marți, 7 mai, 2024
15 C
Chișinău
HomepageAgroEcoGrâul peren Kernza - cerealele viitorului

Grâul peren Kernza – cerealele viitorului

Recomandate

Aproape jumătate din suprafețele cultivate din lume sunt ocupate de trei culturi anuale: grâu, porumb și orez.

Acestea necesită prelucrarea intensă a solului, fapt ce mărește emisia gazelor cu efect de seră în atmosferă și duce la pierderea fertilității solului.

Deteriorarea condițiilor solului, care rezultă în urma cultivării culturilor anuale reduce randamentele și crește dependența fermierilor de produsele agrochimice.

Prin urmare, atenția oamenilor de știință se îndreaptă spre culturile perene, care sunt mult mai puternice. Acestea îmbunătățesc structura solului și îl protejează de eroziune.

Se pot adapta la schimbările climatice și ar putea asigura securitatea alimentară pe termen lung.

Savanții americani de la Land Institute, din Salina, Kansas, propun drept soluție grâul multianual (Thinopyrum intermedium)Este o plantă sălbatică, înrudită atât cu grâul actual cât și cu pirul, care a început să fie „domesticită” sub numele comercial Kernza.

Marele ei avantaj este perenitatea, deci nu necesită arături de toamnă și semănări anuale.

Nu este o cultură modificată genetic, ci rezultatul lucrărilor de selecție începute din anul 2003, sub conducerea cercetătorului Lee DeHaan de la institutul sus numit.

Această activitate este susținută de Programul agricol pentru sisteme agricole durabile (SAS-CAP) și finanțată de Institutul Național de Alimentație și Agricultură al Departamentului Agriculturii din SUA.

Acest tip de grâu este bogat în antioxidanți și conține mai puțin gluten, deci este mai greu de copt pâinea albă. Pe cănd pâinea „neagră” din făină integrală este destul de gustoasă.

Cerealele Kernza sunt deja ultilizate în produse de patiserie, la producerea berii sau chiar în calitate de cereale integrale.

Avantajele grâului peren

După cum s-a menționat mai sus, pe lângă valoarea nutritivă, grâul peren oferă un șir de beneficii ecosistemului.

Fiind o plantă perenă, cerealele pot fi recoltate câțiva ani la rând, evitând ciclul de prelucrare anuală, care duce la pierderea carbonului, eroziunea și degradarea solului.

În același timp, planta tolerează bine seceta și extrage nutrienți de la o adâncime la care alte culturi nu au acces.

Rădăcinile puternice ale plantei pătrund până la 5 metri adâncime, comparativ cu grâul anual, care ajunge la doar 1 m.

Dezavantajele grâului peren

La moment, marele dezavantaj este mărimea mică a boabelor și productivitatea scăzută comparativ cu grâul obișnuit.

Totuși, cercetătorii de la Institute of Land, SUA, implicați în proiectul Kernza, au înregistrat progrese în creșterea randamentului noii culturi perene.

Astfel, în urma a cinci runde de selecție, randamentul și greutatea semințelor au crescut cu 145% comparativ cu cifrele de la începerea testării.

Datele grafice ale cercetătorului Lee DeHaan arată o creștere constantă de la generație la generație și speră ca randamentele să crească cu încă 100% în următorii 10 ani.

Grâul Kernza are doar 15 ani, pe când grâul tradițional se cultivă de mii de ani, iar oamenii de știință deja au făcut o muncă enormă pentru a îmbunătăți acest soi în așa o perioadă scurtă.

Prin urmare, această cultură perenă ar putea să devină un catalizator pentru schimbarea și regândirea ecosistemelor agricole, reducând semnificativ nevoia de resurse costisitoare și minimizând costurile de exploatare.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:51
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco