Inițial, își dorea să înființeze o plantație de mur, însă, reflectând mai mult timp, a înțeles că, cea mai potrivită cultură pentru zona noastră, dar și pentru sufletul ei, este aronia. Astfel, Aneta Ganenco a ajuns să fie unul dintre primii producători de aronie din Moldova.
Cel mai mult producătoarea a avut nevoie de curaj și răbdare pentru a iniția o afacere absolut nouă pentru țara noastră, pentru a identifica material săditor de calitate, dar și pentru a explica fiecărui potențial client cât este de important să consume fructe de aronie.
„Materialul săditor a fost importat din Polonia, era foarte greu să găsesc un producător de material săditor care are și o plantație de aronie. Primul hectar a fost plantat în anul 2015, după care, puțin câte puțin, am majorat suprafețele. Acum, am ajuns să avem plantate 3,5 hectare de aronie, însă această cultură, cultivând-o, te face să o iubești tot mai mult. Fructele conțin o mulțime de vitamine, minerale, acizi, fibre care ajută organismul să lupte, practic, cu orice boală. În general, consider că ar trebui să consumăm ceea ce este caracteristic zonei, nu în zadar aceste fructe cresc alături de noi”, ne-a spus Aneta Ganenco.
Spre mare bucurie, fructele de aronie produse de Aneta Ganenco își au destinul eco. Astfel, producându-le fără a aplica pesticide sau îngrășăminte de sinteză chimică, producătoarea a decis să certifice plantația. În următorul an se va finaliza perioada de conversie, iar fructele vor fi comercializate cu sigla eco.
„Cred că, fiecare din noi își dorește un viitor frumos. Aici vorbim de sănătatea care este atât de greu de păstrat într-o lume în care a ajuns practic totul să fie posibil. O parte din tehnologiile și inovațiile din agricultură, au lăsat o amprentă mult prea grea asupra mediului, dar am putea interveni și remedia situația optând pentru o producere eco. Pentru noi, cel mai greu este să întreținem solul în plantație, pe sezon realizăm circa 4 prașile manuale. Cu părere de rău, nu există utilaje care ar prelucra solul fără a tăia lăstarii de aronie de la baza tufei, de aceea facem lucrarea manual. Mai apoi, urmează lupta cu gândacul păros, căruia îi sunt pe plac inflorescențele de aronie. Instalăm vase – capcană, însă acestea trebuie permanent monitorizate pentru a cunoaște cantitatea de apă care a mai rămas în ele și înlătura gândacii colectați. Cred că, ar fi binevenită subvenționarea per hectar în agricultura eco. Producătorii ecologici ce comercializează direct pe piață, nu au factură și nu pot beneficia de cele 20% acordate de stat”.
Fructele de aronie sunt numite de mulți nutriționiști – fructe minune. Însă, având un gust deosebit în stare proaspătă, sunt mai mult pe placul consumatorilor deshidratate sau sub formă de gem. Astfel, ideea de a procesa aronia, dar și alte pomușoare și fructe a reunit 5 femei, printre care se numără și Aneta Ganenco, sub brandul deja cunoscut MoBerry.
„Problema procesării este valabilă nu doar pentru mine, astfel, am început a căuta și alți producători. Vreau să spun că, nu a fost greu să ne unim, ba chiar mă bucur mult că avem producători pentru care contează atât de mult ca ceea ce propune consumatorului să fie de calitate. Fiind 5 femei, am reușit să facem față provocărilor. Dispunem de utilaj performant ce permite păstrarea calității fructelor procesate și producem gemuri, fructe deshidratate, printre care și aronie, peltea. Am reanimat rețetele uitate, am mai adăugat ingrediente noi unde erau potrivite și am reușit să producem ceva pe placul consumatorilor. Împreună ne dezvoltăm mult mai ușor. Dacă reușim să comercializăm fructele în stare proaspătă e bine, dacă nu, le procesăm, deci avem cumva libertatea de a alege și reducem din pierderi. Procesarea a devenit o soluție bună și pentru fructele recoltate la mijloc de sezon, când prețurile sunt mici și o bună parte din producători preferă să le lase pe tufe. Iar, între timp, mai multe persoane au devenit membrii cooperativei”.
Majoritatea fructelor, cerealelor sau altor produse eco crescute sau procesate la noi în țară, ajung să fie exportate peste hotare. Aneta Ganenco, însă, optează pentru consumatorii autohtoni, care, afirmă ea, merită tot ce-i mai bun.
„Nu este greu să produci eco, chiar plăcut. Este mult mai greu să explici consumatorilor de ce trebuie să consume un anumit produs. Este o povară prea mare pe umerii producătorilor. Sunt convinsă că, populația țării noastre merită o alimentație sănătoasă, fiecare din noi are nevoie de produse de calitate, de aceea nu planificăm să exportăm ci să asigurăm și ceilalți moldoveni cu produse ecologice. Participând în anul 2016 în cadrul expoziției specializate FARMER, ne-am convins că consumatorii apreciază munca noastră, iar acest lucru este deosebit de plăcut. Dacă e să vorbim de preț, produsele ecologice sunt cu circa 15-20% mai scumpe, iar această sumă suplimentară ar trebui percepută drept plata pentru un pământ curat și un viitor mai bun: locul unde cresc aceste produse este înconjurat de floră și faună naturală, persoanele ce lucrează în aceste plantații nu vor suferi de boli sau maladii ce pot apărea la utilizarea pesticidelor, nemaivorbind de beneficiile pe care le au produsele în sine, fiind bio. Nu avem deșeuri toxice la producere sau prelucrare, solul și aerul nu sunt afectate, deci, am redus la minim daunele aduse mediului.
Fructele de aronie despre care am tot vorbit, cresc în satul Cuizăuca, Rezina. O parte din ele ajung să fie procesate la Ialoveni, iar altele comercializate în stare proaspătă. Pentru ca acestea să ajungă la cât mai mulți consumatori, cooperativa MoBerry a stabilit contracte cu supermarketurile din țară, iar pentru consumatorii din Chișinău a fost lansat serviciul livrare.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.