ULTIMELE ARTICOLE

Federația Națională a Fermierilor a organizat ședința consiliului de administrare

0

Pe data de 9 iunie la sediul central al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Chișinău a avut loc Ședința Consiliului de Administrare al FNFM cu participarea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a membrilor Consiliului de Administrație al FNFM și stafful Central.

În cadrul întrunirii, fermierii au avut ocazia să îi adreseze Ministrului mai multe întrebări referitoare la situația dificilă din agricultură și problemele cu care se confruntă pentru a identifica soluții cat mai curând posibil.

Potrivit acestora, într-o situație grea se află sectorul zootehnic din țara noastră. Producătorii de lapte au nevoie de subvenții pentru a-și putea asigura fermele cu cele necesare și mai ales, cu furaje.

În acest sens, Ministrul a dat asigurări că se întreprind toate măsurile necesare și se depun eforturi deosebite pentru a-i asigura pe producătorii de lapte cu cele necesare, astfel încât să își dezvolte activitatea. Totodată, acesta a precizat că este nevoie și de asocierea producătorilor din sectorul zootehnic.

S-a vorbit și despre Fondul de subvenționare a agriculturii și mediului rural care a crescut în acest an până la 1,75 de miliarde de lei. Potrivit ministrului, noul regulament de subvenționare, aprobat de executiv pe 4 aprilie, facilitează accesul la sursele fondului și este ajustat la necesitățile stringente ale producătorilor agricoli.

Fermierii sociltă și subvenții pentru tinerii fermieri, a celor mici și a femeilor în agricultură și acesta rămâne a fi un obiectiv important pentru minister.

Cu privire la îngrijorările în privința crizei alimentare, Viorel Gherciu a specificat că:

„Am elaborat Strategia de Securitate Alimentară a Moldovei care include un șir de măsuri necesare de întreprins pentru a monitoriza corect stocurile și necesarul ca să asigurăm securitatea alimentară a țării. De asemenea, inclusiv și monitorizarea prețurilor, monitorizarea adaosului comercial la produsele sociale importante”, a mai reiterat ministrul.

Federația Națională a Fermierilor menționează că va monitoriza și în continuare situația din domeniul agricol, menținând o relație îndeaproape cu toți membrii săi, având grijă să-i informeze cu privire la toate noutățile sau schimbările ce au loc în sector.

Fermieri solicită rambursarea a 50% din costul motorinei și fertilizanților. Ce spun autoritățile

0

Creșterea prețurilor la carburanți, fertilizanți, material semincer chiar în pragul demarării lucrărilor agricole de primăvară îi îngrijorează pe fermieri.

Federația Națională a Fermierilor a organizat vineri, 11 martie, adunarea generală, cu participarea a peste 170 agricultori și reprezentanți ai autorităților pentru a identifica care sunt necesitățile și soluțiile potrivite pentru începerea noului an agricol.

Prezent la eveniment, ministrul agriculturii, Viorel Gherciu a spus că în Guvern se lucrează la identificarea pârghiilor care ar ajuta depășirea provocărilor legate de majorarea excesivă a prețurilor la inputurile agricole, dar și de disponibilitatea pe piața locală.

„Încercăm să identificăm o formulă optimă de compensare parțială a costurilor pentru procurarea îngrășămintelor, motorinei, materialului semincer. Nu avem încă o cifră exactă, dar se analizează compensarea în proporție de 30-50%. Vom veni cu măsuri suplimentare ca să asigurăm o activitate cât mai eficientă a sectorului în noul an agricol”, a declarat ministrul agriculturii Viorel Gherciu.

Viorel Gherciu, ministrul agriculturii. FOTO: MADRM

Vasile Mîrzenco, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor ne spune în numele agricultorilor că a solicitat guvernului compensații pentru achiziția motorinei și fertilizanților.

„Noi conștientizăm care este situația din regiune și ce determină majorarea prețurilor. Totuși aceasta poate duce la faptul ca mulți fermieri să nu-și poată achita creditele bancare și să renunțe să facă agricultură. De aceea solicităm guvernului rambursarea a 50% din costul motorinei folosită de fermieri la lucrările agricole.

Față de anul trecut, prețul la fertilizanți s-a dublat sau chiar triplat. De aceea mai cerem și compensarea a 50% din costul fertilizanților utilizați pentru nutriția plantelor agricole, nu cerem să ne recompenseze TVA-ul”, menționează Vasile Mîrzenco.

Vasile Mîrzenco, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor.

În cadrul adunării s-a mai discutat și despre modalitatea de achiziție de la fermieri a porumbului boabe la un preț nu mai mic decât cel de la bursa pentru crearea Fondului de intervenție, cât și despre modificările prevăzute în Regulamentul de subvenționare.

Cosarciuc: „Politica statului trebuie gestionată astfel încât, oamenii să facă business acasă nu peste hotare”

0

Problemele producătorilor, cum ar fi: prețuri mici, tehnologii învechite de producere, cantități mari de recolte ce nu au fost comercializate, dar și altele au fost discutate în cadrul Adunării Generale a Federației Naționale a Fermierilor din Moldova (FNFM), ce a avut loc pe data de 15 februarie curent.

Valeriu Cosarciuc, a menționat pentru Agrobiznes că, Federația are drept scop ridicarea nivelului de trai al populației din spațiul rural. Iar pentru aceasta este necesar nu doar aportul fermierilor, ci și a conducerii țării, deoarece politica trebuie elaborată astfel încât, oamenii să poată gestiona o afacere acasă.

„Pe parcursul anului 2018 am desfășurat diverse activități pentru a întări capacitățile de instruire a Federației. În general, FNFM vine în suportul fermierilor facilitând accesul la finanțare și stimulând accesul echitabil la subvenționare. La moment, sunt circa 17 mii de membri ai Federații, dintre care 5 mii de membri sunt activi. Anul trecut au aderat alți 600 de membri. Pe parcursul anului, au fost organizate peste 4 mii de consultări pentru fermieri și create 18 grupuri de producători. Au fost organizate traininguri privind accesul la subvenționare, promovarea serviciului de extensiune. Am ajutat fermierii la elaborarea planurilor de afaceri. Ne asumăm drept angajament, pentru acest an, să contribuim ca fermierii să-și poată finanța planurile de afaceri. Consider că, trebuie stimulați micii fermieri, deoarece producerea de bază este asigurată de aceștia (carne – 60%, fructe – 50%, ouă – 55%, etc). Promovarea agriculturii și producătorilor este absolut necesară, de altfel, politica trebuie gestionată astfel încât, oamenii să facă business în țară”, a declarat președintele FNFM.

Prezent la eveniment, Iurie Ușurelu, secretar general de stat al MADRM, a menționat că, în cadrul adunării sunt discutate cele mai importante subiecte pentru producători. La fel, ținând cont de problemele din ultimii ani, pentru a avea succes fermierii ar trebui să se axeze pe producerea culturilor cu valoare adăugată, inclusiv producerea eco.

„Adunarea Națională este, de fapt, un eveniment foarte important, deoarece sunt prezentate totalurile și se trasează sarcini pentru conducerea Federației în raport cu membrii săi. FNFM contribuie ca produsele fabricate în Moldova să se regăsească pe piețele internaționale, deoarece capacitatea de consum în țară este destul de redusă. Sunt multe probleme cu care se confruntă fermierii la exportul mărfurilor și doar discutând, analizând putem identifica cele mai bune soluții. Fermierii mici sunt supuși riscului de insuficiență financiară. Nu vorbim de lipsa resurselor, dar de faptul că costul produselor este mare, respectiv rentabilitatea scăzută. Fermierii mici nu au capacitatea de a prezenta gajul solicitat de băncile comerciale. Cred că, am găsit soluții pentru a echilibra posibilitatea de aplicare a producătorilor la Fondul de subvenționare. Capacitatea pieței interne nu este suficientă pentru a asimila toate produsele. Deci, promovăm dezvoltarea capacităților de export pe piețele externe. Am solicitat mediului agricol să vină cu propuneri de îmbunătățire a Hotărârii Guvernului privind subvenționarea. Pentru a aplica agricultura intensivă trebuie să dezvoltăm capacitatea intelectuală, să stimulăm asocierea și implementarea practicilor agricole noi. O soluție viabilă pentru producători ar fi încheierea contractelor futures”, a spus Iurie Ușurelu.

Iacob Covaliu, producător de struguri soiuri tehnice și de masă pe o suprafață de 5 hectare, susține că în Republica Moldova nu sunt apreciați fermierii mici, cu toate că anume aceștia asigură piața cu produse de calitate.

„Pe lângă producerea strugurilor mai avem și o prisacă în raionul Hâncești. Sunt membru al FNFM de când a fost fondată Federația, de circa 20 de ani. Pentru mine este foarte importantă comunicarea, ce asigură schimb de experiență cu alți producători. La fel, au fost organizate diverse instruiri la care am participat. În general, cred că, un fermier ce și-a stabilit obiective trebuie să colaboreze cu ceilalți fermieri, aici acest lucru este asigurat. Doresc să-mi dezvolt în continuare mica mea afacere, după modelul european. Dar cea mai mare problemă este faptul că statul, în mare parte, susține doar întreprinderile mari, iar producătorii mici sunt lăsați pe planul doi. Tinerii nu prea doresc să se implice în agricultură, deoarece nu sunt stimulați. Deseori, ne confruntăm cu probleme atunci când dorim să depunem dosarul pentru subvenționare, deoarece trebuie să ne adresăm companiilor private pentru suportul unui notar”, a spus Iacob Covaliu.

Anatolie Odainic, producător de cereale și produse lactate din Căușeni, este membru al FNFM de 5 ani. Acesta a menționat că, pentru a se dezvolta, producătorii au nevoie de stabilitatea prețurilor pe piață, altfel, din munca fermierilor au de câștigat doar intermediarii.

„Produc grâu, porumb și dețin o turmă de oi. Sunt membru a Federației de 5 ani, cu părere de rău, probleme sunt foarte multe și devin tot mai acute. Cred că și statul ar trebui să intervină, deoarece prețurile pe piață variază de la an la an. Chiar dacă a fost pentru unele culturi surplus de recoltă în anul trecut, prețurile au scăzut la toate. Mă gândeam să plantez o livadă de nuci, pentru a-mi întoarce feciorii de peste hotare acasă. Dar de la prețul de circa 100 lei/kilogram în anul 2017 și precedenții, în anul acesta prețul de comercializare deja este de 30-40 de lei. Argumentul este că miezul este de calitate proastă, dar nu în toate livezile a fost așa și până și miezul de calitate a avut prețul maxim de 45-50 de lei. În acest an, am vândut cu un preț mic și grâul și porumbul. La fel e și cu brânza de oi, care este comercializată cu prețuri mari de către intermediari, iar de la producători este cumpărată cu prețuri ce practic nu acoperă cheltuielile. Piața trebuie dirijată, altfel, nu vom mai avea produse autohtone”, a spus Anatolie Odainic.

Lilia Hâncu, producătoare de struguri din Hâncești, a devenit recent membră a FNFM. Astfel, aceasta speră să-și dezvolte mica afacere și să-și vândă produsul în supermarketurile din țară.

„Am devenit membru FNFM la finele anului trecut. Am vrut să aflu mai multe despre succesele FNFM și realizările din anul trecut, dar și ce obiective sunt stabilite pentru anul viitor. Producem struguri de masă – soiul Moldova. Inițial, planificam să mărim suprafețele cu câteva soiuri tehnice, dar văzând problemele din acest an cu comercializarea, deja nu mai suntem siguri. Practic, nu putem face nimic, controalele se efectuează doar „pe hârtie”. Ne axăm mult pe calitate și dorim să vindem în supermarketuri, dar din cauza acestor impedimente nu prea reușim. Sperăm, cu ajutorul Federației, să facilităm accesul pe piață. În acest an, am vândut circa 40% din struguri, am produs și vin, dar nu-l pot comercializa”.

Un alt producător, Oleg Gontea din Dondușeni, care produce mere dorește să devină membru al Federației pentru a colabora cu alți producători la comercializarea recoltei.

„Nu sunt membru al Federației, dar îmi doresc să devin. Sper împreună să soluționăm problema comercializării. În acest an, mere de calitate de soiuri de toamnă și iarnă au fost vândute cu maxim 70 de bani/kilogram la suc, eu le-am lăsat pe sol în livezi. Am vândut cu un preț bun doar soiurile de vară. În anii 2016-2017 recolta a fost compromisă din cauza grindinei, iar în 2018 prețul a fost prea mic. Chiar și prin implementarea tehnologiilor avansate de producere nu suntem asigurați de riscuri”.

Gheorghe Malcoci, producător de piersici din Florești, a participat la Adunare pentru a afla informații privind subvenționarea pentru valorificarea post-recoltare a producției. Fermierul susține că, pentru a produce fructe, legume și alte produse de calitate producătorilor din țară le este indispensabil un laborator modern.

„Produc piersici pe o suprafață de două hectare, la fel, dispun și de utilaj pentru uscarea fructelor. În acest an, am comercializat fructe uscate și în SUA, acestea având o calitate extra. Vreau să procur și utilaj pentru tăierea fructelor, deoarece acum acest lucru este făcut manual, cu foarte multe cheltuieli. Fiind membru al FNFM îmi doresc să aflu mai multe despre proiectele de subvenționare pentru a cumpăra utilajul respectiv. Usuc fructele natural,  și astfel acestea își păstrează toate proprietățile. Mă axez pe calitate, de aceea și sper mult să fie deschis în Moldova un laborator unde ar putea efectua analiza organelor verzi ale plantei și determinat ce element lipsește. Astfel, vor fi eliminate administrările în exces a îngrășămintelor. Asemenea laborator este în Ucraina, dar cheltuielile pentru a efectua analizele sunt prea mari”.

Federația Națională a Fermierilor din Moldova are drept obiective dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale fermierilor, dar și promovarea gospodăriilor țărănești (GȚ), acestea fiind nucleul de bază al agriculturii din Republica Moldova.

Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni invită la forum antreprenorii agricoli

0
Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni – AOAMP, în parteneriat cu Federația Națională PRO AGRO din România și Federația Națională a Fermierilor din Republica Moldova – FNFM, organizează în Chișinău, la data de 10 noiembrie, Forumul agricol transfrontalier cu tema: „Parteneriat pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural din România și Republica Moldova”. Scopul forumului este de a promova cooperarea transfrontalieră a fermierilor din Republica Moldova și România pentru valorificarea oportunităților de investiții în agricultură. Obiectivele care stau la baza organizării Forumului sunt:
  • Facilitarea interacțiunii antreprenorilor din sectorul agricol din Republica Moldova și România pentru identificare probleme și soluții comune;
  • Promovarea bunelor practici în agricultură prin intermediul platformei comune de comunicare online ufmr.eu.
Evenimentul forumului se vă desfășura în cadrul a 3 axe de dialog: Axa 1 – Agricultura în 6 sectoare prioritare: Vitivinicol, Zootehnie, Cerealier, Fructe și legume, Industrie alimentară și promovarea produselor, Tineri agricultori. Axa 2 – Dialogul reprezentanților din Republica Moldova și România; Axa 3 – Investitori, planuri de afaceri, parteneriate. În acest context, antreprenorii agricoli interesați de a participa la Forumul agricol UFMR, sunt invitați a se înregistra prin completarea formularului online la următoarea adresă http://ufmr.eu/inregistrare/. Pentru detalii și vizualizarea invitației oficiale, accesați linkul de mai jos. Invitatie forum agricol

FNFM invită fermierii mici și mijlocii să afle despre beneficiile asociațiilor agricole

0
Circa 350 fermieri vor fi familiarizați și instruiți în ceea ce privește rolul și importanța asociațiilor/cooperativelor agricole și accesul la oportunitățile de creditare în agricultură, prin intermediul unui șir de seminare care vor fi organizate în mai multe regiuni ale țării pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie 2017. Obiectivul seminarului este de a ajuta fermierii din Republica Moldova să-și îmbunătățească performanțele și să-și mărească profitul. Această inițiativă a Federației Naționale a Fermierilor din Moldova (FNFM) este organizată în comun cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și proiectul finanțat de UE „Asistență Tehnică pentru implementarea Contractului de Reformă Sectorială: Programul European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (ENPARD)”. În cadrul seminarelor, vor fi oferite informații, răspunsuri și idei noi pentru fermieri, ca aceștia să poată gestiona mai bine obstacolele și problemele pe care majoritatea din ei le întâmpină:
  • Acces limitat la piața mijloacelor de producție și comercializarea produselor agricole;
  • Acces limitat la finanțe;
  • Venit modest în gospodăriile agricole de familie;
  • Acces limitat la informații și cunoștințe.
Experiența statelor member ale UE demonstrează că astfel de probleme pot fi depășite. Există multe exemple de grupuri de fermieri care au creat și au edificat împreună asociații profesionale de fermieri. Prin intermediul acestor asociații, fermierii activează și negociază în calitate de parteneri economici puternici cu furnizorii, instituțiile de finanțare și cumpărătorii produselor lor, sporindu-și astfel rezultatele și profitabilitatea afacerilor lor. Aceste seminare sunt deschise și gratuite pentru fermieri, și vor fi desfășurate în conformitate cu următorul grafic:
  • 24 octombrie 2017 Edineț
  • 31 octombrie 2017 Cahul
  • 02 noiembrie 2017 Orhei
  • 15 noiembrie 2017 Chișinău
Fermierii care doresc să participe la aceste seminare sunt invitați să se înregistreze prin telefon sau la adresa electronică a Centrului de Informații și Consultații al FNFM: tel./ fax +373 22 21 01 89, tel : 022 201 356, e-mail: [email protected], WEB: www.fnfm.md.

Membrii FNFM cer autorităţilor să întoarcă banii sustraşi din sistemul bancar

0
Membrii Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova se plâng pe condiţiile dificile în care sunt nevoiţi să activeze şi cer autorităţilor să întoarcă banii sustraşi din sistemul bancar, transmite IPN cu referire la o declaraţie remisă de Federaţie.
„Noi, cei care lucrăm pământurile ţării, trăim întotdeauna cu speranţa că va fi mai bine, că ne vom putea uşura munca cumpărând tractoare şi pluguri mai bune, că statul se va întoarce cu faţa spre sat, adică cu faţa la cel care îi pune pâinea pe masă. Dar speranţa noastră e una deşartă, e una de care cei care ne conduc pur şi simplu îşi bat joc”, se menţionează în declaraţie.
Semnatarii afirmă că cei care au sustras banii din sistemul bancar au scumpit creditele, iar agricultorii rămân la banii obţinuţi de la kilogramul de grâu sau de struguri.
„Ne-au lăsat cu pensiile nemajorate, cu drumurile nereparate. Tot miliardul acela a scumpit produsele în magazine, curentul şi gazul. Numai munca noastră –  cum a fost ieftină, aşa ieftină a rămas”, se spune în declaraţie.
De asemenea, semnatarii susţin că cele peste 13 miliarde de lei, bani acordaţi sub formă de credit de BNM sub garanţia statului, vor fi restituite de oameni.
„La cele 13 miliarde se mai adaugă alte şapte-opt miliarde de lei dobândă. Şi asta atunci când noi, ţăranii, încă mai credem că statului i se va face milă de oamenii ţării, că îi va sprijini, că va pune umărul la dezvoltarea agriculturii şi a satului. Ce fel de stat avem, dacă acesta lasă hoţii nepedepsiţi şi pune tot greul pe umerii oamenilor?”, se mai menţionează în declaraţie.
Membrii Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova susţin că vor fi mai uniţi ca niciodată pentru a apăra dreptatea.

Varvariuc Igor – o istorie de succes la Fălești în domeniul pomiculturii

0
În vîrstă de 24 de ani, Varvariuc Igor este un tînăr hotărît ce și-a lansat o afacere în domeniul horticulturii în satul său de baștină – Obreja Nouă, raionul Fălești. Idea de afacere a fost inspirată de la doi antreprenori, care au în preajmă o plantație multianuală intensivă de mere în rod, pe o suprafață de 10 hectare. Antreprenorul consideră, că pămîntul este sursa cea mai importantă de asigurare a bunăstării moldovenilor. Din acest  considerent,  visul lui Igor a fost să înființeze o plantație multianuală de mere de tip superintensiv. După un studiu minuțios al cererii la producția de mere pe piața locală, Igor a constatat că anume merele de soi Golden și Simirenco sunt cele mai solicitate atît de intermediari, agenți economici, cît și pe piețele internaționale. De aceea, pe o suprafață de 2.38 hectare a plantat o livadă de mere de tip superintensiv cu pomi de soi Golden și Simirenco, aplicînd sistemul de irigare prin picurare. El depune toate eforturile pentru a întreține cît mai bine această plantație, fiind preconizat ca aceasta să intre în rod deplin peste 2-3 ani. Un ajutor substanțial, Igor îl are din partea familiei care îi susține pasiunea și ambiția de care dă dovadă în domeniul horticol. În momentele dificile apelează la sfaturile experților în agronomie și horticultură, pentru a se consulta despre metodele de întreținere și tratare a plantației. livada În anul 2013 a fondat o gospodărie țărănească care dispune la moment de circa 30 hectare de teren agricol. Terenul este arendat de la persoane fizice din satul Obreja Nouă. Pe toată suprafața din gestiune sunt cultivate culturi de floarea soarelui, porumb și grîu. Pentru a-și perfecționa aptitudinile de tînăr fermier, Igor a urmat cursurile de agronomie și antreprenoriat, organizate de FNFM, prin intermediul cărora a aflat multe lucruri noi de care ține cont în administrarea afacerii. Pentru înființarea plantației multianuale de mere, Igor a apelat la  specialiștii din domeniul horticulturii pentru a i se elabora un proiect pentru înființarea plantației de mere și a solicitat  ajutorul unei companii specializate pentru a-i fi elaborat un plan de afacere. Acești pași au fost necesari și importanți pentru contractarea creditului IFAD V oferit tinerilor antreprenori. Tînărul a investit circa 750 000 de lei, dintre care 180 000 de lei reprezintă creditul IFAD V, componenta de finanțare a Tinerilor Antreprenori, iar 120 000 de lei constituie surse nerambursabile (grant). Creditul a fost acordat pe o perioadă de cinci ani cu o grație la credit de doi ani, iar la dobîndă de un an. Este satisfăcut de ocupația sa „îmi place să văd cum cresc pomii în livadă”, afirmă Varvariuc Igor. Este nevoie de o mare responsabilitate în ceea ce privește protecția plantației în creștere, respectarea normelor pentru stropire și alte lucrări agrotehnice recomandate în pomicultură. Lucrările agrotehnice au o importanță deosebită în obţinerea unor recolte constante şi superioare atât cantitativ, dar mai ales calitativ, menţinerea speciilor pomicole în stare bună şi asigurarea longevităţii lor privind productivitatea, precum şi întreţinerea corespunzătoare a livezilor, în vederea reducerii contaminării ecosistemului pomicol cu substanţe poluante. livada2 „Eu visez la un colțișor de rai”, ne mai spune tînărul antreprenor. Pentru viitor dorește să construiască o cabană, unde se va putea odihni după lucrul din plantație și de unde va putea supraveghea întreaga plantație de mere. Este mulțumit de investiția pe carea a făcut-o în aceste 2.38 hectare de livadă de mere și visează ca pe viitor să-și vadă producția comercializată atît în interiorul țării, cît și peste hotarele ei. Planurile sale de viitor sunt grandioase. Astfel, el își dorește să mai planteze încă circa 3 hectare de plantații multianuale de prune și pere. De asemenea, tînărul antreprenor planifică să creeze în parteneriat cu alți agenți economici din localitate infrastructura de post-recoltare, ce va include păstrarea, sortarea și ambalarea fructelor. Pentru reușita în afacerile din domeniul horticol, Varvariuc Igor susține că este nevoie de responsabilitate, inteligență, perseverență  și pasiune față de domeniul dat. De asemenea, consideră că viitorul agriculturii aparține tinerilor. Drept exemplu pot fi alți doi tineri antreprenori, beneficiari ai proiectului IFAD V, care au plantat în vecinătate alte două livezi superintensive de mere, dotate cu sistem de irigare prin picurare. Visul tuturor celor care doresc să se laseze în afaceri este să găsească o idee de afaceri care să le permită să pornească cu bani puțini, dar să le aducă profituri bunicele. “Deoarece suntem o țară agrară, ar fi bine ca tineretul de la sate să se concentreze pe activități, ce ar asigura dezvoltarea agriculturii intensive. Eu am făcut asta și nu regret”, afirmă tînărul antreprenor.

Reprezentanții micilor fermieri critică Regulamentul de subvenţionare a agriculturii

0
Guvernul continuă să ignore necesităţile fermierilor, acuză Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova (FNFM). Într-o conferinţă de presă la IPN, Cosarciuc a spus că Regulamentul privind subvenţionarea agriculturii pentru anul 2014 defavorizează micii fermieri, pentru care este dificil accesul la finanţe şi subvenţionare. „Noi am propus ca 50 la sută din subvenţii să fie alocate micilor fermieri, care constituie 70 la sută din numărul total al celor care au afaceri în agricultură, însă guvernanţii nu au dat curs acestei iniţiative”, a subliniat preşedintele FNFM. Valeriu Cosarciuc a mai spus că FNFM a fost activ implicată în procesul de îmbunătăţire a regulamentului, principalul scop fiind eliminarea descriminării faţă de gospodăriile ţărăneşti. Federaţia constată, cu regret, că doar o parte neînsemnată din propuneri au fost incluse în regulament. FNFM a propus includerea asociaţiilor de economii şi împrumut printre solicitanţii cu dreptul de a beneficia de subvenţii în numele fermierilor mici, fapt ce ar facilitata accesul la finanţarea agriculturii. O altă propunere a vizat majorarea censului de vârstă pentru tinerii fermieri, până la 40 de ani. De asemena, FNFM consideră că valoarea subvenţiei pentru un beneficiar nu trebuie să depăşească 1 mln de lei, iar compensaţiile de până la 350 mii de lei trebuie să fie achitate integral. Cosarciuc a mai spus că noul regulament încă n-a intrat în vigoare şi speră că ar putea fi amendat după întâlnirea preconizată pentru astăzi, 20 februarie, cu premierul Iurie Leancă.