joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
HomepageAgroEcoROA - un nou standard în agricultura organică lansat în 2020 pentru a combate...

ROA – un nou standard în agricultura organică lansat în 2020 pentru a combate încălzirea globală

Recomandate

Agricultura regenerativă, orientată spre îmbunătățirea sănătății solului ar putea deveni tendința numărul unu în acest an. Alianța ROA (Regenerative Organic Alliance), este o coaliție nonprofit a companiilor organice din America de Nord, cum ar fi Dr. Bronner’s, Patagonia și Horizon Organic, a elaborat un nou tip de certificare organică ce include 3 cerințe de bază: menținerea sănătății solurilor, bunăstarea animalelor și dreptatea socială. Spre deosebire de certificarea organică standard, ROA presupune nu doar sistemul eco de producere, dar și asigurarea sănătății solului pe termen lung și asigurarea beneficiilor economice pentru fermieri.

Standardul, de fapt, a devenit o necesitate în condițiile în care, potrivit cercetărilor, agricultura generează un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră. Plus, schimbările climaterice devin o problemă tot mai actuală.

În același timp, se știe că un sol sănătos, cu plante cu sistemul radicular bine dezvoltat, poate asigura reținerea unor cantități importante de carbon în sol. Potrivit datelor prezentate de un grup internațional de experți în schimbările climatice, agricultura are capacitatea unică de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră prin implementarea practicilor agricole durabile ce asigură sechestrarea carbonului.

Potrivit estimărilor centrului CMASC (Carbon Management and Sequestration Center), sechestrarea carbonului în sol prin metode regenerative pot compensa emisiile de combustibil fosil până la 15%. ONU prognozează că în acest fel va fi posibilă compensarea cu 10% a emisiilor globale totale.

Termenul de agricultură regenerativă a fost inventat în anii 80 în cadrul Institutului Rodale, fondat de J.I. Rodale în Emmaus, Pennsylvania. În practică, acest lucru înseamnă că fermierii respectă asolamentul și diversifică culturile și animalele, nu utilizează substanțe de sinteză chimică și reduc la minim lucrarea și degradarea solului. Astfel de practici asigură fertilitatea solului și capacitatea de a reține mai multă umiditate și carbon.

Cu toate acestea, agricultura este doar o parte din tot ceea ce generează schimbări climaterice. Elizabeth Whitlow, directorul executiv al Alianței ROA, sugerează că sechestrarea carbonului în sol nu va reduce total emisiile în creștere. Dar speră că, dacă consumatorii vor conștientiza ce riscuri presupune producerea hrănii, vor stimula dezvoltarea practicilor de restabilire a fertilității solurilor.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco