vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeNoi cerinţe pentru fermieri pentru recolta de soia din 2024, ca urmare a Regulamentului...

Noi cerinţe pentru fermieri pentru recolta de soia din 2024, ca urmare a Regulamentului UE privind despăduririle EUDR

Recomandate

Regulamentul UE privind produsele fără defrișări (EUDR) va intra în vigoare la 30 decembrie 2024. Timpul este scurt pentru pregătirea pentru conformitate. Să fim cu un pas înainte! 

Informații pentru întreprinderile care furnizează soia în UE

Ce prevede EUDR? Începând cu 30 decembrie 2024, întreprinderile care vând soia, ulei de palmier, cauciuc, cacao, cafea, lemn și bovine, precum și produse derivate relevante pe piața UE trebuie să demonstreze printr-un proces de due diligence că produsele nu au contribuit la defrișări (după 31.12.2020) și că sunt în conformitate cu legislația din țara de origine.

Astfel, toată soia comercializată în UE, precum și produsele derivate, cum ar fi făina de soia și uleiul de soia, trebuie să respecte noul Regulament UE privind defrișările (EUDR). Aceasta înseamnă că recolta din 2024 trebuie să respecte deja cerinţele noului Regulament.

În plus, trebuie furnizate datele de geolocalizare ale tuturor terenurilor în care au fost cultivate produsele. Datele de geolocalizare trebuie încărcate într-un nou sistem de informații EUDR ca parte a declarației de diligență în caz contrar, soia nu poate fi vândută pe piața UE.

Fiecare declarație de diligență primește un număr de referință care trebuie transmis de-a lungul lanțului de aprovizionare.

Aceasta vizează în primul rând importatorii în UE, primii distribuitori pe piața UE.

Prin urmare, societatea importatoare își asumă responsabilitatea pentru exactitatea informațiilor și este răspunzătoare.

Ce înseamnă acest lucru pentru agricultori

Fermierii din afara UE: În cazul în care soia sau produsele relevante, cum ar fi făina de soia sau uleiul de soia, urmează să fie vândute în UE, datele de geolocalizare a câmpurilor trebuie colectate și partajate, astfel încât comerciantul inițial din UE să dispună de toate informațiile necesare pentru declarația de diligență.

Produse relevante din soia care intră în domeniul de aplicare al noului Regulament

Anexa I la EUDR specifică următoarele produse din soia:

  • Produs din soia – Cod vamal HS
  • Boabe de soia, chiar sfărâmate – 1201
  • Făină și griș de soia – 1208 10
  • Ulei de soia și fracțiunile sale, chiar rafinate, dar nemodificate chimic – 1207
  • Turte și alte reziduuri solide, chiar măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracția uleiului de soia – 2304.

Regulamentul prevede că lista produselor relevante și a descrierilor produselor poate fi extinsă de către Comisie prin intermediul unui act delegat.

Ce sunt „datele de geolocalizare”?

Coordonatele de geolocalizare trebuie furnizate ca parte a cerințelor de informare și în declarațiile de due diligence pe care întreprinderile trebuie să le transmită sistemului de informare EUDR înainte de introducerea pe piață sau de exportul produselor.

Prin urmare, aceasta este o parte esențială a regulamentului, care interzice introducerea pe piață sau exportul oricărui produs ale cărui coordonate de geolocalizare nu au fost încă colectate și transmise.

Pentru parcelele de teren cu o suprafață mai mare de 4 hectare utilizate pentru producția de soia, geolocația trebuie să fie furnizată folosind poligoane, adică puncte de latitudine și longitudine cu șase cifre zecimale pentru a descrie perimetrul fiecărei parcele de teren.

Pentru parcelele de teren cu o suprafață mai mică de 4 hectare, este suficient un singur punct de latitudine și longitudine de șase cifre zecimale.

Producători și furnizori din afara UE

Numai companiile din UE intră direct în domeniul de aplicare al EUDR – Nu există obligații legale aplicabile țărilor sau companiilor din afara UE.

Cu toate acestea, toate companiile și fermierii care doresc să livreze către UE / companiile din UE sunt afectate ca parte a lanțului de aprovizionare al acestor companii și, prin urmare, trebuie să se asigure că soia furnizată îndeplinește cerințele. 

1. Fermierii trebuie să furnizeze datele de geolocalizare ale câmpurilor lor (pentru informații, a se vedea mai sus „Ce sunt datele de geolocalizare”) și să respecte legislația națională.

2. Întreprinderile care importă în UE / fac parte din lanțul de aprovizionare al întreprinderilor din UE trebuie să se asigure că soia din lanțul lor de aprovizionare poate fi trasate/trasabilitate până la parcela de teren și să transmită datele de geolocalizare corespunzătoare ale agricultorilor.

Următoarele informații trebuie colectate de către importatori înainte de a li se permite să introducă produsele relevante pe piața UE:

  • numele și tipul de produs;
  • cantități;
  • data producției / recoltării;
  • țara de producție;
  • coordonatele geografice ale parcelelor de producție;
  • dovada producției legale și a statutului de produs fără defrișări;
  • numele și adresa furnizorului/clientului.

Cum să vă pregătiți?

Vizitați site-ul Donau Soja EUDR Info+Process – Donau Soja

Quote: Ela Malai, Director Donau Soja Moldova:

ela malai donau soja

Donau Soja lucrează pentru a sprijini fermierii de soia și partenerii din Moldova pentru a deveni conformi cu noul regulament EUDR. Aceasta înseamnă că recolta din 2024 trebuie să respecte deja cerinţele noului Regulament.

Cu toate acestea, EUDR necesită cele mai mari eforturi pentru a pregăti sectorul agricol din Moldova pentru a putea exporta în continuare în UE boabe de soia, ulei de soia, șrot și turte rezultate din procesarea soiei. Donau Soja sprijină toți cultivatorii de soia prin crearea unor condiții de concurență echitabile în Europa și contribuie la îndeplinirea unor cerințe precum EUDR”.

Pe site-ul  www.donausoja.org puteți găsi sfaturi despre cum să determinați datele de geolocalizare cu doar câteva clicuri folosind un telefon mobil sau un computer:

Ela Malai, Director Reprezentanța Donau Soja din Austria în Republica Moldova, Phone.: +373 79536418, E-Mail: [email protected].

Donau Soja
Donau Sojahttps://www.donausoja.md
Donau Soja activează în Moldova din 2015, iar in iunie 2018 a creat Reprezentanța Verein Donau Soja Austria în Moldova.

Citește și ›

Advertoriale