condiţia ca produsul să conţină o substanţă activă aprobată conform rigorilor europene și autorizaţia să fie emisă în conformitate cu principiile uniforme de evaluare şi autorizare a produselor de uz fitosanitar ale Uniunii Europene. La ultima ședință a Consiliului, din data de 3 martie curent, au fost înregistrați 12 fertilizanți noi”. 

‹ adv ›

Totodată, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat un proiect de modificare a Hotărârii de Guvern ca să existe posibilitatea de înregistrare a preparatele de uz fitosanitar și fertilizanților doar pe baza denumirii produsului și nu cu denumirea producătorului. 

„Spre exemplu, dacă se înregistrează un anumit produs de la o companie, iar ulterior același produs este importat de la o altă companie producătoare să nu mai fie înregistrat repetat. Dar, acest fapt nu va exclude verificarea produselor, astfel ca acestea să respecte toate cerințele necesare”. 

Vasile Șarban susține că conform datelor disponibile, fertilizanți, pentru prima perioadă sunt.

„Furnizorii și importatorii la fel sunt interesați să identifice orice posibilitate de a importa în țară fertilizanți. La moment, sunt 45 de vagoane a câte 65 de tone de fertilizanți azotoși în Ucraina. Am făcut mai multe interpelări către Calea Ferată din Moldova, Ministerul Afacerilor Externe ca să se examineze posibilitatea de a debloca situația și de a aduce loturile respective în țară”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›