Alegerea de a trece la agricultura fără arătură (No-till) nu este niciodată una ușoară. În primul rând, doar excluderea lucrării nu va ajuta să evitați problemele, dacă nu sunt realizate toate schimbările necesare în sistemul No-till.
În plus, fermierii se pot confrunta cu probleme cum ar fi cu perspectiva unor producții și profituri mai mici în timpul procesului inițial de tranziție sau costuri inițiale ridicate pentru echipamente.
Cei care sunt interesați să facă acest angajament o fac având în vedere interesul pe termen lung pentru sănătatea solului și reziliența fermei lor. În acest articol an decis să prezentăm cinci temeri principale pe care le prezintă fermierii și soluțiile identificate pentru acestea.
1. No-till necesită echipamente specializate
Gestionarea No-till necesită utilizarea semănătorilor adaptate pentru tehnologia no-till, precum și echipamente specializate, în funcție de condițiile solului.
Chiar dacă acest cost poate fi amortizat pe termen lung prin economiile operaționale zilnice, rămâne o cheltuială inițială semnificativă.
Ca o soluție în fața acestor probleme, ținând cont de faptul că tot mai mulți trec la No-till, puteți solicita servicii pentru aceste lucrări și astfel să se evite în prima etapă povara costurilor înalte.
În plus, luați în calcul faptul că la trecerea către No-till se reduc costurile pentru combustibil și costurile pentru forța de muncă.
Agricultura fără arătură consumă, de obicei, cu 20-40 de litri de motorină/ha mai puțin comparativ cu agricultura convențională, iar prin eliminarea necesității de a ara, discui și cultiva, fermierii economisesc timp și reduc costurile cu forța de muncă.
2. Scade producția pe termen scurt
Pe măsură ce solurile se „dezobișnuiesc” de arătură, fermierii experimentează, de obicei, o scădere a producției de aproximativ 10% pentru o perioadă de până la 3-4 ani.
Această scădere poate fi redusă la minim prin: pregătirea corectă a terenului (nivelarea obligatorie, realizarea analizei solului pentru administrarea îngrășămintelor înainte de a trece la No-till), respectarea asolamentului și cultivarea culturilor de acoperire.
Culturile de acoperire pot ajuta mult să evitați aceste pierderi. Acestea îmbunătățesc structura și funcționalitatea solului.
3. Poate crește utilizarea erbicidelor
În lipsa arăturii pentru a întrerupe creșterea buruienilor, fermierii recurg, de obicei, la erbicide pentru a controla buruienile.
Totuși, pe măsură ce terenurile se adaptează la acest sistem, fermierii pot, de regulă, să reducă utilizarea erbicidelor; fără prelucrarea solului, semințele de buruieni nu sunt transportate la suprafață, unde ar putea germina, iar culturile de acoperire vor umbri buruienile răsărite.
Principiul e simplu, buruienile ocupă spațiul liber. Dacă acesta va fi protejat de culturi de acoperire, presiunea buruienilor va scădea.
Alte detalii despre Controlul buruienilor în No-till: ce funcționează și de ce găsiți pe acest link.
Adițional, luați în calcul următoarele aspecte la realizarea tratamentelor cu glifosat pentru a reduce consumul și crește eficiența:
- Erbicidarea cu glifosat – tipuri, sfaturi, aplicare corectă.
- Cum se calculează doza corectă de glifosat.
4. Stratificarea nutrienților în No-till
Agricultura fără arătură continuă, în special atunci când îngrășămintele sunt aplicate la suprafață, duce la o concentrație mai mare de nutrienți nemobili (cum ar fi fosforul și magneziul) la suprafața solului.
Pentru a asigura nutrienții necesari, fermierii trebuie să aplice îngrășămintele în benzi sau să utilizeze îngrășăminte starter în timpul semănatului. Totuși, nu toate semănătorile sau operațiunile sunt echipate pentru a aplica nutrienți în acest mod.
Tot aici, un rol important în a evita problema revine, din nou, culturilor de acoperire care, alese corect, pot ajuta la mobilizarea nutrienților.
Vezi și Fertilizarea solului în agricultura conservativă – ce se schimbă în perioada de tranziție.
5. Soluri mai reci primăvara
Fermierii ar putea fi nevoiți să întârzie semănatul din cauza temperaturilor mai scăzute ale solului primăvara și a umidității mai mari sub stratul gros de reziduuri.
Totuși, există dovezi că reziduurile de suprafață mențin solurile mai calde în timpul nopților reci, prevenind fluctuațiile mari de temperatură ale solului.
Culturile de acoperire, panaceul universal, accelerează uscarea solurilor umede primăvara, permițând fermierilor să semene mai devreme.
Alegeți semințe adaptate pentru semănat timpuriu și veți reduce o parte din riscurile asociate.
Vezi detalii despre Cum e influențată temperatura solului în diferite sisteme de lucrări ale solului.
Comentarii