luni, 13 mai, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAgroEcoPetru Ababei - fost regizor care produce legume eco

Petru Ababei – fost regizor care produce legume eco

Recomandate

Acum 35 de ani, Petru Ababei a fondat teatrul „Râşnița” din orașul Drochia, ulterior redenumit „Cupidon”. Toată viața a fost regizor la teatru, însă, după ani buni dedicați artei, a decis să se implice în agricultură.

Totul a început de la necesitatea de a crește produse sănătoase pentru familie, prieteni. Apoi, s-au alăturat și restaurantele din zonă pentru care făcea livrări.

Astfel, producerea de casă a început să capete conturul unei mici afaceri de familie.

Odată cu apariția nepoților, pentru care câmpurile de care au grijă buneii sunt locuri de vis, a apărut și necesitatea de a produce cu și mai multă grijă.

Petru Ababei are un principiu pe care îl respectă de la bun început – fără produse chimice aplicate la culturi.

„Eu mă bucur mult că oamenii au început a conștientiza cât de important este să mâncăm sănătos. La noi, motorul în acest sens a fost fiica, care mereu a avut grijă de cum să se alimenteze. Atunci când s-au născut nepoțeii, ne-am orientat și mai mult spre producerea naturală, dar și promovarea acestor produse. În plus, încercăm să îndrumăm și pe alții să consume sănătos, sunt sigur că împreună putem schimba lucrurile”.

Fiind îndrumat de fiica sa, a decis să se certifice ecologic. Acest lucru îi va oferi posibilitatea de a vinde produse mai multor consumatori.

„Acum, în luna decembrie, urmează să semnăm contractul pentru a iniția perioada de conversiune în agricultura ecologică. Până acum, am discutat particularitățile certificării. Spre regret, nu avem acces la irigare, de aceea producem culturi care nu ar fi dependente de irigare. Per total, avem 3 hectare pe care producem nuci, viță de vie, gutui, pomușoare, fasole, pastârnac și usturoi”.

Deja de doi ani, produsele crescute în satul Ochiul Alb sunt vândute la piața EcoLocal. Petru Ababei crede în viitorul agriculturii ecologice, de aceea se gândește că ar fi posibilă extinderea suprafețelor cultivate în viitorul apropiat.

„Împreună cu alți producători ce vând la EcoLocal, realizăm livrări către consumatori. Acum facem și planificarea pentru următorul sezon. Stabilim ce parcele și cu ce să semănăm. Am pus deja păstârnacul și usturoiul, dar cea mai mare problemă este lipsa semințelor pe piață. Spre regret, nu avem semințe certificate eco în comerț”.

Munca făcută zi de zi pe parcursul sezonului, nu întotdeauna este răscumpărată pe deplin, uneori recoltele obținute fiind extrem de mici. Petru Ababei însă, consideră că orice efort merită a fi făcut, pentru că agricultura eco nu e doar despre producere, ci și despre un viitor mai bun.

„Noi toată munca o facem manual, începând de la semănat până la îngrijire și recoltarea roadei la sfârșitul sezonului. Mecanizat nu facem nimic, da nici nu putem, pentru că aceste culturi pot fi întreținute doar realizând lucrările manual. Nu folosim chimicale, nici îngrășăminte chimice, nici pesticide. Anul acesta am realizat doar tratamente cu zeamă bordoleză, care este admisă în agricultura eco. Este greu, mai avem și serviciu, dar eforturile se merită. Anul acesta, din cauza secetei, am obținut recolte foarte mici, dar acest lucru nu ne-a descurajat”.

Viitorul va fi legat tot de agricultura eco.

„Cât voi putea, atâta timp voi fi implicat în agricultură. Câmpul cere muncă, muncă grea. Vreau să lucrez împreună cu nepoții, să-i învâț și mai mult să cunoască ce-i roua dimineții, ce-s razele de soare și agricultura realizată în armonie cu natura. Aceștia vin vara în vizită la bunelul și se bucură enorm de mult de ceea ce văd în câmp. Am început a produce sănătos de dragul lor și tot din acest motiv voi continua s-o fac”.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco