#10. Răspunsul expertului: Cum se produce și administrează corect în sol gunoiul de grajd

3
913

Unul dintre cele mai accesibile îngrășăminte organice este gunoiul de grajd. Administrat în cantități optime, acesta nu poluează solul, apele subterane și asigură plantele cu nutriția optimă. De obicei, gunoiul de grajd nu conține doar dejecții de animale ci și paie, rumeguș sau alte materiale grosiere utilizate ca așternut.

Gunoiul de grajd necesită fermentare și nu poate fi administrat proaspăt în sol. 

Acest lucru este condiționat de faptul că, bălegarul proaspăt conține multe semințe de buruieni sau chiar agenți patogeni. Totodată, în stare proaspătă bălegarul conține surse importante de azot ce poluează apele subterane și solul.

- pub -(P) Construcția Depozitelor Frigorifice și Depozitelor pentru cereale!

Perioada minimă de fermentare a gunoiului de grajd este de 6-7 luni (pentru gunoiul de pasăre) și 3-5 luni de fermentare corectă pentru cel de animale (când temperatura din interiorul grămezii cu gunoi de grajd este de 60°C fermentarea are loc foarte rapid, iar la 20-25°C are loc fermentarea la rece și procesul este mai îndelungat).

Atenție! Dacă temperatura în interiorul grămezii este de 45-60°C, se pierde circa 30-50% din substanța organică. Deci, este preferabil de a realiza fermentarea la rece. 

Gunoiul de grajd poate fi administrat în două etape: vara-toamna – după recoltarea până la lucrarea terenului și primăvara în perioada martie-mai. Mai binevenită este administrarea realizată în perioada de toamnă. După 2-3 zile trebuie încorporat în sol pentru a evita degradarea acestuia.

Ai o întrebare legată de agricultura ecologică? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupul de Viber Eco/Bio/Organic. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

3 COMENTARII

  1. Bună ziua! Mai multe detalii despre îngrășămintele organice găsiți pe acest link: https://agrobiznes.md/agricultura-ecologica-cum-realizam-corect-fertilizarea-solului-si-ce-ingrasaminte-putem-folosi.html (recomandări valabile și pentru fermele convenționale);
    Mai multe detalii despre producerea altor îngrășăminte organice cum ar fi compostul găsiți aici: https://agrobiznes.md/compostarea-sfaturi-practice-pentru-a-obtine-un-ingrasamant-ecologic-de-calitate.html și îngrășămintele verzi: https://agrobiznes.md/ingrasamintele-verzi-ce-reprezinta-acestea-si-de-ce-sunt-cele-mai-recomandate-in-agricultura.html.
    Vă recomandăm să explorați site-ul pentru a identifica mai multe răspunsuri la întrebările care vă interesează sau adresați-le pe adresa [email protected], iar noi vom identifica experții ce vă vor răspunde. O zi bună!

  2. As dori sa administrez gunoi de oaie la o plantație pomicola ,dar nu am utilaje să-l încorporeze ,se merita sau își pierde caracteristicile dacă nu-l încorporeze in sol? Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici