marți, 16 iulie, 2024
26.6 C
Chișinău
HomepageAgroEcoProducători de pâine: Prețul grâului aproape s-a dublat, iar făina este greu de găsit

Producători de pâine: Prețul grâului aproape s-a dublat, iar făina este greu de găsit

Recomandate

Chiar dacă producătorii mari de pâine din țară au declarat acum câteva săptămâni că prețul pâinii va rămâne neschimbat, iar autoritățile au dat asigurări că avem suficiente stocuri de grâu și alte produse necesare până la următoarea recoltă, micii producători deja anunță despre apariția problemelor la acest capitol.

Contactată de Agrobiznes, Olesea Globa, producătoare de pâine integrală din cereale ecologice, ne-a spus că producătorii de cereale eco nu mai au stocuri disponibile, iar prețul grâului convențional s-a majorat. Mai mult, și grâul crescut convențional s-a dovedit a fi greu de găsit în această perioadă.

„Atunci când am început a căuta făină la bazele angro, prețul indicat era de 5,20 lei/kilogram, când am sunat ne-au spus că prețul real este de 7 lei, însă nu mai au făină în stoc. Ne-au spus că urmează să importe din Ucraina, însă nu se știe la ce preț va fi aceasta. Totodată, prețul grâului a crescut de la 2,50 lei per kilogram la 4,50, iar o problemă este și faptul că nu avem de unde îl procura. Producătorii mici ne pot asigura cu circa o tonă sau două, însă aceștia nu acceptă să vândă grâul după facturi, iar persoanele juridice au declarat că nu mai au stocuri disponibile. Până acum, cumpăram cu circa 5 lei grâul ecologic, acum vom fi nevoiți să oferim același preț pentru cel convențional, deoarece stocuri de grâu eco în zonă nu mai sunt. Mai avem puține rezerve de grâu ecologic. Când am mers să cumpărăm făină, mai multe mașini au fost întoarse, deoarece moara din zonă nu mai avea făină”, a explicat Olesea Globa.

Producătoarea ne-a spus că problema este caracteristică pentru mai mulți producători mici, însă întreprinderile mari ar putea fi asigurate cu rezerve suficiente.

Despre faptul că prețul grâului s-a majorat esențial ne-a declarat și Dorin Mereuță, producător de pâine certificată ecologic. Totodată, acesta susține că este necesar ca autoritățile să prezinte informații despre stocurile disponibile, astfel fermierii sau comercianții nu ar face speculații.

„Grâul s-a scumpit, însă cred că majorări încă urmează. Noi nu cunoaștem care sunt rezervele disponibile în țară și dacă acestea sunt suficiente. Seceta, care a afectat o parte din câmpuri, va contribui la majorarea prețurilor pentru grâu și făină, însă nu putem exclude majorările de preț neîntemeiate. Nu știu ce recolte urmează, avem și noi terenuri pe care producem grâu, însă cumpărăm o parte din necesar. Fiind certificați eco, suntem obligați să utilizăm materie primă certificată, care nu este disponibilă. Seceta a compromis recoltele și majorarea prețului ar putea fi considerată un lucru firesc, însă, de fapt, nu cunoaștem ce stocuri sunt disponibile în țară și dacă acum sunt motive reale pentru a majora prețul pentru recolta obținută în 2019”, ne-a spus Dorin Mereuță.

Totodată, și alți producători mici de pâine ne-au vorbit despre necesitatea estimării cantităților reale de grâu disponibile în țară:

„Dacă am cunoaște exact pentru ce perioadă sunt suficiente rezervele disponibile, majorările de preț, poate, nici nu ar fi necesare. Noi nu cunoaștem ce rezerve de stat avem, ce cantitate de grâu este stocată în elevatoare, iar acest lucru nu este corect. Nu putem planifica eficient activitatea și nu știm ce urmează”, ne-au explicat producătorii.

În acest context, fermierii și producătorii solicită autorităților să prezinte informații despre stocurile de cereale disponibile.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco