‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriA fost inaugurată prima Centrală Termică pe Biomasă în SACET Chișinău

A fost inaugurată prima Centrală Termică pe Biomasă în SACET Chișinău

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Astăzi, 23 februarie a avut loc inaugurarea primei Centrale Termice (CT) pe Biomasă integrată în Sistemul centralizat de alimentare cu energie termică (SACET) Chișinău.

Centrala a fost construită în cadrul proiectului „Integrarea plantei energetice Miscanthus în ciclul de producere a energiei termice în sistemele de termoficare centralizată”, realizat de către SA Termoelectrica” în parteneriat cu Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor (IGFPP) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Proiectul are drept scop asigurarea confortului termic în incinta IGFPP, care este consumator terminal al SACET Chișinău, prin majorarea temperaturii agentului termic din sistemul centralizat, și de a demonstra în practică  eficiența tehnologiei de utilizare a plantei energetice Miscanthus pentru producerea energiei termice.

„Mă bucur să constat că politicile în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă elaborate și promovate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii prind viață în proiecte inovaționale dezvoltate și implementate de societățile comerciale ale statului cu suportul și în cooperare cu mediul academic”, a menționat secretarul de stat, Mihail Lupașcu.

‹ adv ›

Centrala are o putere instalată de 150 kW. Unitatea de generare este un cazan pe biomasă automatizat, dotat cu buncăr pentru peleți și mecanism de transportare automatizată a combustibilului în zona de ardere, cu sistem de aprindere automată și de control al procesului de ardere.

Buncărul de combustibil va asigura autonomia de funcționare a CT de cel puțin 24 ore. În calitate de combustibil vor fi utilizați peleți, produși din planta energetică Miscanthus.

Consumul de combustibil al CT pe parcursul unui sezon de încălzire se estimează la cca 60 tone, echivalentul a cca 20 mii m3 gaze naturale. În așa fel, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră rezultată din acest proiect se estimează la cca 43,5 t CO2 anual.  

‹ adv ›

Costul inițial al acestui proiect de inovare și transfer tehnologic a fost estimat la cca 1,7 mln lei, dintre care 50% este finanțarea din bugetul statului prin intermediul ANCD, și cel puțin 50 % – cofinanțarea de către „TERMOELECTRICA” S.A.

Costul total al proiectului va fi stabilit la finalizarea lui la data de 01.06.2021.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›