marți, 16 iulie, 2024
26.6 C
Chișinău
HomepageAgroEcoÎn premieră, în Moldova va fi testat grâul peren Kernza

În premieră, în Moldova va fi testat grâul peren Kernza

Recomandate

Grâul multianual cercetat de aproape 20 ani de americani, va fi semănat toamna aceasta la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”, din Bălți.

Grâul peren (Thinopyrum intermedium) cunoscut sub numele comercial Kernza, a fost selectat și se cercetează în cadrul Land Institute, din Salina, Kansas.

Anul acesta semințele au ajuns la noi în țară. Despre aceasta ne spune Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole.

”Noi am primit semințele de la institutul din Salina, urmează să semănăm toamna aceasta. Ulterior, îl vom crește și monitoriza pe parcursul anilor. Vom realiza un studiu comparativ între cultura anuală a grâului și cultura grâului peren. Nu doar din punct de vedere a productivității, dar și ce se întâmplă cu solul”.

Pe lângă valoarea nutritivă, grâul peren oferă un șir de beneficii ecosistemului.

Aceste cerealele pot fi recoltate câțiva ani la rând, evitând ciclul de prelucrare anuală, care duce la pierderea carbonului, eroziunea și degradarea solului.

În același timp, planta tolerează bine seceta și extrage nutrienți de la o adâncime la care alte culturi nu au acces.

Cernoziomul nostru s-a format nu sub grâu anual, nu sub porumb sau floarea soarelui, dar sub vegetație de stepă, reprezentată de graminee multianuale. Grâul peren are o importanță biologică, ecologică și agronomică extraordinară. Sistemul său radicular depășește de 5-10 ori sistemul radicular al grâului de toamnă. Deci, masa organică care rămâne în sol după grâul peren e mult mai mare, ceea ce contribuie la îmbogățirea solului, nu doar la suprafață, dar și în profunzime. În cazul grâului multianual se exclude arătura, adică e cultura care contribuie la formarea, ci nu la degradarea solului”, explică specialistul.

Rădăcinile grâului Kernza comparativ cu rădăcinile grâului obișnuit. FOTO:landinstitute.org

Mai multe detalii despre grâul Kernza găsiți pe acest link.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco