Râmele sunt similare unui „plug biologic” care sapă galerii în sol de până la 1 m adâncime. Totodată, prezența lor în sol denotă faptul că solul are o fertilitate bună. Pe lângă faptul că râmele contribuie la menținerea fertilității solului, acestea îl fac și mai sănătos.
Analizând aceste aspecte, tehnologul Mihail Bondarenko din Ucraina a decis că râmele pot fi și mai utile, ba chiar, pe lângă avantajele pe care le aduc solului, genera un profit. De peste 13 ani, acesta cercetează viața râmelor și influența biohumusului pe care acestea îl produc asupra solului și productivității plantelor, scrie Uatv.ua.
Biohumusul este un îngrășământ organic obținut prin vermicompostare. Acesta conține biotă care influențează pozitiv toate speciile de plante, sistemul radicular și contribuie la creșterea și dezvoltarea mai bună a acestora.
Mihail Bondarenko a lansat o fermă de râme, care, la moment, este cea mai mare din Ucraina. În cadrul fermei sunt crescute și înmulțite râmele, iar, mai apoi, utilizate pentru a produce biohumus.
„Utilizăm gunoi de grajd de vacă și de cal în proporție de 50% la 50%. Folosind echipamente speciale, îl amestecăm într-o masă omogenă, stabilizăm valorile pH-ului și punem râmele roșii de California, care consumă și prelucrează totul”, a spus fermierul.
Primii bani i-a câștigat în anul 2013, tot în 2013 a înțeles că producerea biohumusului este o afacere rentabilă. Astfel, în 2014 Bondarenko a lansat prima fermă de râme în Hmelnițki. Apoi au apărut altele în Poltava, Sumî, Zaporojie, Nikolaev și Odessa. Totodată, tehnologul intenționează să extindă piața de desfacere în țările UE și Asia. Pe lângă exportul îngrășămintelor, Mihail Bondarenko implementează tehnologia cu succes în întreaga lume.
„În 2018, am lansat prima fermă de râme peste hotare, în Uzbekistan. Fermierul Taher Ake a văzut un clip video de la ferma mea, m-a contactat, a venit și a cumpărat biohumus uscat și humate lichide. Două luni mai târziu, mi-a venit o propunere de lansare a unei fabrici de îngrășăminte lichide, respectiv a unei ferme de râme. După, am lansat ferme în Portugalia și Italia. Acum dezvoltăm un proiect foarte ambițios pentru producerea de îngrășăminte solide și lichide, granulate, diverse amestecuri și tipuri de humate pentru sol. Am obținut și certificarea ecologică pentru produs”, a spus tehnologul.
Mihail Bondarenko crede în succesul afacerii sale și dorește să identifice mai mulți investitori pentru a dezvolta proiectul și în alte țări.
FOTO: captură video Uatv.ua