Anuarul privind Agricultura Ecologică în Republica Moldova arată că, în 2021 a fost înregistrată sporirea suprafețelor certificate ecologic cât și creșterea numărului de agenți economici implicați în sistem ecologic.
În anul 2022, însă, s-a atestat o descreștere comparativ cu 2021, conform rapoartelor Organismelor de Control, numărul producătorilor scăzând de la 151 de producători în 2021 la 139 de producători în 2022.
Numărul entitaților încadrate în lanțul valoric al agriculturii ecologice în Moldova:
Suprafață teren agricol certificat ecologic: în Republica Moldova în anul 2022 au fost înregistrate 28616,07 ha de teren agricol în sistem ecologic, cu 1102,86 ha mai puțin de cât în anul 2021.
Din suprafața totală, în sistem ecologic 23756,81 ha sunt deja certificate; 1100 ha sunt în perioada de conversie anul 1; 4477 ha se afla deja în anul doi de conversie și 383,7 ha sunt în ultimul an de conversie.
Estimativ, putem spune că în următorul an agricol vor fi deja plus 383,7 ha de teren agricol certificate ecologic.
Suprafața de terenuri agricole ecologice în UE au crescut cu 5,3%. Cele mai recente date pentru Europa arată că terenurile agricole ecologice au atins aproximativ 17,1 milioane de hectare (UE: 14,9 milioane de hectare) sau o pondere de aproximativ 3,4% (UE: 9,2%).
Dacă în UE terenul în agricultură ecologică este în creștere atunci, în Republica Moldova a fost înregistrată o diminuare a suprafeței terenului agricol înregistrat în sistem ecologic.
Suprafața terenului agricol certificat ecologic sau în conversie conform datelor furnizate de către organismele de certificare, este în diminuare în anul 2022 cu 1102,86 ha față de anul 2021.
În conformitate cu datelor atlasului agriculturii ecologice, a sporit și numărul culturilor ecologice cât și a produselor certificate ecologic.
Dacă în anul 2019 au fost înregistrate 71 de culturi și 53 de produse certificate ecologic, atunci în anul 2022 avem înregistrate 78 culturi ecologice și certificate 97 de produse ecologice.
Tipul de activitate a entităților economice încadrate în lanțul valoric al agriculturii ecologice este: producerea, procesarea, zootehnia, comerțul și colectarea.
A sporit interesul pentru tipul de activitate procesare în anul 2022 pînă la 21,5%, (comparativ cu anul 2021 -12,8%). Interesul sporit față de domeniul procesare bucură, astfel materia primă produsă în țară va fi cu valoare adăugată.
Aceasta ne vorbește despre faptul că producerea producției ecologice pe teritoriul Republicii Moldova în mare parte este procesată în afara țării, respectiv plus valoare pe lanțul de producere este în exterior.
În ultimii ani sectorul ecologic devine unul tot mai atractiv pentru fermieri din sectorul zootehnic convențional. Apicultorii sunt cei care acum trei ani, în mare parte, au fost certificați ecologic și interesul lor pentru a trece în sistem ecologic devine tot mai mare.
Interesul puternic al consumatorilor, măsurile de sprijin politic, inclusiv un cadru de reglementare bun, sunt esențiale pentru atingerea obiectivului de creștere a suprafețelor agricole în sistem ecologic.
Mai multe informații relevante despre evoluția sectorul ecologic în Republica Moldova aflați accesând Anuarul privind agricultura ecologică din Republica Moldova.