marți, 16 iulie, 2024
26.6 C
Chișinău
HomepageAgroEcoIon Cazacu: Am obținut 9,2 t de grâu la ha fără arat și chimicale

Ion Cazacu: Am obținut 9,2 t de grâu la ha fără arat și chimicale

Recomandate

Promotorul permaculturii și agriculturii ecologice Ion Cazacu, susține că a reușit să obțină 9,2 tone de grâu la hectar, datorită utilizării microorganismelor și aplicării practicilor ecologice.

Agricultorul din Bălți, cu o experiență de peste 20 de ani, este ferm convins că solul poate da roade bune atât pe timp de secetă, cât și când avem umezeală din abundență, cu condiția că nu ne vom implica cu substanțe de origine chimică și nu vom perturba echilibrul natural.

Procesul de formare a nutrienților din sol și atmosferă este unul firesc, iar râmele, ciupercile, microorganismele lidere, nu patogene, sunt cele care contribuie la sporirea fertilității solului.

„Solul arat nu mai este unul virgin, natural. Solul mai întâi este un ecosistem. În el traiesc în simbioză tone de microvietăți la hectar, care sunt făuritorii nutriției asimilabile pentru plante. Solul lucrează activ și are o mulțime de capacități de a păstra ecosistemul, deservind viața din sol în primul rând. Până nu venim noi, oamenii cu arătura adâncă, minerale artificiale și alte otrăvuri atât de străine.”

După ani de cercetări și experimente în grădina de pe lăngă casă, cât și pe terenul său de câteva ha din Bălți, Ion Cazacu reușește să obțină rezultate deosebite.

Pe lângă diversitatea de plante pe care le are, de câțiva ani consecutiv, Ion Cazacu testează cultura grâului în diverse condiții.

„Anul trecut 2020, an considerat secetos, am reușit  să recoltez de pe un câmp cu cernoziom clasic, de 6 ori mai mult grâu fără a introduce chimicate, decât de pe câmpurile vecinilor, care au respectat toate operațiunile devenite tradiționale: arat adânc, semănat, tratat cu îngrășăminte, erbicide și insecticide.”

În anul 2021, permacultorul a continuat experiențele cu grâul, pe o suprafață de 6 ha, utilizând practici ecologice.

Pe terenul selectat s-au semănat culturi siderate care au fost încorporate în sol și introduse microorganisme benefice, după care s-a semănat grâul.

„Anul acesta au urmat experiențe cu plasmatizarea și cu microorganisme. Rezultatele obținute, sunt uluitoare față de câmpurile tratate cu chimicate, 9,2 tone de grâu la un hectar. Experiențele vor continua.”

Permacultorul explică că pe solul arat adânc, semințele de grâu se aranjeaza neuniform, nu în linie. Căzând în golurile arăturii, răsar mult mai greu, numai cu condiția că vor cădea precipitații.

Pe când solul bătătorit dedesubt, dar cu capilare în sol (de la rădăcinile plantelor cultivate anterior) și prelucrat doar la câțiva centimetri din stratul superior, are avantaje față de arătură:

  • aerația are loc prin capilare, se formează dioxidul de carbon;
  • formarea umidității din atmosferă pe timp secetos;
  • germinație sporită;
  • răsărire uniformă;
  • rădăcinile bobului se adâncesc până la 2,2 m.

Dacă solul este afânat la maxim 5 cm adâncime, vaporii de apă din aerul care pătrunde liber din atmosfera în sol și invers, se transformă în rouă, în urma reacției dintre două temperaturi cu diferența de 10-12 grade Celsius, asigurându-se în acest mod irigarea naturală. Astfel, și pe timp secetos plantele sunt asigurate cu apă.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco