‹ adv ›
duminică, 20 septembrie, 2020
9 C
Chișinău

#10. Cum se produce și administrează corect în sol gunoiul de grajd

Recomandate

#40. Recomandări la cultivarea legumelor în sere pe lângă casă: cum să dezinfectezi solul, aplici tratamente

Dacă planificați să produceți legume pentru propriul consum și sunteți în identificarea unor alternative sănătoase preparatelor chimice utilizate, vă recomandăm acest articol...

#39. Cum puteți obține autorizația de utilizare a apelor subterane pentru irigarea culturilor horticole

Pe data de 19 august curent a fost aprobată HOTĂRÎRE Nr. 635 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la folosinţa apelor subterane pentru irigarea...

#38. Eficiența economică a culturilor ecologice în condițiile 2020

O bună parte din fermieri au suportat pierderi importante în condițiile acestui an din cauza secetei și arșiței, iar mai mulți din...

#37. Ce prețuri sunt oferite pentru produsele agricole eco în acest sezon?

Piața cerealelor este influențată de mai mulți factori printre care se numără recoltele obținute la nivel regional de principalele țări producătoare, cererea...

#36. Campania de semănat a rapiței – afectată de secetă. Ce planifică producătorii?

Tradițional, în a doua jumătate a lunii august fermierii încep campania de însămânțare a rapiței de toamnă. Spre regret, acest an este...

#35. Cum să ții prigorile la distanță de stupină

Conflictul dintre apicultori și prigorii datează mai multe secole. Însă, chiar dacă albinele sunt consumate de prigorii, acestea mănâncă și alte insecte...

#33. Ce culturi profitabile putem cultiva în perioada de conversie în agricultura ecologică?

De obicei, producătorii de culturi de câmp aflați în perioada de conversie ecologică sunt nevoiți să vândă producția la prețurile celei convenționale,...

Unul dintre cele mai accesibile îngrășăminte organice este gunoiul de grajd. Administrat în cantități optime, acesta nu poluează solul, apele subterane și asigură plantele cu nutriția optimă. De obicei, gunoiul de grajd nu conține doar dejecții de animale ci și paie, rumeguș sau alte materiale grosiere utilizate ca așternut.

Gunoiul de grajd necesită fermentare și nu poate fi administrat proaspăt în sol. 

Acest lucru este condiționat de faptul că, bălegarul proaspăt conține multe semințe de buruieni sau chiar agenți patogeni. Totodată, în stare proaspătă bălegarul conține surse importante de azot ce poluează apele subterane și solul.

Perioada minimă de fermentare a gunoiului de grajd este de 6-7 luni (pentru gunoiul de pasăre) și 3-5 luni de fermentare corectă pentru cel de animale (când temperatura din interiorul grămezii cu gunoi de grajd este de 60°C fermentarea are loc foarte rapid, iar la 20-25°C are loc fermentarea la rece și procesul este mai îndelungat).

Atenție! Dacă temperatura în interiorul grămezii este de 45-60°C, se pierde circa 30-50% din substanța organică. Deci, este preferabil de a realiza fermentarea la rece. 

Gunoiul de grajd poate fi administrat în două etape: vara-toamna – după recoltarea până la lucrarea terenului și primăvara în perioada martie-mai. Mai binevenită este administrarea realizată în perioada de toamnă. După 2-3 zile trebuie încorporat în sol pentru a evita degradarea acestuia.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și Eco/Bio/Organic. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

#40. Recomandări la cultivarea legumelor în sere pe lângă casă: cum să dezinfectezi solul, aplici tratamente

Dacă planificați să produceți legume pentru propriul consum și sunteți în identificarea unor alternative sănătoase preparatelor chimice utilizate, vă recomandăm acest articol...

#39. Cum puteți obține autorizația de utilizare a apelor subterane pentru irigarea culturilor horticole

Pe data de 19 august curent a fost aprobată HOTĂRÎRE Nr. 635 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la folosinţa apelor subterane pentru irigarea...

#38. Eficiența economică a culturilor ecologice în condițiile 2020

O bună parte din fermieri au suportat pierderi importante în condițiile acestui an din cauza secetei și arșiței, iar mai mulți din...

#37. Ce prețuri sunt oferite pentru produsele agricole eco în acest sezon?

Piața cerealelor este influențată de mai mulți factori printre care se numără recoltele obținute la nivel regional de principalele țări producătoare, cererea...

Eco/Bio/Organic

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco

Cum să combați ecologic bolile și dăunătorii la legume

Chiar dacă pare a fi complicat, menținerea bolilor și dăunătorilor la legume în sistemul ecologic sub control poate fi realizată aplicând măsuri simple și...

Insuficiența de macroelemente la plante. Care sunt simptomele și cum poate fi redusă

La fel ca și oamenii, plantele au nevoie de o nutriție echilibrată pentru a se dezvolta. Per total, acestea conțin în substanța...

Managementul proiectării unei ferme ecologice

Organizarea fermei ecologice se bazază pe o analiză a punctelor tari, slabe, oportunităților și  amenințărilor, de asemenea pe analiza probelor de sol  şi de...

8 fermieri, aceeași viziune – Primii producători din țară care se vor certifica eco în grup

Primul grup de producători din țară ce doresc să obțină certificarea ecologică împreună, au fost definiți. Nici măcar distanța destul de mare,...

Îndrăgostiți de agricultura eco: Soții Darii din Drochia – unicii legumicultori certificați eco în Moldova

La nordul țării, la 7 km de satul Chetrosu din Drochia anual sunt plantate și crescute 15 hectare de culturi ecologice. De la pepene...