‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 28 aprilie, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCatalogul soiurilor de plante pentru 2021: Nu s-a ținut cont de necesitățile sectorului

Catalogul soiurilor de plante pentru 2021: Nu s-a ținut cont de necesitățile sectorului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Catalogul soiurilor de plante pentru anul 2021 nu vine cu prea multe schimbări, în pofida faptului că producătorii și asociațiile de profil au solicitat de mai multe ori includerea soiurilor moderne, solicitate pe piață, omologarea acestora.

În special, producătorii de cireși, piersici, mere sau prune sunt nevoiți să cultive soiuri ce nu sunt omologate, din cauza faptului că înregistrarea acestora durează prea mult sau nici nu este planificată.

Niciun soi de mere omologat

Pentru mere nu a fost omologat niciun soi nou. În general, ultimele soiuri au fost omologate în anul 2016 – soiul de iarnă Baugene (în calitate de polenizator) și soiul Inored. De atunci, chiar dacă cerințele pieței externe s-au schimbat, nu au fost incluse noi soiuri.

Soiuri de pere omologate

Pentru pere au fost omologate două soiuri noi – Buttira de Roma și Heliodor. Per total, sunt incluse 24 de soiuri de pere în catalog.

Soiuri de prun omologate

Lista soiurilor de prun omologate a fost completată cu soiul Tophit. Anterior, în 2020 a fost omologat soiul Frumoasa Neagră.

Amintim că, exportatori de peste hotare recomandă producătorilor să cultive soiuri de prun moderne. Detalii despre soiurile solicitate pe acest link.

‹ adv ›

Pentru soiurile japoneze nu au fost făcute modificări, fiind inclus doar soiul Friar, omologat în 2015. Totuși, producătorii susțin că aceste soiuri au rezistență scăzută la înghețuri.

Un soi de cais omologat

În lista soiurilor de cais a fost inclus soiul Lady Cot. Anterior, au fost omologate soiurile Tsunami, Nja 32 și Kyoto în anul 2015.

Niciun soi de piersic omologat

Din 2015, nu a fost omologat niciun soi de piersic. Pe piața externă se atestă o creștere sporită pentru soiurile plate, pe care unii producători din țară deja le cultivă de mai mulți ani de sine stătător.

‹ adv ›

Chiar dacă au fost înaintate mai multe solicitări pentru includerea soiurilor plate, nu a fost întreprinsă nicio măsură. Astfel, piersicul a ajuns a fi o cultură nerentabilă pentru producătorii autohtoni, iar suprafețele cultivate scad dramatic.

Sursă: Moldova Fruct; Suprafața mii hectare

Detalii despre soiurile de piersic plat pe acest link.

Soiuri de cireș omologate

În lista soiurilor de cireș omologate au fost incluse 3 soiuri: Ferdous, Frisco și Roial Helen. Per total, în registru sunt incluse 37 de soiuri de cireș, multe dintre care sunt deja neprofitabile pentru producători.

Astfel, aceștia deseori înființează livezi cu soiuri ce nu sunt omologate.

Niciun soi de vișin omologat

Ultimul soi de vișin a fost omologat în anul 2015 – Nor Star. Producătorii din țară văd perspective atât în cultivarea cireșului, cât și vișinului, astfel suprafețele cultivate se majorează an de an.

Niciun soi de nuc omologat

Ultimul soi de nuc a fost omologat în anul 2020 – Demetra 2010. În 2019, a fost omologat soiul Bukovinskii-1, iar în 2018 – Nistrene, Chandler, Cernovițkii-1, Cernovițkii-2 și altele.

2 soiuri omologate de alun

Lista soiurilor de alun omologate a fost completată cu încă 2 soiuri: Nocchione și Tonda di Giffoni. Amintim că, în 2020 producătorii de alun au avut mai multe probleme legate de faptul că li s-a cerut să întoarcă subvențiile oferite pentru soiurile aflate în testare. Detalii pe acest link.

Accesați acest link pentru a vedea lista tuturor soiurilor omologate în 2021.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›