luni, 15 iulie, 2024
41.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeRecoltă de excepție în No-till, la neirigat: 4,8 tone/ha cu rapița Dekalb

Recoltă de excepție în No-till, la neirigat: 4,8 tone/ha cu rapița Dekalb

Recomandate

În această perioadă, atenția e concentrată pe rezultatele obținute la cultura de rapiță în diferite zone ale țării, selectându-se cei mai pretabili hibrizi și tehnologii în condițiile tot mai anevoioase de cultivare.

Pe de altă parte, cantitățile mai mici de precipitații, secetele frecvente și arșița impun necesitatea de a avea un sol sănătos, capabil să le facă față mai bine acestora, iar una dintre tehnologiile tot mai discutate este No-till.

Ținând cont de aceste provocări, am monitorizat cu interes deosebit recoltele în sistemul No-till, iar rezultatele obținute în cadrul Civea-Agro, companie ce de peste 15 ani cultivă în sistemul No-till (aici trebuie de specificat că nu e vorba doar de excluderea lucrării solului, ci de o abordare complexă) ne-au lăsat fără cuvinte.

4,8 tone/ha cu hibrizii de rapiță Dekalb

4,8 tone/ha – aceasta este recolta medie obținută în cadrul Civea-Agro pe suprafața de 75 de hectare pe care a fost cultivat hibridul Dekalb DK Excited.

Rapița a fost semănată pe data de 30 august 2023, iar cantitatea de precipitații de la semănat până la recoltare a fost de 320 de mm, conform datelor furnizate de stațiile meteo. Rapița a fost semănată după grâul de toamnă.

„Suntem orientați spre analizarea posibilităților reducerii costurilor, astfel am avut atât soiuri de rapiță, cât și hibrizi Dekalb. În total, circa 300 de hectare, suprafața fiind împărțită 50/50. La soiuri am recoltat 3,2 t/ha, iar hibridul DK Excited ne-a oferit în zona de sus a câmpurilor recolta de 4750 kg/ha, iar pentru zonele din partea de jos, amplasate lângă fâșiile forestiere, recoltele depășeau 5000/kg ha, rezultând o recoltă medie de 4,8 t/ha pe tot câmpul de 75 de hectare”, relatează Veaceslav Ciornîi.

Calitățile pe care le apreciază la hibrizii de rapiță Dekalb sunt o rezistență foarte bună la scuturare și o ramificare foarte bună.

„Cultivăm atât hibrizi de rapiță, cât și de porumb Dekalb. La soiurile pe care le-am avut, după precipitații au crăpat o parte din silicve, pe când rapița Dekalb a făcut față acestora fără pierderi. Pe lângă genetica foarte bună, apreciem și faptul că reprezentanții Bayer organizează vizite în câmp, monitorizează culturile în perioada de vegetație și vin cu recomandări. Acest lucru este important în procesul de adoptare a anumitor decizii”.

Rapița Dekalb – tehnologia aplicată

Pentru cei care încă nu cunosc abordarea din cadrul întreprinderii, trebuie să specificăm că în acești peste 15 ani nu a fost doar exclusă arătura, ci înființate fâșii forestiere, oferită o atenție sporită asolamentului, culturilor de acoperire, testate diferite opțiuni privind densitățile, perioada optimă de semănat, fertilizarea solului și testate soiuri și hibrizi pentru a optimiza costurile.

Asolamentul din cadrul întreprinderii include 5 culturi: grâu, porumb, rapiță, floarea soarelui și boboase (mazăre, soia) pe lângă acestea cultivându-se obligatoriu culturi de acoperire atunci când permit condițiile.

Densitatea plantelor la semănat a fost de circa 600 de mii de plante la hectar, la recoltare având circa 350 de mii de plante la hectar. Distanța dintre rânduri a fost de 22,5 cm.

Evident, rapița în sistemul No-till necesită o abordare aparte. Veaceslav Ciornîi a specificat că pentru o cultură reușită contează mult înălțimea recoltării culturii, mărunțirea și distribuirea uniformă a resturilor.

„Am semănat în câmpul acoperit cu paie de grâu, unde a fost păstrată umiditatea, ce, în cazul culturii de rapiță, e cea mai importantă. Ulterior, nu am neglijat tratamentele și fertilizarea.

În mare parte, în No-till se seamănă cu semănători cu brăzdare ancoră, dacă înălțimea miriștii la recoltare a fost mică, iar resturile mărunțite. În cazul recoltării cu heder Stripper (ce recoltează doar spicele), există unele probleme, deoarece ulterior este afectată calitatea semănătului. Astfel, se evită semănatul dimineața sau seara, și se face doar atunci când resturile sunt uscate. Noi am semănat cu semănătoare Cross Slot”.

Fertilizarea aplicată la cultura de rapiță

În fermă s-a trecut la îngrășăminte lichide, la semănat administrându-se 15 kg s.a. N și 52 kg s.a. P2O5 (11:37). Ulterior, au urmat 100 kg/ha salpetru de amoniu (N34 s.a.), apoi 250 kg salpetru de amoniu (85 kg s.a.), 100 kg sulfat de amoniu (21 kg s.a. N, 24 kg s.a. S) și fertilizare foliară cu 100 l/ha fertilizanți de tip UAN (42 kg s.a. N).

În total, s-au aplicat 200 kg s.a./ha azot și 52 kg s.a./ha de fosfor. Suplimentar, au fost realizate fertilizări foliare cu bor (4 l/ha în mai multe aplicări) și sulfat de magneziu (2 kg/ha).

Banii pentru lucrările solului, investiți în culturi de acoperire

„No-till nu este despre a exclude lucrările și a aștepta solul să lucreze de la sine”, o spun toți cei care implementează sistemul cu succes de mai mulți ani.

Solul, în special în primii ani, are nevoie de suport, iar pentru Civea-Agro suportul a fost culturile de acoperire pentru care au fost testate zeci de variante.

„Banii pentru lucrările solului trebuie investiți în culturile de acoperire. Lucrările îi asigură structura necesară, îl distribuie în agregate și afânează, însă în No-till această necesitate nu dispare, ci e înlocuită cu rădăcinile culturilor de acoperire, care, pătrunzând la diferite adâncimi, îl afânează, aerează, deblochează anumite elemente și le aduc la suprafață, unde pot fi asimilate de către culturi. Niciodată nu trebuie excluse culturile de acoperire, ele sunt baza unui sol capabil să facă față provocărilor”, specifică Veaceslav Ciornîi.

După testarea mai multor mixuri de culturi de acoperire, fermierul s-a reorientat spre secară, măzăriche de toamnă pentru a fi semănate târziu pentru culturile de primăvară.

„În cazul amestecurilor de culturi de acoperire este importantă alegerea speciilor care ar înflori în aceeași perioadă”.

Una dintre provocările actuale în No-till – limacșii

„Realizând unele lucrări, sunt perturbate condițiile potrivite pentru dezvoltarea limacșilor. La moment, în No-till ei sunt o provocare pentru noi, din cauza cărora am semănat la o denistate mai mare. Mai ales în contextul iernilor fără temperaturi reduse de altădată, distrug culturile”.

Pentru mai multe detalii despre hibrizii Dekalb, ia legătura cu echipa Bayer. Detalii pe acest link.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale