Trecem printr-o perioadă plină de încercări și provocări. Criza pandemică a dat peste cap toate industriile pe plan local și internațional.
Astfel, prognozele și evoluțiile ce țin de piața lemnului sunt destul de dificile pentru a efectua o evaluare a acestei piețe.
Totuși, în continuare vă vom oferi date și tendințe mondiale a pieței lemnului care, de fapt, se expun și pe piața Republicii Moldova, aceasta fiind în mare parte dependentă de importuri din țări ca Ucraina, Belarus și Rusia, ultima fiind un exportator de calibru mondial.
Criza pandemică vs. Piața construcțiilor din SUA
Criza pandemică a dus la creșterea exorbitantă a prețurilor pentru cherestea la nivel mondial. Inactivitatea sectoarelor pe parcursul anului 2020 a dus la o criză a lemnului pe plan internațional.
Astfel, în raportul anual de analiză a pieței Produselor din lemn pentru 2019-2020 al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite se menționează faptul că cererea SUA a fost puternică la sfârșitul celui de-al patrulea trimestru al anului 2019 și în cea mai mare parte a primului trimestru al anului 2020, dar pandemia COVID-19 a dus la o reducere de 30% a capacității de lemn de esență moale din America de Nord la începutul celui de-al doilea trimestru.
Pe de altă parte, sectorul de reparații și construcții de imobile din SUA a crescut enorm, iar acest lucru a dus la epuizarea rapidă a stocurilor comercianților angro.
În 2020 prețurile la bursele internaționale pentru lemn au crescut cu 104%, la 828 USD pentru 1000 de foot board (1000 FB = 2,36 m3).
De menționat este faptul că, pentru cherestea prețurile pentru 1000 FB la început de 2021 au întrecut cota de 1000 de dolari americani, adică peste 420 USD pentru m3 de cherestea.
Aici putem concluziona că pentru exportatorii mondiali de lemn printre care se află și țările de unde Republica Moldova importă, piața SUA este cea mai atractivă, iar eforturile acestora se vor concentra pentru aprovizionarea acestei piețe pe fondul cererii și prețurilor.
Piața Europeană urmează tendința din SUA
În 2020, s-au înregistrat exporturi record din Europa către SUA pe motivul creșterii cererii de material lemnos și prețuri atractive, cum menționam mai sus.
În unele țări europene – în special în Germania și Scandinavia – piața construcțiilor a rezistat relativ bine, ceea ce a avut un efect bun asupra industriei de cherestea.
Imaginea este foarte variată și în ceea ce privește impactul virusului asupra subsectoarelor: întrucât oamenii au petrecut mai mult timp acasă, sectorul de bricolaj (DIY) a mers foarte bine, iar renovările s-au menținut (în general).
În Asia, China – după un prim trimestru dificil – piața și-a revenit mai repede decât se așteptau majoritatea analiștilor, iar livrările de cherestea de rășinoase din Europa merge foarte bine.
Ce se întâmplă cu piața lemnului și în special cu importurile și prețurile la cherestea în Republica Moldova
Jucătorii mari de pe piața industriei alimentare din Europa sunt alarmați cu privire la o altă amenințare ce poate afecta nivelul prețurilor.
Motivul principal este o creștere semnificativă a costului cherestelei care se utilizează inclusiv și pentru producerea paleților cât și a materialelor de ambalare.
Cheresteaua
În Ianuarie 2021 s-a majorat prețul pentru cherestea de la furnizorii din Ucraina, Belarus și Rusia pentru paleți și containere pentru fructe. Majorările au fost între 43-71% față de prețul oferit în luna decembrie 2020.
1) Cherestea calitatea I: prețul de cumpărare în decembrie 2020 era de puțin peste 110 euro, actualmente – 180 euro pentru 1 m3 de cherestea tivită.
2) Cherestea calitatea II-III: în decembrie 2020 prețul era de 70-80 euro, în prezent 100-120 euro pentru 1 m3 de cherestea tivită.
De menționat este faptul că și termenul de executare a livrării pentru comenzi a crescut la 1-2 luni din cauza lipsei de materie primă, anterior fiind de până la 2 săptămâni.
Folia stretch
Din decembrie 2020, prețul polietilenei a crescut cu circa 50%, iar în perspectivă ne așteaptă creșteri de aproape 100%. Motivul pentru aceste majorări fiind utilizarea masivă în timpul pandemiei a materiei prime pentru fabricarea seringilor pentru industria Pharma.
Carton stratificat și colțari din carton
O tendință globală pronunțată este creșterea constantă a prețurilor la produsele din carton. În medie, pentru anul 2021, prețurile au crescut cu circa 55%. Luând în considerare principalele motive ale acestui fenomen, putem afirma:
- Creșterea prețului materiilor prime pentru fabricarea pastei de lemn.
- Creșterea prețului este asociată cu o lipsă a acestui material, cauzată de o creștere a cererii pentru acesta din partea țărilor în curs de dezvoltare.
- China este considerată în prezent cel mai mare consumator de ambalaje din carton și carton ondulat. Această țară devine din ce în ce mai atractivă pentru străini în condițiile consolidării poziției monedei naționale. Prin urmare, aprovizionarea din țările europene către China continuă să crească.
Procesul este însoțit de o lipsă de produse din carton și o creștere a valorii acestora pe piețele altor state.
Un alt motiv pentru lipsa generală de celuloză din lume este că a început să fie utilizată nu numai pentru producerea de carton, ci și pentru fabricarea viscozei.
Cererea de produse sanitare și igienice și îmbrăcăminte confecționate din acest material a crescut semnificativ în ultimii ani în America Latină și Africa.
Banda polipropilena
Lipsa polipropilenei (PP) pe piața mondială s-a evidențiat la început de 2021, iar prețurile au atins niveluri record față de ultimii ani.
De la începutul anului, prețurile au crescut cu peste 17%. Lipsa de PP în lume în a doua jumătate a lunii februarie a fost agravată de opriri neplanificate din cauza înghețului mai multor producători din Statele Unite.
Deficitul de PP din Europa a crescut prețurile cu 15% în februarie, în timp ce în Turcia recent prețurile rafiei PP-homo au depășit 1.800 USD pe tonă, CFR.
O creștere atât de rapidă a prețurilor PP în mai multe regiuni ale lumii de la începutul anului îi împinge pe cei mai mari producători să meargă pentru o creștere constantă a prețurilor.
Capse metalice, cuie pentru paleți
În martie 2020, odată cu pandemia COVID-19, toată producția din provincia Hubei, centrul metalurgiei mondiale, fusese întreruptă mai bine de o lună în China.
Mai târziu, când restricțiile au fost deja ridicate în regiunea chineză, deja la nivel mondial se înregistrau lockdown-uri. Drept urmare, în aprilie 2021 – boom-ul european de lockdown, capitalizarea a 30 de întreprinderi miniere și metalurgice de vârf a scăzut cu 28% față de valorile din ianuarie 2021, 56 de fabrici siderurgice au stopat producția.
Colecția de fier pentru reciclat a scăzut la aproape zero. Toate acestea au dus la faptul că pe piața care a intrat în hibernare s-a format o lipsă teribilă de metal, în special cupru și oțel.
Când restricțiile au fost ridicate în timpul verii, piața a cunoscut o revigorare. Întreprinderile, care au redus producția în primăvară, au început să funcționeze la capacitate maximă.
Și aici lipsa foarte mare de materii prime și stocuri de produse metalice din întreaga lume a jucat un rol important. În Europa pentru întregul an 2019 și primele nouă luni ale anului 2020, stocurile de produse din metal au scăzut cu 19 milioane de tone.
În concluzie: până în iarna 2020/2021, cererea a depășit semnificativ oferta. Și toate acestea pe fondul unei reorientări instantanee a metalurgiei pentru export, depozite goale, probleme legate de transportul maritim din China și evenimente despre un alt pachet de măsuri stimulative în Statele Unite.
De fapt, acesta este răspunsul la întrebarea ce s-a întâmplat cu prețurile în 2021 și de ce metalul devine mai scump.
Potrivit acestor tendințe, 2021 va fi un an destul de incert pentru piața produselor din lemn și a ambalajelor pentru mărfuri, ceea ce va condiționa majorări de prețuri pe toate ariile industriilor și mediului de afaceri local și internațional. Totuși, ne așteptăm la o revigorare a piețelor la început de 2022.