‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAfaceri cu melci - sfaturi utile dacă vă doriți o fermă profitabilă

Afaceri cu melci – sfaturi utile dacă vă doriți o fermă profitabilă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Uneori, unele dintre cele mai neobișnuite idei pot genera afaceri de succes, iar una dintre ele ar fi cea de a crește melci. În Moldova, deja sunt câțiva producători care au reușit să pună pe roate o astfel de afacere, iar unii chiar exportă melcii produși în UE. Un exemplu ar fi și producătorii de melci din țara vecină – Ucraina, care reușesc să exporte câteva sute de tone anual (în doar 10 luni al anului 2016 au exportat 347 de tone).

Fiind mai puțin pretențioși față de furaje, necesitând mai puțin spațiu, timp și cheltuieli, o mini fermă de melci poate deveni o afacere cu adevărat rentabilă. Iar dacă ați decis să vă lăsați cuprinși de o astfel de aventură, vă prezentăm în continuare câteva sfaturi utile pe care le-ați putea implementa lansând o astfel de activitate.

Citește aici despre Aricii – utili în grădină. Ce mănâncă, cum îi atragem.

‹ adv ›

Inițiați afacerea cu puiet de calitate

Cel mai des sunt produși melcii de Burgundia, precum și Helix Aspersa Maxima și Helix Aspersa Muller de culoare gri, care sunt unele dintre cele mai pretabile pentru înmulțire. Totodată, aceștia sunt solicitați pe piața din Polonia. Iar cea mai apreciată carne, în rândurile consumatorilor, este cea a melcilor de Burgundia.

În condițiile din regiunea noastră, melcii trăiesc circa 8-9 ani, iar în perioada rece a anului cad în hibernare. Fiind hermafrodiți, orice melc poate produce până la 60 de urmași per an. Iar afacerea devine rentabilă, dacă numărul minim de melci este de 500.

Ținând cont de faptul că, business-ul cu melci este bine dezvoltat în Polonia, acolo pot fi găsiți melci de cea mai înaltă calitate, cu care puteți iniția afacerea. Totodată, pentru a putea exporta sau livra melcii în restaurante, este foarte important să vă înregistrați.

‹ adv ›
FOTO: cutitsifurculita.blogspot.com

Condițiile de creștere

Temperatura optimă pentru creșterea și dezvoltarea melcilor este cea de circa 23°C. Solul trebuie să fie bogat în calciu și umed, deoarece melcii nu se înmulțesc în soluri uscate. Dacă nu sunt create condițiile necesare, melcii nu vor produce urmași. Este important de a menține curat spațiul unde sunt întreținuți melcii, altfel aceștia se pot îmbolnăvi și chiar muri.

Vârsta la care melcii sunt pretabili pentru consum este de 0,5-3 ani, cel mai des fiind solicitați cei de 1,5 ani.

Pot fi crescuți în condiții naturale, cât și în mini sere

Dacă sunt întreținuți în condiții naturale, melcii necesită mai puține cheltuieli, însă și producția este mai scăzută. Pentru aceasta este important de a crea un „ocol” unde veți putea îngriji de aceștia. În asemenea condiții, este mai greu de reglat umiditatea și de protejat de prădători, iar metoda este valabilă doar pentru perioada de vară.

‹ adv ›

Crearea unei sere necesită investiții mai mari. Pentru 15 kg de melci ce vor depune icre, 750 de indivizi, sunt necesari circa 4 m² de teren protejat, 18 m² suprafața necesară pentru incubare, icre și puiet, 8 boxe din plastic 1×0,5 m pentru întreținerea melcilor maturi, 150 de vase mai mici pentru îngrijirea puietului, câteva rafturi metalice, 400 m² de teren aferent serei.

FOTO: revistasinteza.ro

Se hrănesc melcii cu frunze, buruieni, varză, căpșune, zmeură, păpădie, măcriș și alte plante. Iar pentru a le crea o rație echilibrată este necesar de a include și laptele uscat, furaje speciale și cretă.

Pentru a depune icre, au nevoie de un loc special amenajat

Cel mai des, melcii depun ouăle în perioada martie-mai, fiind gata să depună ouăle peste două săptămâni de la fecundare. După ce depune icrele, le acoperă cu sol, iar peste 3 săptămâni apar primii melci. Experții recomandă de a separa melcii ce vor depune icre de restul.

Nu toți melcii cresc cu același ritm, deci este bine să separați și puietul după dimensiuni pentru a-l îngriji mai ușor.

FOTO: vesti.dp.ua

Melcii pot fi vânduți atât vii, cât și în stare prelucrată

Când melcii au atins maturitatea de consum, circa 9 luni, în dependență de dimensiuni și dezvoltarea individuală a fiecăruia, aceștia trebuie selectați: cei mai mari utilizați pentru înmulțire, iar restul pot fi comercializați.

Vezi mai multe despre Cărăbușul de mai – daune și metode biologice de combatere.

Înainte de sacrificarea, melcii nu trebuie hrăniți circa 3-7 zile, astfel, aceștia sunt pretabili pentru consum. După aceea, pot fi extrași din cochilie, congelați rapid și transportați către rețelele comerciale.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›