Cultivarea cătinii albe în sistem ecologic e puțin răspândită în țara noastră și, de vreme ce piața dispune de rezerve nevalorificate, mai ales cea externă, producătorii converg tot mai ferm spre asociere, fiind conștienți de beneficiile acesteia.
Violeta Primac cultivă cătină ecologică pe un teren cu suprafața de 26 ha din satul Dobrogea Veche, raionul Sângerei, și face parte din Asociația MOVCA. În 2022, a recoltat de pe cele opt hectare aflate pe rod aproximativ 50 tone de cătină.
Sub aspect cantitativ, în acest an, gospodăria sa, Natur-Perpetua SRL, a obținut cea mai mare roadă din toți cei cinci ani, de când se află pe rod plantația.
Așteptările au fost însă mai înalte și au fost alimentate de faptul că productivitatea cătinii e în creștere până la jumătate din viața plantației sau al 12-lea an de rod.
De obicei, aproximativ jumătate din recoltă este exportată, în special, în România, precum și în Franța. În acest an, se dorește ca producția să fie comercializată cât mai rapid, din cauza crizei energetice.
Violeta Primac spune că, acum opt ani, când a inițiat afacerea, a decis să cultive cătină pentru că se pretează bine pentru sistemul ecologic, produsul este bine cunoscut și apreciat, există cerere pe piața internă și la export.
La fel, ca materie primă, fructele de cătină albă sunt solicitate în industria farmaceutică, alimentară, cosmetică.
Antreprenoarea constată cu mândrie că s-a numărat printre primii producători de cătină certificată ecologic și a asigurat din start volume relativ mari de producție, ceea ce i-a permis să valorifice și oportunitățile de export.
Un rol important l-a jucat apartenența la MOVCA și, în special, participarea în calitate de membru al acestei asociații la una din edițiile anterioare ale BIOFACH, cea mai mare expoziție mondială de produse eco, unde a făcut cunoștință cu primul său partener comercial.
În aceste condiții, Violeta Primac s-a convins că apartenența la Asociația MOVCA îi va oferi posibilitatea de a cunoaște și alți antreprenori, potențiali parteneri de afaceri, experiențe de succes și diferite de oportunități pentru dezvoltare.
Anterior și alți membri ai Asociației MOVCA s-au pronunțat în favoarea asocierii producătorilor de cătină, pentru a negocia împreună parteneriate comerciale și a valorifica piața de export din spațiul european.
Participarea ţării noastre la BIOFACH este posibilă datorită suportului financiar oferit de Agenția de Investiții a Republicii Moldova și Programul USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA Moldova.
În timpul aflării la Nürnberg, Germania, unde are loc tradițional BIOFACH, Natur-Perpetua a beneficiat alături de alte companii moldovenești la un training în comunicarea cu potențialii clienți, oferit de Lani Jordan, voluntară „Farmer-to-Farmer”.
Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.