marți, 16 iulie, 2024
26.6 C
Chișinău
HomepageAgroEco#8. Care sunt cele mai bune specii pentru producerea îngrășămintelor verzi

#8. Care sunt cele mai bune specii pentru producerea îngrășămintelor verzi

Recomandate

Producerea îngrășămintelor verzi este una dintre cele mai recomandate metode de asigurare a solului cu îngrășăminte organice. Există mai multe specii de plante ce pot fi utilizate în acest scop, însă au devenit populare  și des cultivate doar unele. Mai multe detalii la acest subiect a oferit Boris Boincean, doctor habilitat, promotor al ştiinţei agrare durabile.

„Există mai multe specii de plante ce pot fi semănate pentru producerea îngrășămintelor verzi, fiecare având avantajele și dezavantajele sale. Unele dintre cele mai utilizate sunt muștarul, secara de toamnă, ovăzul, măzăriche și facelia. Cel mai important lucru este alegerea plantei ca siderat în dependență de planta de cultură ce va fi semănată. Nu este recomandată semănarea culturilor pentru îngrășăminte verzi din aceeași familie cu planta ce va fi semănată drept cultură de bază. Spre exemplu, dacă semănați muștar ca îngrășământ, nu puteți semăna rapița drept cultura de bază. Totuși, ținând cont de schimbările climaterice, nu toți anii sunt favorabili pentru producerea acestora. Deci, în anii cu secetă nu se va forma masa vegetală suficientă. Însă, dacă din 5 ani în care au fost semănate plante pentru îngrășăminte verzi, doi se vor solda cu succes este foarte bine. Recomand semănarea acestor culturi, deoarece au o mulțime de beneficii pentru sol”, a explicat Boris Boincean.

Expertul a mai adăugat că, o problemă stridentă pentru Republica Moldova este insuficiența materialului semincer pentru îngrășăminte verzi, dar și alte culturi, iar acest subiect necesită o abordare specială.

Mai multe detalii despre termenii de semănat și cantitatea de semințe utilizată la hectar pentru îngrășăminte verzi găsiți accesând acest link.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco