sâmbătă, 27 aprilie, 2024
4.2 C
Chișinău
HomepageAgroEco#46. Când va fi acordat creditul japonez pentru procurarea tehnicii și echipamentelor agricole

#46. Când va fi acordat creditul japonez pentru procurarea tehnicii și echipamentelor agricole

Recomandate

Republica Moldova urma să beneficieze de un credit japonez acordat pentru o perioadă de 40 de ani, cu o rată a dobânzii de 0,1% anual şi o perioadă de graţie de 12 ani în scopul procurării de tehnică și echipament agricol nou în cadrul Proiectului „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol”.

Din cauza unor conflicte de interese apărute la nivel local, acordarea acestui credit a fost stagnată pentru o perioadă nedeterminată. Producătorii autohtoni speră, totuși, să poată beneficia cât mai curând de acest suport. Astfel, am contactat reprezentanții MADRM pentru a afla mai multe detalii despre perioada în care acesta urmează a fi acordat.

„La etapa actuală, urmează ca Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii să negocieze contractul cu compania de consultanță din Japonia care va ajuta la implementarea acestui proiect – acordarea creditului. Acest lucru, cel mai probabil, va fi realizat până la sfârșitul lunii. Ulterior, după semnarea contractului, compania de consultanță cu experții locali vor elabora manualul operațional – adică un set de instrucțiuni ce va fi necesar de respectat la acordarea creditului. Apoi, urmează a fi negociată rata salarială pentru consultantul local”, ne-a explicat Maxim Popov, secretar de Stat în cadrul MADRM.

Ținând cont de toate acestea, cel mai probabil, creditul japonez ar putea fi acordat în primăvara anului 2021, adică peste aproximativ 6-7 luni. În perioada respectivă, producătorii vor putea solicita banii și achiziționa tehnică agricolă.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco