vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAgroEcoProdusele ecologice din Republica Moldova vor fi exportate mai ușor în UE

Produsele ecologice din Republica Moldova vor fi exportate mai ușor în UE

Recomandate

Certificatele eliberate pentru produsele agroalimentare vor fi recunoscute pe piața europeană, iar producția ecologică va fi exportată mai ușor în UE. Executivul a aprobat astăzi proiectul Legii privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea produselor ecologice.

Noile prevederi vor contribui la buna funcționare a pieții interne, asigurarea concurențe loiale și sporirea încrederii cetățenilor în produsele etichetate drept ecologice

Documentul prevede recunoașterea la nivel internațional a autorităților de certificare din Republica Moldova – aceste modificări vor permite producătorilor să exporte în UE produsele cu mențiunea „ecologic”. În același timp, organismele de certificare internaționale acreditate în UE nu vor mai fi obligate să se reacrediteze și în Republica Moldova. Acest fapt va permite producătorilor să acceseze subvențiile, chiar dacă își certifică producția la autoritățile internaționale. Până în prezent, de subvenții beneficiau doar producătorii care apelau la autoritățile naționale.

Proiectul stabilește normele aplicabile producției ecologice – astfel, nu este permisă utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri), fertilizatorilor pentru sol și a altor produse contraindicate în agricultura eco. Produsele etichetate ca fiind ecologice vor conține cel puțin 95% de ingrediente bio. Pentru a crește astfel de produse, agricultorii vor folosi doar semințele obținute prin metode organice, iar, ulterior, produsele eco vor fi păstrate separat de cele neecologice.

Totodată, legea instituie un sistem de supraveghere în domeniul agriculturii ecologice și stabilește atribuțiile autorităților competente. Pentru asigurarea unui control mai riguros în procesul de certificare este inclusă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. De asemenea, legea stabilește modelul unic pentru certificatele care vor fi eliberate producătorilor – până acum, fiecare autoritate elibera certificate de formate diferite.

Produsele ecologice sunt cele obținute fără intervenții genetice și utilizarea substanțelor chimice. În prezent, în Republica Moldova activează 136 de companii specializate în cultivarea produselor ecologice. Anul trecut, în țările membre UE au fost exportate circa 52 mii de tone de produse certificate ecologic.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco