vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeEpoca de piatră s-a sfârșit nu din cauză că s-au terminat pietrele - Ozonteh...

Epoca de piatră s-a sfârșit nu din cauză că s-au terminat pietrele – Ozonteh Impex

Recomandate

Nicolae Cherdivara, directorul companiei Ozonteh, cunoscută în rândul fermierilor datorită soluțiilor inovative și mai puțin costisitoare, explică care sunt tendințele pieței și cum, datorită mașinilor și utilajelor performante, chiar și un fermier mic poate obține o rentabilitate sporită.

În secolul tehnologiilor avansate, de interconectare maximă, în era ultracomunicării – adică cea în care trăim, agricultura este cea mai tehnologizată activitate economică umană. Spun asta, deoarece „ecuația de producere agricolă” conține o sumedenie de necunoscute, începând cu condițiile climaterice, din ce în ce mai imprevizibile, și finalizând cu „cutremure’’ economice la nivel mondial.

„Această ecuație economică conține și multe costuri previzibile, costuri mari ce se repetă an de an. În rezolvarea acesteia, fiecare dintre cei implicați are posibilitatea să participe. Noi am căutat soluțiile care au sens în realitatea în care trăim – și vă asigur că acestea sunt accesibile tuturor fermierilor’’.

Am găsit unele dintre cele mai bune soluții pentru următoarele componente ale ecuației de producere agricolă”:

#1. Prășitul culturilor multianuale

„Avem soluția pentru această lucrare – mașini prășitoare pentru toate tipurile de culturi multianuale. Care este impactul economic al mecanizării prășitului îl poate foarte ușor calcula fiecare fermier’’.

Mai multe detalii despre prășitoare găsiți pe acest link.

#2. Tocarea crengilor

„Îmi amintesc cum încă 5 ani în urmă ardeau dealurile Moldovei. Acum se simte, oamenii au înțeles că cregile sunt o resursă ce poate fi valorificată eficient: fie le tocăm direct în câmp și economisim bani pe îngrășăminte și timp pe colectarea crengilor, fie le colectăm pentru biomasă’’.

Lista tipurilor de tocătoare o găsiți pe acest link.

#3. Realizarea tăierilor în vii/livezi

„Și dacă tot vorbim despre valorificarea crengilor tăiate aș vrea să subliniez că și realizarea tăierilor pentru vii și livezi este o operațiune ce poate fi optimizată mecanic. Iată cum: un muncitor dotat cu o foarfecă cu baterie (electrică) depune minim efort pentru a efectua tăierile. Despre beneficiile cumulative am mai vorbit anterior. Printre avantajele principale subliniez că un muncitor care știe ce face, având o foarfecă electrică, are o productivitate minim dublă față de un muncitor care, deseori, nu știe ce face și chiar poate provoca daune în plantație”.

Descrierea foarfecelor găsiți accesând acest link.

#4. Stropirea livezilor/viilor

„Soluția despre care aș dori să povestesc mai mult are și cel mai mare impact asupra costurilor de producție și asupra calității produselor crescute. Sigur, fermierii noștri cunosc cât de mult contează tratamentele chimice pentru întregul ciclu de producere. Noi am depistat un real generator de economii – stropitorile cu volum redus cu efect de magnetizare a particulelor”.

Realizarea procesului este destul de simplă: Mai întâi este pregătită soluția în rezervor respectând concentrația stabilită de producătorul de substanță activă. Apoi, în timpul realizării lucrării, soluția este transmisă către duze foarte rapid (cca 90 metri per secundă), iar datorită vitezei este dispersată foarte fin, cu până la 200 de ori mai fin decât în stropitorile convenționale.

Această „ceață” la ieșire trece printr-un câmp magnetic și se încarcă cu sarcină electrică negativă. În timp ce masa electrizată este pulverizată în raza câmpului magnetic al plantei, picăturile minuscule „se împing” între ele, iar ajungând pe organele plantei se așează una lângă alta pentru a compensa încărcătura magnetică.

Am spus că este un „generator de economii” pentru că noi obținem o acoperire de 100% a cheltuielilor cu reducerea a până la 50% de soluție de lucru (cu aceeași concentrație). Aceasta înseamnă o economie de 50% de chimicale, 50% de apă și reducerea timpului necesar preparării acestei soluții (încărcarea cisternei cu apă, pregătirea amestecului, reducerea consumului de combustibil, etc). Cu 2.000 de litri de soluție de lucru stropim nu 2 hectare, ci 4 sau chiar 5.

  • Mai multe detalii despre stropitorile cu volum redus găsiți pe acest link.

Mi-a fost interesant de ce în țările dezvoltate fermierii muncesc, cumva, mai puțin? Căutam răspunsul la această întrebare și am conștientizat că „epoca de piatră s-a sfârșit, nu din cauza că s-au terminat pietrele”. Tehonologiile moderne sunt accesibile și trebuie implementate fără temeri și ezitări, deoarece asigură o valoare adăugată deosebită. Inovațiile se răscumpără nu „poate” ci „în termen de…”.

Agricultura este o activitate economică rentabilă, însă multe tehnologii întâlnite în întreprinderile din țară sunt deja depășite și nu mai asigură acea eficiență necesară. Aș spune, că „pietre” au mai rămas, însă mai avem oare noi nevoie de ele? Pentru majoritatea din aceste metode și tehnici ineficiente deja există o alternativă mult mai productivă. Mai mult, acestea sunt ieftine și accesibile.

Agricultura inteligentă soluționează și problema personalului necalificat, în condițiile în care utilajele și mașinile agricole moderne vin la pachet cu scheme și soluții eficiente de lucru.

Mai multe detalii: 

  • Web: www.tractoare.md;
  • Ozonteh IMPEX, or. Strășeni, șos. Chișinău nr. 69;
  • mob: +373 698 98 123 – marketing department;
  • mob: +373 698 98 987 – logistic department;
  • mob: +373 698 98 800 – technical department;
  • mob: +373 698 98 949 – spare parts department;
  • mob: +373 698 98 772 – sales department;
  • mob: +373 698 98 755 – accountancy department.
Ozonteh
Ozontehhttp://www.TehnicaAgricola.md
Ozonteh Impex SRL Strășeni, str. Ștefan cel Mare 92/c Mob.: 0698 98 123 – Nicolae Mob.: 0698 98 987 – Ion E-mail : [email protected]

Citește și ›

Advertoriale