vineri, 30 august, 2024
35.5 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCele mai populare soiuri și portaltoaie de măr și păr în sistem eco

Cele mai populare soiuri și portaltoaie de măr și păr în sistem eco

Recomandate

Pentru fiecare specie pomicolă există diferite soiuri care pot varia foarte mult în ceea ce privește calitățile interne sau externe, fie că este vorba de gust, în termeni de conținut de zaharuri, aciditate sau aromă, culoarea sau dimensiunea fructului sau, desigur, specificul de cultivare care sunt cruciale.

De obicei, pomicultorii cultivă câteva soiuri diferite în fermele lor. Gama de soiuri din producerea ecologică variază față de agricultura convențională și integrată.

Un motiv de bază de ce se întâmplă acest lucru este că, în agricultura ecologică, alegerea soiurilor cu o sensibilitate redusă la principalele boli este importantă.

Deoarece singurele pesticide de contact disponibile pentru utilizare în agricultura ecologică au o eficacitate redusă, dăunătorii și bolile sunt mai greu de controlat și, prin urmare, utilizarea soiurilor rezistente sau robuste este un element important, însă nu mai puțin importantă este acceptarea soiurilor de către piață.

*Robustețea înseamnă că un soi este doar mai puțin sensibil la boli și dăunători, nu complet rezistent. Bolile îl pot infecta la un nivel scăzut, sub pragul economic de dăunare, în timp ce nu e nevoie de așa de multe aplicări fitosanitare, iar robustețea lor poate fi menținută mai mult timp.

Cele mai populare soiuri de măr în sistem eco

soiuri de mar eco

Cele mai cultivate cinci soiuri de măr din Europa sunt Gala, Topaz, Golden Delicious, Jonagold și Elstar. Cu excepția soiului Topaz, toate aceste soiuri sunt foarte sensibile la boli, în special la rapăn.

Cu toate acestea, alte criterii se potrivesc atât de bine încât se merită în continuare să se cultive aceste soiuri.

Unele dintre principalele motive sunt, de exemplu, calitatea internă a fructelor, capacitatea de păstrare, producerea stabilă și ridicată, și, în primul rând, cererea continuă a consumatorilor atunci când un soi este foarte bine acceptat de piață.

În acest moment, producerea ecologică de fructe încă nu dispune de suficiente soiuri robuste care să corespundă așteptărilor pieței.

Soiuri de păr cultivate în UE în sistem ecologic

păr cultivat eco

În cazul speciei de păr, situația soiurilor este și mai dificilă pentru producerea ecologică, deoarece, în general, există mult mai puține soiuri disponibile care sunt potrivite pentru cultivare intensivă.

Cele mai cultivate trei soiuri de păr sunt Conference, Williams Christ și Xenia, fiind brandul soiului moldovenesc Noiabrskaia.

În plus, gama soiurilor diferă foarte mult între țări și unele soiuri, cum ar fi Guyot și Abate Fetel, sunt specifice cultivării într-o singură țară. Spre deosebire de măr, soiurile de păr sunt deseori denumite diferit între țări.

Care sunt cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le luăm în considerare la alegerea soiului?

În primul rând, trebuie asigurată calitatea fructelor. Aceasta este strâns legată de acceptarea de către piață și consumatori.

Dacă nimeni nu dorește să cumpere și să mănânce fructele Dvs., toate celelalte caracteristici și munca necesară pentru a le cultiva sunt inutile.

Aceasta înseamnă că un soi ar trebui să aibă un gust bun (de exemplu, zaharuri, aciditate, aromă, textură, fermitate) și un aspect plăcut (culoare, dimensiune).

    Alte caracteristici de luat în considerare sunt sensibilitatea la boli și dăunători. O caracteristică nedorită include alternanța de rodire, ce înseamnă că un soi nu este capabil să producă recolte regulate în fiecare an.

    (De exemplu, soiul Elstar este specific pentru fluctuațiile sale, astfel încât recoltele mari apar doar o dată la doi ani). Capacitatea de păstrare este importantă pentru a furniza fructe și în extrasezon (până vara anului următor).

    Alte caracteristici sunt perioada de recoltare pentru a gestiona bine volumul de muncă implicată toamna și vigoarea pomilor ce iarăși are legătură cu forța de muncă necesară la tăierea și recoltarea pomilor, dar și asigurarea formei pomilor ce îi menține sănătoși și aerisiți. 

    Rolul portaltoaielor alese corect la cultivarea în sistem ecologic

    portaltoaie sistem eco

    În general, toți pomii din producerea de fructe din livezi sunt altoiți în pepiniere. Deoarece pomii obținuți semincier sunt heterogeni, fiecare puiet ar produce mere diferite și, de asemenea, unui puiet îi ia până la 8 ani pentru a produce primele fructe.

    Astfel, pentru propagare vegetativă, altoiul soiului ales este altoit pe portaltoi. Portaltoiul are o influență cheie asupra vigorii, recoltei și, de asemenea, asupra sensibilității la boli și dăunători.

    După cum se arată în imagine, puteți vedea de obicei punctul de altoire la aproximativ 10 centimetri deasupra solului ca o îngroșare a trunchiului. Pomii nu ar trebui plantați mai jos pentru a preveni daunele cauzate de îngheț. 

    Portaltoiul M9 vs Geneva 11

    În toată Europa, sunt folosite puține portaltoaie de măr și păr. „M9” este de departe cel mai des utilizat portaltoi. El oferă o creștere vegetativă slabă a soiurilor altoite și, prin urmare, o vigoare mică, deși producții ridicate, ceea ce asigură costuri reduse din perspectiva implicării forței de muncă în etapele de tăiere și recoltare.

    Imaginea de aici arată același soi pe două tipuri de portaltoaie: Geneva 11 în stânga, care este puțin mai viguros – și M9 în dreapta. Puteți vedea diferența la prima vedere.

    Cu toate acestea, creșterea slabă și sistemul radicular foarte superficial al M9 aduc, de asemenea, sensibilitate mai mare la boli, la atacul iepurilor și căprioarelor și la stres abiotic, cum ar fi seceta sau înghețul.

    Din acest motiv, deși este cel mai des folosit, M9 nu este considerat ideal pentru producerea ecologică.

    Alte criterii pot fi rezistența împotriva daunelor abiotice. Episoadele severe de îngheț, de exemplu, pot duce la daune, în special la pomii de păr altoiți pe un portaltoi de gutui, așa cum se arată în imaginile de sus din dreapta.

    portaltoaie de par tolerante la inghet

    De asemenea, în contextul schimbărilor climatice, riscul de daune cauzate de secetă crește pentru portaltoaiele de vigoare slabă.

    Cele mai populare portaltoaie de măr în sistem ecologic

    Cele mai folosite patru portaltoaie în producerea de mere ecologice din Europa și clasificarea lor în termeni de vigoare comparativ cu un puiet semincier, sensibilitatea lor la focul bacterian – o boală care poate provoca daune majore prin pierirea pomilor – și, de asemenea, originea și utilizarea portaltoielor în raport cu intensitatea plantației, care se corelează la arhitectura pomilor.

    Aceste portaltoaie sunt M9, Geneva 11, M26 și MM106.

    Portaltoaie de păr populare în sistem ecologic

    Perii sunt de obicei altoiți pe portaltoaie de gutui. Această compatibilitate interspecifică, ce funcționează bine, are același efect asupra soiului precum M9 asupra mărului: Creștere mai slabă cu randamente ridicate, deși sensibilitate comparativ mai ridicată la boli.

    În Europa, se folosesc la scară largă cinci tipuri de portaltoaie de gutui, listate aici în același mod ca pentru măr conform criteriilor anterioare. Aceste portaltoaie de gutui sunt: Eline, C, Adams, A și BA29.

    V-ar putea plăcea și articolul Soiuri și portaltoaie pentru livezi de prun, cireș, vișin și cais eco.

    Sfaturi de luat în calcul

    Un aspect important ce lipsește până acum și care trebuie inclus la etapa de planificare sunt condițiile pedo-climatice locale și regionale. Chiar și la nivelul livezii, cât de grele și umede sunt solurile, ce pericol de îngheț avem în plantație etc.

    Este important să aliniați soiurile și portaltoaiele alese condițiilor existente, pe lângă caracteristicile interne ale aspectelor de gestionare a plantației. Faceți schimb de experiență și așteptări cu specialiști în pomicultură și colegii Dvs. 

    Despre proiect

    Acest material face parte din cursul Biofruitnet reprodus în limba română de Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) în Moldova, în parteneriat cu Agrobiznes.

    Cursul a fost elaborat în cadrul programului de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene și abordează pe larg subiectul producerii fructelor din specii sâmburoase și sămânțoase în sistem ecologic.

    Informația redată este relevantă și producătorilor de fructe convenționale prin descrierea detaliată a fiziologiei bolilor și dăunătorilor, asociațiile soi-portaltoi potrivite și managementul buruienilor.

    (!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

    Video

    Citește și ›

    AgroEco

    Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

    AgroEco