sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Bayer a organizat un seminar de școlarizare pentru agricultorii care cultivă intensiv plante...

FOTO. Bayer a organizat un seminar de școlarizare pentru agricultorii care cultivă intensiv plante de câmp

Recomandate

În jur de 160 de producători agricoli din întreaga țară au participat miercuri, 17 februarie, la un seminar de școlarizare organizat de compania Bayer în capitală. Organizatorii și-au propus să adune la acest eveniment, care precedă startul noului an agricol, agricultorii ce cultivă în mod intensiv culturile de câmp.

igor-copacinschi
Igor Copacinschi

Igor Copacinschi, manager relaţii cu consumatorii finali Bayer în R. Moldova: „Suntem bucuroși că evenimentele organizate de către Echipa Bayer Moldova prezintă interes în rândul agricultorilor, prin informațiile, problemele pe care le abordăm și desigur soluțiile pe care le oferim, ceea ce înseamnă că aducem plus valoare în munca noastră de zi cu zi. Ne propunem să unim agricultorii, prin soluțiile pe care le poate oferi compania Bayer, prin expertiza tehnologică, agronomică, prin împărtășirea experiențelor acumulate de către colegii noștri din Ucraina. Este foarte important să construim o platformă eficientă de comunicare dintre noi (Bayer n.r.) și agricultori. Ieri (marți 16 februarie n.r.) am avut o întânire cu managerii distribuitorilor și subdistribuitorilor, cu care am discutat despre noutățile Bayer pentru anul 2016. În acest fel ne-am asigurat că ei vor avea răspunsuri corecte la întrebările producătorilor atunci când vor merge direct în câmp.”

Cristina Buțuleac
Cristina Buțuleac

Cristina Buțuleac, manager relații cu clienții: „Anul acesta am hotărât să avem două întâniri separate cu partenerii noștri. Prima zi a fost organizată pentru managerii distribuitorilor și agronomi. A doua zi a fost gândită în special pentru producătorii agricoli. Ca și conținut ne-am axat mai mult pe faptul ca să comunicăm despre tehnologiile de aplicare a produselor noastre, experiențele altor gospodării. Colegii din Ucraina deja se împart cu experiența pe care o au. Avem condiții climaterice comune, deci putem aplica aceleași tehnologii de protecție a plantelor. Ne bucurăm că partenerii noștri sunt tot mai interesați de evenimentele pe care le organizăm, iar drept dovadă este prezența ridicată azi.”

În prima parte a seminarului s-a discutat despre aspectele de îngrijire a cerealelor de toamnă, în perioada primăvară-vară, precum și modalitățile de aplicare a fungicidelor. În a doua parte s-a pus accent în special pe porumb, floarea soarelui, soia și rapiță. Invitații Bayer din Ucraina au vorbit despre tehnologiile de erbicidare și aplicare a fungicidelor. Soia a ocupat un rol aparte. Experții au ținut o prelegere în care au scos în evidență aspectele tehnologice la cultivarea soiei, precum și aplicarea corectă a inoculantului „Optimize 200” și erbicidului de sol „Sencor Liquid”.

igor-tatarushkin
Igor Tarushkin

Igor Tarushkin, manager tehnologii de protecție la cartof și legume, Ucraina: „Interesul producătorilor față de soie este în creștere, atât în Ucraina, cât și în Republica Moldova. Piața noastră este cu mult mai mare și se dezvoltă mai rapid ca aici. Avem și traderi, și exportatori mari. Ucraina este și unul dintre cei mai mari exportatori de porumb, soie, rapiță și unele culturi cerealiere. Republica Moldova se face remarcată pe plan extern în special datorită plantațiilor de viță-de-vie și livezilor. Aici Ucraina nu poate concura. Anumite tehnologii care se practică aici de 5-7 ani de zile, în Ucraina abia se implementează. Mă refer aici la irigarea prin picurare, plasele antigrindină, etc. Referitor la deschiderea pieței UE pentru produsele moldovenești, cred că producătorii de aici trebuie să se orienteze în special pe România. E foarte greu să concurezi chiar și cu aceeași producători din Italia, să zicem. Eu totuși cred că punctul forte pentru exporturile Republicii Moldova sunt legumele și fructele. Aici sunt perspective pe piața europeană, dar provocările rămân a fi destul de mari.”

Anul 2016 se anunță a fi destul de complicat. În primul rând datorită faptului că pe teritoriul țării a căzut o cantitate insuficientă de precipitații. Despre aceasta au vorbit și producătorii agricoli prezenți la seminar.

Mihai Savin
Mihai Savin

Mihai Savin, Jora de Mijloc, Orhei: „Noi avem foarte multe livezi. Cantitatea de precipitații care a căzut este undeva la 35% din necesar. Sperăm că poate încă ceva se va schimba, dar în general situația se anunță mai rea decât cea din anul trecut. Avem și credite luate la bancă, iar dobânzile cresc.”

Andrei Gârlea
Andrei Gârlea

Andrei Gârlea, Rezina: „Principalele provocări sunt legate de lipsa precipitațiilor și temperaturile scăzute care s-au înregistrat până acum. Au fost pe alocuri și -23… -26… de grade Celsius la suprafața solului. A suferit din această cauză în mare parte grâul, orzul de toamnă și rapița. O altă problemă o reprezintă căldurile anormale din această perioadă. Pomii deja au început să vegeteze și în caz de înghețuri ar putea pieri roada pe care o așteptăm. Agricultura este în primul rând o știință, nu doar business. Trebuie să fim permanent la curent cu noutățile, iată de ce astfel de seminare sunt foarte binevenite. Este important când specialiștii nu doar vând produsul, dar și se implică direct cu sfaturi. La mine de exemplu au fost experți de la Bayer care au făcut o analiză minuțioasă a solului, după care mi-au dat sfaturi cum să organizez corect procesul de producție. Ei sunt specialiști și cunosc domeniul mai bine decât noi. De aceea, dacă vedeți, doritori de a participa la acest seminar au fost cu mult mai mulți decât sunt aici. S-au preconizat inițial până la 120 de invitați, dar numărul lor e cu mult mai mare.”

Andrei Cazacu
Andrei Cazacu

Andrei Cazacu, Ivancea, Orhei: „Vremea ne dă foarte mari bătăi de cap, și plus la toate statul nu oferă nicio susținere fermierilor. Încă mai așteptăm să ne fie plătite subvențiile. Deocamdată nimic. Pe de altă parte nicio companie de asigurări nu are programe pentru agricultură, pentru că la moment acest sector este cel mai riscant.”

Echipa Bayer Moldova vine cu unele noutăți pentru anul 2016.

semion-cerchez
Semion Cerchez-Balţatu

Semion Cerchez-Balţatu, agronom în domeniul protecției plantelor: „Încercăm să găsim soluții optime pentru fiecare gospodărie în parte. Unele dintre aceste soluții pe care venim să le oferim, în segmentul erbicidelor post-emergente la porumb este erbicidul „Mais Ter Power”, care este, de altfel, lider pe piață, datorită spectrului de combatere a buruienilor și selectivității față de cultura porumbului.

O altă soluție de top pe piața RM este fungicidul „Aviator”, care se aplică cu success pentru protecția orzului de patari, o boală extrem de periculoasă care poate reduce semnificativ recolta. Produsul oferă cea mai sigură și eficientă soluție în cultura orzului datorită substanței active revoluționare „Bixafen”, asigurând o protecție sigură și un venit garantat.

La cultura grâului, lansăm pe piață, fungicidul de ultimă generație din familia Xpro. Skyway Xpro, care conține 3 substanțe active ce oferă o protecție efectivă a frunzei stindart, căreia îi revine 40% in formarea recoltei de grâu. Un avantaj extrem de important este efectul antistres, datorită substanței active bixafen, care micșorează temperatura plantei în mediu cu 2 grade, astfel sporind toleranța la secetă și intensifică procesul de fotosinteză, contribuie la o mai bună asimilare a azotului din sol, iar in final toți acești factori conduc spre un spor de producție garantat!

De asemenea, în anul curent lansăm cunoscutul erbicid „Sencor Liquid”, în segmentul erbicidelor preemergente la soie, o cultură extrem de sensibilă la buruieni. Una dintre cele mai problematice buruieni în cultura soiei este spanacul sălbatic (Chenopodium album), care poate fi combătută prin aplicarea erbicidului preermegent „Sencor Liquid”. Acest produs asigură un câmp relativ curat în fazele inițiale și un start bun al culturii.

Pentru a proteja plantele de soie în perioada de vegetație împotriva ciupercilor „Alternaria sp”, „Aschohyta sp” și Fusarium sp”, este necesar un produs cu un spectru larg de acțiune, cu efect curativ. Acestor cerințe corespunde cu success fungicidul „Coronet”, care conține două componente active: „Trifloxistrobin” – care formează un strat de protecție, având o afinitate sporită față de stratul ceros al plantelor, și „Tebuconazol”, care pătrunde în frunză având sistemie acropetala și protejează frunzele nou formate. De asemenea, fungicidul „Coronet” se recomandă de utilizat la cultura florii soarelui împotriva ciupercii „Alternaria sp”,  „Septoria sp” și „Puccinia sp”, care odată cu creșterea recoltelor medii, prezintă un pericol tot mai mare.”

IMG_3068
Igor Copacinschi

Igor Copacinschi, manager relaţii cu consumatorii finali Bayer în R. Moldova: Participarea activă a oaspeților noștri în cadrul seminarului este un indicator serios pentru noi că scopul pe care ni l-am propus a fost atins. Și anume acela de creare a platformei de comunicare prin care să împărtășim experiența noastră, să ascultăm nevoile gospodăriilor agricole, pentru a oferi cele mai bune soluții. Scopul nostru final este satisfacerea fiecărui client în parte, printr-o abordare individuală. Pe această cale le mulțumim și le dorim perseverență în munca nobilă pe care o fac zi de zi!

FOTO: Grigore Stegarescu photography

Bayer
Bayerhttps://agrobiznes.md/bayer
Reprezentanţa Companiei „BAYER” SRL Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 196 MD-2004, mun. Chişinău Tel: 022 212 354; 022 211 155; 069 300 529 sau 069 914 093 Email: [email protected]

Citește și ›

Advertoriale